Формування антропоценозів

Ріст населення, якісний стрибок розвитку науки і техніки за останні два століття, і особливо в наш час, призвели до того, що діяльність людини стала фактором планетарного масштабу, на­правляючою силою подальшої еволюції біосфери. Виникли ан-тропоценози — сукупність організмів, в яких людина є доміную­чим видом, а його діяльність визначає стан системи.

У доіндустріальну епоху життєдіяльність кожної локальної популяції була безпосередньо зв'язана з локальним ландшафтом, з якого та черпала все потрібне для свого існування і за межі якого майже не виходили зміни, зумовлені діяльністю цієї популяції. Така єдиність локального людського суспільства (із властивими йому характерними способами діяльності) і навколишнього ланд­шафте отримала назву "антропоценоз" (термін запропонований В.П. Алексєєвим). Більшість антропоценозів було вписано в кру­гообіг речовин у біосфері подібно будь-яким іншим ценозам.

З початком індустріальної фази система антропоценозів роз­палася. Антропогенне перенесення речовини отримало планетар­ний характер, увійшло у дисбаланс з кругообігом речовини. Із окремих локусів, масштабно зіставлених з антропогеоценозами минулого, використовуються (у вигляді руди, сільськогосподар­ської сировини і т.д.) велика кількість речовин, що раніше ти­сячоліттями перебувала в цих локусах інертно-нерухомими чи задіяними в цикл кругообігу. Пройшовши через ефемерну фазу використання, ця речовина у вигляді відходів потрапляє в інші локуси, до неї не пристосованих. У результаті відмирають й ті ло-куси, з яких ця речовина походить (на місці визначення залиша­ються діри кар'єрів, терикони — нежива матерія, яка не може да­вати нічого, навіть кисень), і ті, куди потрапляють маси відходів (причому не тільки територіально обмежені частинами суші, але і океан та атмосфера).

 

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 1591;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.