Екологічне прогнозування

Особливістю сучасного етапу господарського розвитку є фор­мування концепції про тісний зв'язок між економічним та еколо­гічним добробутом.

На сьогодні еколого-економічна проблематика визначає не лише ефективність функціонування всіх видів та форм господар­ської діяльності, а й принципіальні умови нормального функціо­нування кожної людини.

Екологічна економіка — молода наукова дисципліна, що відкриває нові напрями досліджень для прийняття науково об­ґрунтованих рішень із фінансування, планування, законодавчо-нормативного забезпечення керування соціально-економічними процесами в цілому і в галузі природокористування зокрема.

Проблеми, які досліджує екологічна економіка, можна об'єднати у дві великі групи. По-перше, це ефективне викорис­тання економікою природних ресурсів. По-друге, це пошук та обґрунтування методів запобігання та ліквідації збитків від за­бруднення навколишнього середовища. Ці проблеми мають ви­рішуватися на основі закономірностей природно-історичного ха­рактеру, а також із урахуванням потреб суспільства, що постійно змінюються.

У теоретичному плані екологічна економіка спрямована на створення наукових основ концепції стійкого екологічно­економічного розвитку, а її практичне значення виражається у створенні науково обґрунтованих конкретних рекомендацій із раціонального використання природних ресурсів та збереження середовища життя людського суспільства.

 

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 884;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.