Отруйні рослини

Гострі отруєння отруйними рослинами є поширеним видом харчових інтоксикацій, що мають деякі характерні особливості. Вони виникають у теплий період року — весною, влітку та восе­ни. Гострі отруєння часто носять масовий характер і, як справ­жня епідемія, відбирають десятки людських життів.

Причиною гострих отруєнь рослинними отрутами може слу­гувати самолікування — самостійне приймання настойок та від­варів з трав без консультації лікаря чи за рекомендацією осіб, які не мають медичної освіти.

Розрізняють власно отруйні рослини, до складу яких входять деякі хімічні речовини, особливо токсичні для людини, та не­отруйні культурні рослини, отруєння якими можливі внаслідок зміни їх хімічного складу чи їх отруєння отруйними грибами під час неправильного зберігання, наприклад, як це буває із зерном чи бульбою, що перезимували у полі.

Діючою токсичною речовиною отруйних рослин слугують різ­ні хімічні речовини (сполуки), які належать до складу алкалоїдів, глікозидів, а також деяких ефірних масел та органічних кислот (синильна, або ціанідна, та щавлева).

Алкалоїди — важкі органічні сполуки, які містять кисень, во-день та азот. їх солі добре розчиняються у воді і швидко всмокту­ються у шлунок чи кишки. Вони легко розпадаються на складові частини.

Симптоми ураження людини рослинними отрутами залежать від їх дії на окремі органи та системи організму. При отруєннях багатьма рослинами на перший план виступають симптоми ура­ження нервової системи. Характер ураження може бути різним. Первинна дія на нервову систему ускладнюється розладами з боку інших органів, насамперед серця та органів дихання, що може призвести до розвитку недостатності їх функцій та смерті хворих.

Велика кількість отруйних рослин діє на слизову оболонку травної системи, спричинюючи різкий біль у животі, нудоту, про­нос. До цієї групи належать рослини, до складу яких входить са­понін (проросла бульба, паслін, гірчиця тощо).

Рослинами, що порушують діяльність серця, є наперстянка, конвалія, горицвіт, олеандр. Невеликі дози настойки з цих рос­лин збуджують серцеві м'язи та регулюють частоту серцевих скорочень. Отруєння токсичними дозами проявляються сильним серцебиттям, відчуттям "завмирання" в серці у зв'язку з пору­шенням ритму його діяльності, потьмаренням та втратою свідо­мості.

Деякі отруйні рослини можуть діяти на печінку, у зв'язку з цим вони отримали назву печінкових отрут. До них належать хрестовниця, геліотроп, гірчак рожевий. Алкалоїди цих рослин зумовлюють втрату апетиту, нудоту, пронос, порушення психіч­ної діяльності.

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 788;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.