Рекреаційно-туристична інфраструктура регіону. На Слобожанщині функціонують такі курорти державного значення: Миргород Полтавської області, Березовські мінеральні води та Рай-Оленівка Харківської

На Слобожанщині функціонують такі курорти державного значення: Миргород Полтавської області, Березовські мінеральні води та Рай-Оленівка Харківської. Проте, в регіоні розміщена незначна кількість оздоровчих та готельних закладів: відповідно 5,5% та 13,9% від загальної їх кількості по країні, що негативно впливає на обсяги рекреаційно-туристичної діяльності.

Основні показники діяльності санаторно-курортних та готельних закладів Слобожанського регіону *

Показники Полтавська область Сумська область Харківська область   Всього по регіону
Кількість санаторно-курортних закладів, од.
В % до відповідного показника по Україні 1,4 1,4 2,7 5,5
Загальна місткість закладів, місць
В % до відповідного показника по Україні 1,6 0,9 2,7 5,1
Середньооблікова кількість працівників, чол.
В % до відповідного показника по Україні 2,3 0,6 2,8 5,6
Кількість готельних підприємств, од.
В % до відповідного показника по Україні 4,8 3,6 5,6 13,9
Одноразова місткість готелів, чол.
В % до відповідного показника по Україні 2,9 2,1 4,6 9,7
Коефіцієнт використання місткості готелів 0,3 0,2 0,2 0,2

В регіоні функціонує 179 туристичних підприємств, найбільша їх частка припадає на Харківську область 69%, у Полтавській - 22%, та Сумській - 9%. Зайнято на даних підприємствах 1,8 тис. осіб.

Туристичними підприємствами регіону як правило обслуговується 177,1 тис. чол., що становить 6 % від загальної кількості туристів по країні, найбільша кількість була обслугована підприємствами Харківської області. Із загальної кількості найбільшу частку становлять внутрішні туристи – 146,1 тис. чол. (82 %), далі ідуть туристи направлені закордон – 19,4 (11%) і іноземні туристи – 11,6 (7%). Співвідношення в’їзду - виїзду туристів в регіон є негативним: 0,60 до 1.

У Полтавській області найбільшими центрами туризму є: Полтава, Великі Сорочинці, Гадяч, Мгар, Диканька і Кременчук. Тут розміщено чимало історичних місць, які приваблюють туристів: це музеї та пам’ятки історії і культури у названих центрах, художня кераміка в селищі Опішні, народні свята в селах Великі Сорочинці, Диканька та інші.

Сумська область в регіоні є найменш розвинутою в рекреаційно-туристичному відношенні, в ній виділяються лише декілька туристичних центрів: міста Суми, Глухів, Лебедин, Путивль, Тростянець.

Харківська область є однією із найрозвиненіших промислових, наукових, культурних та туристичних осередків України. Тут започатковані й відбуваються національні та міжнародні конкурси на честь В. Крайнєва, В.Горовиця, К.Шульженко, міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах ім. Г. Хоткевича. В Харкові розроблені та відпрацьовуються туристично-екскурсійні маршрути: “Харків науковий”, “Культові споруди Харкова”, “Харків олімпійський”, триває робота над розробкою екскурсійного маршруту “Харкову - 350 років”. Навколо міста сформувалася потужна приміська зона відпочинку. В містах області - Ізюм, Люботин, Чугуїв – теж розміщений значний історико-культурний потенціал.

 








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 1007;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.