Рекреаційно-туристична інфраструктура регіону

У Карпатському рекреаційному регіоні діє 60 санаторіїв, 17 пансіонатів із лікуванням, у яких нараховується біля 25 тис. ліжок. У регіоні функціонує 3 курортні поліклініки. У 10 будинках відпочинку на 2,5 тис. місць, оздоровлюється щорічно до 50 тис. чоловік. Велике значення для оздоровлення переважно міського населення мають санаторії-профілакторії (їх у регіоні 70), бази відпочинку (120), табори праці і відпочинку для старшокласників (1150) і заміські дитячі табори (понад 180). Крім цього в регіоні функціонує біля 370 суб’єктів туристичної діяльності та 150 підприємств готельного господарства. Потужність туристських закладів у місяць максимального розгортання складає понад 10 тис. місць. Дві третини туристських об'єктів і майже половина місць (45%) припадає на Закарпаття. На другому місці як за кількістю закладів – 23%, так і за кількістю місць – 31%, знаходиться Львівщина. У Чернівецькій та Івано-Франківській областях розташована приблизно однакова кількість об'єктів. Майже дві третини усіх місць належать до турбаз і туркомплексів, третина припадає на туристичні готелі. Для аматорів гірськолижного спорту функціонує більше 50 підйомників і канатно-крісельних доріг. Майже половина з них знаходиться в Закарпатських туркомплексах, інша в рівних кількостях в туристських закладах Львівщини та Івано-Франківщини.

Територію Карпатського регіону перетинає в усіх напрямах густа сітка залізничних і автомобільних шляхів, головні з них виходять на західний кордон України. Міжнародний аеропорт міста Львова з'єднує регіон з багатьма країнами світу. Загальна довжина залізничних колій - 2887 км, з них електрифіковані - 1023 км.

Рекреаційно-туристична інфраструктура Карпатського регіону дає можливість щорічно оздоровлювати до 8 млн. чоловік. Основні статистичні показники свідчать про невпинне зростання обсягів туристичних потоків. Загальний обсяг іноземного туристичного потоку складає в середньому 8 % від загального потоку по Україні. Розподіл іноземних туристів за країнами, які відвідали Карпатський регіон представлений на рис. 1

 

 

 

 


Існує помітна тенденція до переважання поїздок з метою оздоровлення, відпочинку та з діловою метою. Важливим є збільшення поїздок з метою лікування, адже цей тип туризму вважається більш прибутковим. Позитивним є те, що зменшується кількість туристів, що від’їжджають за кордон (в більшості з метою заробітку) та збільшується кількість внутрішніх туристів. Слід відмітити тенденцію скорочення частки організованого туризму у міжнародних туристичних потоках. Все більше людей подорожують, але збільшення їх кількості відбувається за рахунок тих, хто самостійно організовує свої поїздки, уникаючи послуг туристичних агентств. Це пов’язано, перш за все із розширенням доступності інформації через Інтернет, спрощенню порядку перетину кордонів між країнами.

В Карпатському регіоні можна виділити ряд оздоровчих зон, які мають загальнодержавне значення. В першу чергу, - це приміські зони навколо обласних центрів та деяких великих міст. В основному, приміські зони використовуються для організації відпочинку вихідного дня. З інших оздоровчих зон виділяються Сколівська, Верхньодністровська, Розтоцька в межах Львівської області; Косівська, Верховинська, Яремчансько-Ворохтинська Івано-Франківської; Рахівсько-Ясінська, Великоберезнянська – Закарпатської. Крім цього, можна виділити Дністровську зону в межах Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Основною спеціалізацією зони є оздоровлення та водні види спорту.

Найпопулярнішим курортом є Трускавець (курорт державного і міжнародного значення), що спеціалізується на лікуванні захворювань нирок, сечовивідних шляхів, а також органів травлення й обміну речовин. Основний природний фактор курорту – мінеральні води різного хімічного складу і мінералізації. У Трускавці понад 25 мінеральних джерел, воду використовують для питного лікування, ванн, зрошень, інгаляцій та інших бальнеологічних процедур. Саме тут родовище найбільш відомої мінеральної води „Нафтуся”, унікальної за своїм складом і фізіологічною дією. Крім бальнеотерапії на курорті застосовують озокеритолікування, лікувальну фізкультуру, штучні вуглекислі мінеральні води та інші процедури. У Трускавці функціонує 19 санаторіїв, 17 пансіонатів з лікуванням загальною місткістю близько 13 тис. осіб одноразово. Із загально курортних установ діють 2 курортні поліклініки, 2 бальнеозокеритні лікарні. Тут щорічно обслуговується понад 300 тис. чоловік. Працюють також підприємства, які надають туристичні та інші послуги.

Другим за потужністю і популярністю є курорт Моршин. У Моршині лікують захворювання нирок, жовчних шляхів, шлунково-кишкового тракту і порушення обміну речовин. За рік на курорті обслуговується понад 75 тис. чоловік. На кліматолікуванні спеціалізуються курорти в Яремчі, Ворохті, Косові.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 1508;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.