Рекреаційно-туристична інфраструктура регіону. В Донецькому регіоні розміщено два курорти державного значення – Слов’яногірськ та Слов’янськ і місцевого – Маріуполь

В Донецькому регіоні розміщено два курорти державного значення – Слов’яногірськ та Слов’янськ і місцевого – Маріуполь. Сфера туризму представлена 110 готелями, 593 санаторно-курортними закладами та 197 туристичними підприємствами. Варто зазначити, що в регіоні спостерігається стійка тенденція щодо збільшення числа діючих туристичних фірм та зменшення кількості готелів.

Основні показники діяльності санаторно-курортних та готельних закладів Донецького регіону *

Показники Донецька область Луганська область Всього по регіону
Кількість санаторно-курортних закладів
в % до відповідного показника по Україні 14,6 3,7 18,3
Загальна місткість закладів, місць
в % до відповідного показника по Україні 12,3 2,2 14,4
Середньооблікова кількість працівників
в % до відповідного показника по Україні 6,8 1,8 8,6
Кількість готельних підприємств
в % до відповідного показника по Україні 5,6 3,2 8,7
Одноразова місткість готелів
в % до відповідного показника по Україні 5,8 2,8
Коефіцієнт використання місткості 0,23 0,14 0,18

 

Забезпеченість регіону готельними місцями низька і нерівномірна. Так, найвищі показники мають Луганськ - 5,2 місця на 1000 жителів і Донецьк – 3,1, а Кіровськ, Червоний Промінь, Алчевськ, Антрацит від 0,3 до 1,7 місць.

В регіоні працюють 2540 бібліотек (у Донецькій області – 816 і у Луганській – 1724), 1185 клубних закладів (по областях відповідно 556 і 629), 36 музеїв (22 і 14), 9 театрів (5 і 4), 3 концертні організації (1 і 2), 13 вищих навчальних закладів (7 і 6). В Донецькому регіоні функціонують навчальні заклади, що проводять підготовку спеціалістів у сфері туризму: Донецький інститут туристичного бізнесу, Луганський філіал Київського університету туризму, економіки і права.

Для Донбасу розвиток туристичної діяльності, особливо короткострокової, має особливе значення. Це зумовлено тим, що він є значним промисловим та густозаселеним регіоном України. Щорічно кількість осіб, обслугованих туристичними підприємствами Донецького регіону збільшується: за останні 5 років вона зросла майже у двічі. На туристичних підприємствах регіону зайнято 1,5 тис. осіб. Підприємствами було обслуговано 153,2 тис. осіб, що становить 5,5% від загальної кількості туристів по країні, із них 73,0% - підприємствами Донецької області. Із загальної кількості найбільшу частку становлять внутрішні туристи – 76,3%, далі ідуть туристи направлені закордон – 21,1% і іноземні туристи – 2,6%. Співвідношення в’їзду - виїзду туристів в регіон є негативним: 0,12 до 1.

За метою відвідування туристами Донецького регіону переважає відпочинок і оздоровлення – 75,0%, на другому місці – службові та бізнес-поїздки – 13,8%, далі – інші види туризму – 7,9% та спеціалізований туризм – 3,3%. Варто зазначити, що по усіх категоріях туристів (іноземні і внутрішні) зазначені тенденції майже співпадають.

Крім обласних центрів – Донецька і Луганська, в даному регіоні існують і інші значні центри та рекреаційно-туристичні зони для розвитку туризму. Наприклад, Національний природний парк «Святі гори» називають “Донецькою Швейцарією. Це унікальне поєднання ландшафтів та збудованого у XVII-XIX ст. Святогірського печерного монастиря на берегах Сіверського Донця. А також м. Святогірськ є одним із кращих кліматичних курортів України.

Слов'янський курорт, завдяки цілющим грязям озера Ріпне, відомий не тільки в Україні, але і за її межами. Ще у 1912 році на виставці лікувальних засобів у Бельгії цілющі грязі озера відзначені Золотою медаллю.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 1077;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.