Рекреаційно-туристичний потенціал регіону. До його складу входять Донецька і Луганська області, площа становить 53,2 тис

До його складу входять Донецька і Луганська області, площа становить 53,2 тис. км2 (8,8 % території України), чисельність населення – 7596,0 тис. чол. (15,2% населення країни), переважна частина населення - 89,1 %, проживає у містах.

Даний регіон розташований на південному сході України, межує з областями Російської Федерації - Бєлгородською, Воронезькою та Ростовською. На півдні омивається водами Азовського моря, внаслідок чого має вихід до морів Середземноморського басейну. На заході та північному заході межує із Запорізькою, Дніпропетровською і Харківською областями.

Регіон має густу мережу магістральних залізниць - 53,2 км на 1000 км2, що є вище середнього значення по країні, довжиною 2847 км. Через нього проходять автошляхи, що з’єднують Україну із містами Росії. На Азовському морі є великий морський порт — Маріуполь. Функціонують аеропорти: Донецьк, Луганськ, Маріуполь, Сєверодонецьк.

Поверхня регіону являє собою хвилясту рівнину із глибоко розчленованими річковими долинами, балками та ярами. Клімат помірно-континентальний з вираженими посушливо-суховійними явищами. Найхолодніший місяць - січень (середні температури - 7,5 - 6 °С), найтепліший - липень (21 - 23 °С). Максимальна кількість опадів випадає на північному сході, мінімальна - у Приазов'ї. Річний максимум опадів - у червні, мінімум - у вересні. Головними річками регіону є Сіверський Донець, Айдар та Кальміус.

У регіоні переважає степова рослинність, особливо сухолюбні вузьколисті злаки, внаслідок господарської діяльності природна рослинність зазнала великих змін.

 

В регіоні на території 147,4 тис.га (5,9% загальної площі об’єктів ПЗФ країни) розміщено 200 територій і об'єктів природно-заповідного фонду, в т.ч. у Донецькій області – 70, у Луганській – 130. До них належать Український степовий та Луганський заповідники, Національний природний парк “Святі гори”, а також 20 об’єктів державного значення: 7 заказників, 12 пам'яток природи; 2 пам'ятки садово-паркового мистецтва. Рівень заповідності регіону становить всього 2,8% (Донецької – 2,9%, Луганської – 2,7%).

В Донецькому регіоні є значні запаси мінеральних вод.

Крім того, в регіоні існують родовища лікувальних грязей, із них експлуатуються Маріупольське та озера Ріпне. Перспективними є родовища Ялтинської, Новоазовської, Самсонівської заток і оз. Сліпне

Регіон недостатньо забезпечений рекреаційними ресурсами. Площа рекреаційних територій становить - 489,5 м2 (у Донецькій – 94,5%, Луганській – 5,5%), або 3,7% від загальної рекреаційної площі країни.

В регіоні налічується понад 16 тисяч пам’ятників історії і культури, в т.ч. у Донецькій області 9,5 тис. (7 тис. пам’ятників археології, 2,5 тис. - історії, культури та монументального мистецтва) та 6,8 тис. у Луганській області. Визначені на державному рівні історичними такі населені пункти даних областей: Артемівськ, Горлівка, Донецьк, Краматорськ, Макіївка, Маріуполь, Луганськ, Слов’яногірськ, Слов’янськ.

За наявністю пам'яток архітектури Донецька область займає 22 місце в Україні, а Луганська – 13. Частка цих пам’яток регіону у загальній кількості по Україні становить 3,1%, найбільше серед них - це пам'ятки житлової архітектури – 35,0%, далі ідуть - громадської архітектури – 27,4%, культової – 17,7% та архітектури малих форм – 11,6%.

У регіоні проводяться міжнародні фестивалі професійного мистецтва “Зірки світового балету”, “Прокоф'євська весна”, “Золоті голоси України”, сучасної ліричної пісні “Отчий дім” ім. Є. Мартинова та ін.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 886;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.