Тема: Туризм в Києві.

Київ, одне з найдавніших європейських міст, адміністративний, економічний, науковий і культурний центр України, зосереджує значний туристичний потенціал і володіє всіма необхідними ресурсами для розвитку туризму, а саме ділового, культурно-пізнавального, релігійного, за інтересами (відвідування театрів, музеїв, фестивалів, спортивних заходів тощо).

Місто розташоване на обох берегах Дніпра в його середній течії, нижче впадіння в нього лівої притоки – Десни. Ширина Дніпра в межах міста – 400-600 м, середня глибина – 6-12 м. Дніпро утворює чисельні протоки (Русанівська), затоки (Матвіївська, Старик), заплавні озера (Радунка, Тельбин). Уздовж його берегів простягаються піщані пляжі (найкращі з них – на Трухановому острові). Через територію Києва протікають річки – Либідь, Сирець, Горенка, Нивка та ін.

На територію Києва припадає 827 кв.км. Зелена зона столиці це близько 70 парків, понад 300 скверів, бульвари.

Поряд з Осло та Віднем Київ входить до числа найзеленіших столиць Європи.

В межах міста розташована 41 природно-заповідна територія, до якої, зокрема належать ботанічні сади (Ботанічний сад ім. акад. О.В. Фоміна, як науково-дослідна база університету Св. Володимира, Центральний ботанічний сад НАН України), один з найбільших зоопарків у Європі.

Київ розташований в межах двох ландшафтних зон – лісової і лісостепової; своєю північною частиною він заходить на Поліську низовину, південно-західною піднімається на Придніпровську височину, а на південно-східною спирається на Придніпровську низовину.

Київ – кліматичний курорт, де діють 17 санаторіїв, 5 будинків відпочинку, численні бази відпочинку та дитячі табори.

Економічному і культурному розвитку міста сприяє вигідне географічне положення, має порт на Дніпрі, розгалужену транспортну мережу, залізничний вокзал, два аеропорти.

У сучасних умовах у кожній галузі відбувається пошук нових шляхів і методів виробництва, здійснюється аналіз сучасного стану, накреслюються перспективи на майбутнє. Ці процеси характерні і для туристичної галузі, котра націлена на отримання прибутку шляхом задоволення туристичних пізнавально-оздоровчо-спортивних потреб населення, надання різноманітних туристичних послуг у вигляді житла, харчування, транспортного й екскурсійного обслуговування та іншого сервісу.

Існує великий потенційний попит на поїздки в Україну, а відповідно і в м. Київ як її столицю.

Туризм має вирішальне значення у формуванні уявлення про країну. Сьогодні більш ніж будь-коли необхідно підтримувати інтерес туристів до нашої країни, намагатися сформувати сприятливий імідж України та м. Києва. Головними цілями міської влади є максимально ефективно використати історичні, культурні, природні та туристично-рекреаційні ресурси м. Києва, створення потужної галузі як вагомого джерела бюджетних надходжень, розвитку туристичної інфраструктури.

Перед туристичною індустрією столиці постає низка проблем, які пов’язані з наданням туристичних послуг. Значно зростає навантаження на комунікаційну сферу.

Загальновідомо, що м. Київ є скарбницею всесвітньовідомих пам’яток, шість з яких збереглися з до монгольського періоду. Всього в місті нараховується 64 пам’ятки археології, 1788 пам’яток містобудування та архітектури, 141 пам’ятки мистецтва. Столиця має розгалужену соціальну інфраструктуру. Київ – місто багатьох культурних традицій. У ньому нараховується 33 музеї, діє 22 театри, 17 концертних організацій, 266 бібліотек, 72 культурні споруди. У місті зведено багато пам’ятників та меморіальних комплексів.

З метою збільшення різноманітних видів туристичної діяльності, ефективного використання історико-культурних і природних ресурсів, удосконалення мережі торговельно-побутового та рекреаційного обслуговування як в центральних, так і в периферійних частинах міста, визначені межі та одночасна відвідуваність 21 туристичної зони. У межі туристичних зон включені ділянки туристичних закладів, території пам’ятників історії і культури, їх охоронні зони, зони регулювання забудови, ландшафту, що охороняється, та археологічного культурного шару. В розвитку внутрішнього туризму першочергове значення постійно надається активізації екскурсійної справи. Систематично розробляються нові й обновляються діючі тематичні екскурсії. В даний час в м. Києві діє більше 100 тематичних екскурсійних маршрутів. Великим попитом серед туристів стали користуватись екскурсії «Київ стародавній», «ніхто незабути, ні що незабуте …», «Язик до Києва доведе», «Київ літературний», «Вулицями Подолу» та ін.

Майбутнє туризму – це ринок місцевих споживачів і тільки 30-40% - це іноземні туристи. Тому необхідно удосконалювати стандарт обслуговування вітчизняних туристів, у т.ч. споживачів соціального туристичного продукту.

В Києві постійно здійснюються заходи, які обумовлюють формування іміджу міста як візитної картки, обличчя сучасної європейської держави. Розвиток туризму в Україні, як фактор формування економіки держави, обумовлює необхідність створення галузевої системи підготовки та підвищення кваліфікації туристичних кадрів, яка б виховувала фахівців, здатних в умовах конкуренції працювати індивідуально та продуктивно.

Особливу увагу слід звернути на підготовку не лише кваліфікованих кадрів, а й на виховання особистостей, які своєю працею, діяльністю будуть сприяти створенню та розвитку демократичного соціального та гуманістичного орієнтованого суспільства.

Виходячи з вищезазначеного, можна зробити висновок, що м. Київ має досить вагомі туристичні ресурси – сукупність природно-кліматичних, оздоровчих, історико-культурних та соціально-побутових, які зможуть задовольнити різноманітні потреби не тільки населення, а й туриста. Це великий туристичний центр країни, в якому зосереджені історико-культурні пам’ятки не лише всеукраїнського, а й світового значення, а саме Софійський і Києво-Печерський заповідники (занесені в реєстр пам’яток ЮНЕСКО).

 

 








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 1480;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.