Рекреаційно-туристичний потенціал регіону. До складу Слобожанського регіону входять Полтавська, Сумська і Харківська області, його площа - 84,0 тис

До складу Слобожанського регіону входять Полтавська, Сумська і Харківська області, його площа - 84,0 тис. км2, що складає 13,9% території України, населення - 6163,0 тис. чол., (12,4%). Відсоток міського населення - 70%, що є вищим в середньому по країні. Туристично-географічне положення Слобожанського регіону відзначається наступними факторами:

- вигідне транспортно-географічне положення;

- близьке розташування економічно розвинутих регіонів - Придніпров'я і Донбасу;

- вихід до найважливішої водної артерії - Дніпра;

- близькість до Росії та Білорусі.

Ці фактори сприяють різноманітним міжрегіональним і міжнародним економічним і культурним зв'язкам.

Більшість території регіону знаходиться у лісостеповій зоні, незначна частина у поліській та степовій. Природнокліматичні умови є сприятливими для розвитку туризму. Клімат відзначається континентальністю, річна амплітуда температури повітря складає 28°С. Кількість днів з температурою більше 5°С - понад 200. В регіоні є значні ресурси для створення рекреаційно-туристичного комплексу.

Регіон достатньо забезпечений водними ресурсами. По його території протікає чимала кількість річок: ліві притоки Дніпра - Сула, Псел, Ворскла, Орель, притока Десни - Сейм, Сіверський Донець з притокою Оскол. На річці Сіверський Донець знаходиться Печенізьке водосховище, а на річці Оскол - Краснооскольське. Ліси у регіоні займають 10% території, зокрема в Сумській області - 15%, Харківській - 9,4, Полтавській - 6,6%. Рекреаційні ліси розміщені на значній території – 400,6 тис.га.

В регіоні нараховується близько 500 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в тому числі український степовий заповідник «Михайлівська цілина», заказники, дендропарки, заповідні урочища, заказники, пам'ятки природи, зоопарк, ботанічні сади.

В Слобожанському регіоні існують значні запаси мінеральних вод, основними серед них є: Березівські і Рай-Оленівські родовища (Харківська область) та родовища міста Миргород (Полтавська область), у ньому ще із ХІХ століття функціонує відомий курорт.

Лише в Полтавській області розвідано два родовища низькомінералізованих лікувальних грязей: Симеренківське експлуатується, а Романівське є перспективним.

Слобожанщина має значний історико-культурний потенціал, зокрема пам’яток історії і архітектури нараховується 1324, що становить 9,8% до відповідного показника по країні.

Архітектурно-історичні пам'ятки Слобожанського регіону *

  Полтавська область Сумська область Харківська область Всього у % до загальної кількості по Україні
Всього пам'яток архітектури, од., у т.ч.: 9,8
фортифікаційної 5,4
культової 6,5
житлової 10,1
громадської 18,8
виробничої 16,3
садово-паркової - 8,2
малих форм 4,9

Соціальна сфера у регіоні включає розгалужену систему закладів соціально-побутового комплексу, освіти, культури, охорони здоров'я. Комплекс культури за останні роки зазнав чималих змін. Кількість закладів клубного типу та універсальних бібліотек в останні роки скоротилося приблизно на 20%, поряд із цим - зросла кількість музеїв на 36%.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 1229;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.