Рекреаційно-туристичний потенціал регіону

Поліський регіон, що включає Волинську, Житомирську, Рівненську Чернігівську, Київську області, має площу 130,2 км2, що складає 21,6% території країни з населенням – 9427,1 тис. чол. (18,9%).

Регіон розташований в основному у Поліській природно-географічній зоні, яка знаходиться у західній частині Східно-Європейської рівнини на території двох геоморфологічних регіонів - Поліської низовини та Волинсько-Подільської плити, частково (південні райони) - в зоні лісостепу.

З погляду туристичної діяльності Українське Полісся має досить вигідне географічне положення вздовж північного кордону держави. На півдні межує з Карпатським, Подільським регіонами, областями Центральної України та Слобожанщини. Через регіон проходять транспортні мережі, що з'єднують Україну з Білоруссю, частково - з Росією та Західною Європою. Таким чином, Поліський район є сполучною ланкою, з одного боку, між Україною та Білорусією, Польщею, країнами Північної Європи та Балтії, а з іншого - між Росією та Західною Європою, країнами європейського Півдня та Півночі. Таке стратегічне положення регіону дає йому змогу активно залучатися не тільки до розвитку міжрегіональних внутрішньоукраїнських зв'язків, але й до торговельних та виробничих взаємовідносин України з іншими державами, створювати вільні економічні зони, брати участь у розбудові міжнародної системи торгівлі, туризму, транспорту і зв'язку.

Полісся багате природними рекреаційними ресурсами для організації відпочинку населення. До них слід віднести: рельєф, клімат, ліси, річки, озера тощо. Характерними для району є поліські ландшафти, що відрізняються помірно теплим, вологим кліматом, поширенням піщаних рівнин.

Природнокліматичні та фізико-географічні умови Полісся обумовили особливості його водних ресурсів, якими є вагома частка підземних вод, озер і боліт, цінних гідромінеральних ресурсів, запаси яких складають 4,1 % запасів мінеральних вод України.

Одночасна наявність розвинутої водної мережі в сукупності із залісеністю, підвищує рекреаційну цінність поліських територій. Унікальні мінеральні води регіону, в тому числі - мінеральні радонові води Житомирської (Корбутовське та Денешське родовища) та Рівненської областей, лікувальні грязі, дозволяють розвивати на їх основі лікувально-оздоровчі заклади.

Забезпеченість рекреаційними ресурсами Волинської області перевищує потреби місцевого населення більше, ніж у сім разів, Рівненської - у чотири, а Житомирської та Чернігівської областей у три, Київська область, враховуючи значну кількість населення міста Києва, відчуває недостатність в рекреаційних ресурсах. Площа потенційно рекреаційних територій регіону сягає 1,5 млн. га і становить 13 % всієї території Полісся.

Як за розмірами водних запасів, так і за екологічними характеристиками виділяються Шацькі озера, що знаходяться на території Шацького національного парку, який відомий не тільки водними об’єктами, але і багатими лісовими ресурсами.

Туристичну цінність підвищує велика кількість розміщених на території області пам'яток археології, історії та архітектури. В регіоні знаходиться 1586 об’єктів історико-архітектурного потенціалу, що становить 11,8% до загальної їх кількості по Україні, в тому числі: у Волинській області – 29,5%, Житомирській – 3,0% Київській – 13,3%, Рівненській – 24,5%, Чернігівській – 13,7%, місті Києві – 16,0%. Хронологічний діапазон пам’яток регіону датується починаючи із ХІ ст. по наш час.

Отже, факторами, що сприяють розвитку рекреаційно-туристичної діяльності у Поліському регіоні є наявність унікальних мальовничих ландшафтів та місцевостей курортно-оздоровчого типу, багатого лісового фонду, численних озер та річок, цінних мінеральних вод та лікувальних грязей. В сукупності з відповідними кліматичними умовами, ці фактори створюють сприятливі умови для організації мережі культурно-оздоровчих зон відпочинку та лікувально-оздоровчих закладів. На даний час наявні туристичні ресурси регіону використовуються не досить ефективно у зв'язку з недостатнім розвитком інфраструктури (крім міста Києва) та радіаційним забрудненням значної території.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 4588;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.