Розділ 9. Заняття фізичними вправами в акушерстві. окарді, активізації екстракардіальних чинників кровообігу, покращанні венти­ляції і газообміну в легенях


 


окарді, активізації екстракардіальних чинників кровообігу, покращанні венти­ляції і газообміну в легенях, ліквідації гіпоксії та гіпоксемії, підвищенні швид­кості кровотоку. Все це поліпшує приплив насиченої киснем артеріальної кро­ві і відтік венозної на рівні плацентарного кровообігу, що стимулює газообмін, окисно-відновні та обмінні процеси у матері і плоду, що є запорукою його пов­ноцінного розвитку. Фізичні вправи активізують венозний і лімфатичний обіг, що сприяє усуненню застійних явищ в малому тазу, нижніх кінцівках і проти­діє варикозному розширенню вен.

Зменшення застійних явищ у черевній порожнині знижує внутрішньоче­ревний тиск, що позитивно відбивається на діяльності шлунково-кишкового тракту, сечовидільної системи. Покращується перистальтика кишок, зменшу­ється тиск на нирки, сечоводи, унаслідок чого ліквідуються запори та затрим­ка сечовипускання.

Заняття фізичними вправами готують вагітну до пологів, підвищують еластичність м'язів тазового дна і зміцнюють ті, які беруть участь у народже­ні дитини. Вони вироблюють і закріплюють навички розслаблення промежини і напруження м'язів живота, покращують рухомість крижово-куприкового зчленування, кульшових суглобів, поперекового відділу хребта. Це полегшує і прискорює пологи, зменшує імовірність слабкості родової діяльності, внут-рішньоутробної асфіксії плоду, розриву промежини. Своєчасно застосовані вправи запобігають порушенням постави, розвитку плоскостопості, порушен­ням ходьби.

У разі нетипового положення плоду фізичні вправи сприяють його перехо­ду в головне передлежання. Вагітним з вузьким тазом І—IT ступеня регулярні за­няття дають можливість уникнути ускладнень під час пологів за рахунок під­вищення еластичності зв'язок куприка і крижів, зміцнення м'язів черевної стінки і тазового дна.








Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 764;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.