ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

З 1994 року військово-лікарська експертиза Збройних Сил України керується "Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України", яке затверджено наказом Міністра оборони України № 2 від 4 січня 1994 року та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 липня 1994р. за № 177/386.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ,

1. Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд визначає організацію військово-лікарської експертизи на мирний та . воєнний час у Збройних Силах України.

2. Положення установлює порядок медичного огляду призовників, військовослужбовців, членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової служби); військовозобов'язаних, громадян, які бажають вступити до військово-навчальних закладів Збройних Сил України, учнів військових ліцеїв; колишніх військовослужбовців з проходженням військової служби; працівників Збройних Сил України, які залучаються до роботи з радіоактивними речовинами (РР), джерелами іонізуючого випромінення (ДІВ), компонентами ракетного палива (КРП) та іншими високотоксичними речовинами, радіотехнічними засобами, які утворюють електромагнітні поля (ЕМП).

З.Основними завданнями військово-лікарської експертизи е:

- добір громадян, придатних за станом здоров'я до військової служби для укомплектування Збройних Сил України, медичний огляд призовників, військовослужбовців, військовозобов'язаних з метою визначення придатності до військової служби, служби за військовим фахом, аналіз результатів медичного огляду та розробки заходів щодо виконання цієї роботи з метою покращення комплектування Збройних Сил України;

- контроль за організацією і станом лікувально-оздоровчої роботи серед призовників, огляд призовників, кандидатів, які вступають до військових закладів, військовозобов'язаних, аналіз результатів і розробка пропозицій щодо удосконалення цієї роботи;

- контроль за організацією, проведенням і результатами лікувально-діагностичної роботи у військових лікувально-профілактичних закладах та військових частинах, надання методичної та практичної допомоги з питань військово-лікарської експертизи військово-лікарськими комісіями (надалі ВЛК) та лікувально-профілактичними установами, визначення причинного зв'язку захворювань, поранень; контузій, травм та каліцтва • (надалі захворювання, поранення) у військовослужбовців, військовозобов'язаних, які призвані на збори, і колишніх військовослужбовців, а також причинного зв'язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть;

- розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства охорони здоров'я і Міністерства оборони України вимог, щодо стану здоров'я призовників, кандидатів, які вступають, до ВНЗІв, військовослужбовців, а також показань для найдоцільнішого використання їх на військовій службі за станом здоров'я;

- організація огляду військовослужбовців та інших контингентів у військових частинах, закладах, ВНЗ-ах, на підприємствах і в організаціях Міністерства оборони України (у подальшому військова частина);

- проведення наукової роботи з питань діяльності військово-лікарської експертизи;

- підготовка кадрів для військово-лікарських комісій (ВЛК).

2. Органи військово-лікарської експертизи

1. Військово-лікарська експертиза у Збройних Силах України здійснюється штатними та позаштатними (постійно і тимчасово діючими) ВЛК.

2. 0ргани військово-лікарської експертизи у своїй роботі керуються цим Положенням, іншими керівними документами, які стосуються питань військово-лікарської експертизи, а також вказівками Головного військово-медичного управління Міністерства оборони України, Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України.

3. Штатні і ВЛК е військово-медичними установами спеціального призначення,, Вони мають гербову печатку та кутовий штамп. Штатні ВЛК комплектуються лікарями з клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, отоларингологія, офтальмологія, стоматологія та іншими), досвідом роботи у військах і лікувально-профілактичних закладах.

4. Права та обов'язки штатних та позаштатних ВЛК визначаються цим Положенням.

5. Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань

не пов'язаних з військово-лікарською експертизою, забороняється. 6. Позаштатні ВЛК призначаються у складі голови, заступника голови (одного із членів комісії), членів комісії (у гарнізонних, госпітальних ВЛК йе менше трьох лікарів, в останніх ВЛК - терапевта, хірурга, невропатолога, окуліста, стоматолога, отоларинголога, психіатра) і секретаря. При необхідності до складу ВЛК можуть призначатися лікарі інших спеціальностей. До складу ВЛК, що створюється у військовому комісаріаті, лікарі і секретар комісії залучаються з місцевих лікувально-профілактичних закладів рішенням Голови місцевої державної адміністрації.

7. Штатні і позаштатні ВЛК з питань військово-лікарської експертизи підпорядковуються вищим штатним ВЛК. У прийнятті висновків, рішень, постанов (надалі - постанова) вони незалежні і у своїй роботі керуються цим Положенням, іншими документами, що стосуються питань військово-лікарської експертизи.

8. При необхідності до участі у роботі штатних та позаштатних ВЛК на правах членів комісії можуть залучатися головні (провідні) медичні фахівці та інші лікарі-спеціалісти лікувально-профілактичних закладів, лікарі військових частин, представники командування (керівництва)^ військові спеціаліста.

9. Постанови ВЛК приймаються колегіальне, більшістю голосів. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів, їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

За несумлінне або упереджене ставлення до вирішення питань з військово-лікарської експертизи Голова та члени ВЛК, лікарі, які беруть участь у медичному огляді контингентів, зазначених у пункті 2 цього Положення, притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

10. Постанови ВЛК згідно з цим Положенням розглядаються, контролюються і затверджуються, а при необхідності переглядаються відповідною штатною ВЛК. За рішенням штатної комісії ВЛК може бути проведений повторний або контрольний медичний огляд.








Дата добавления: 2015-01-02; просмотров: 1297;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.