В організації навчання учнів

Вправа 1.Як відомо, навчальна діяльність не є для учнів (особливо молодшого і середнього віку) вільною, творчою самодіяльністю (як, на­приклад, гра, де учень грає не тому, що змушують, а тому, що це дає йому втіху). Учитель «згори» задає учням мету, зміст, методи, форми навчан­ня. Діти або зовсім не беруть участі у цьому процесі, або їхня участь зведена до мінімуму. А звідси і особливість їхньої психологічної по­зиції у навчанні: вони не відчувають себе суб'єктами цього процесу. Навчання для них є примусом дорослих. Чи потрібна учням допомога у цій ситуації? В чому, на вашу думку, вона може полягати? Наведіть приклади успішного розв'язання такої проблеми.

Вправа 2.Негативні наслідки засилля авторитарного навчання ста­ли особливо помітні у 70 —80-х роках XX ст. Про це ще у 60-х роках говорив В. Сухомлинський, у 80-х — педагоги-новатори: Ш. Амонашвілі, С. Лисенкова, І. Волков, В. Шаталов, Є. Ільїн. Ознайомтеся з їхнім досві­дом. У чому вони вбачають резерви вдосконалення шкільного навчан­ня? Які шляхи його гуманізації пропонують? Як забезпечують діалог у навчально-виховному процесі? Який тип учителя вони уособлюють, що їм притаманне?

Вправа 3.Перегляньте відеозаписи уроків (фрагментів уроків) учи­телів. Яким критеріям уроку-діалогу вони відповідають? Доведіть свою думку. Яка педагогічна результативність цих уроків? Яке у них комуні­кативне забезпечення діалогу (психологічна позиція вчителя, стиль і модель спілкування, дистанція спілкування, невербальна поведінка, мов­лення тощо).

Вправа 4.Виберіть для роботи фрагмент уроку (наприклад, подан­ня нового матеріалу). Обдумайте, якими будуть логіка вашого викладу, його емоційний підтекст, ваша невербальна поведінка, різні комуніка­тивні прибудови залежно від мети викладу — а) поінформувати учнів; б) переконати учнів; в) спонукати учнів до співроздумів; г) розважи­ти учнів; д) ваш варіант мети. Який варіант уроку, на ваш погляд, є продуктивним і чому? Які особливості має педагогічна техніка в кож­ному з цих варіантів викладу? Де створюються більші можливості для забезпечення діалогу вчителя з учнями?








Дата добавления: 2014-12-27; просмотров: 1013;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.