Сутність і значення маржинального аналізу

Важливу роль в обґрунтуванні управлінських рішень в бізнесі грає маржинальний аналіз, який називають ще аналізом беззбитковості. Його методика базується на вивченні співвідношення між трьома групами найважливіших економічних показників — витратами, обсягом виробництва (реалізації) продукції і прибутком — і прогнозуванні величини кожного з цих показників при заданому значенні інших.

Ця методика заснована на розподілі виробничих і збутових витрат залежно від зміни обсягу діяльності підприємства на змінні (пропорційні) і постійні (непропорційні) і використанні категорії маржинального прибутку.

Маржинальний прибуток (валова маржа, маржа покриття) — це виручка мінус змінні витрати. Він включає постійні витрати і прибуток. Чим більше його величина, тим більше вірогідність покриття постійних витрат і отримання прибутку від виробничої діяльності.

Маржинальний аналіз (аналіз беззбитковості) широко застосовується в країнах з розвиненою ринковою економікою. Він дозволяє:

· точніше обчислити вплив чинників на зміну суми прибутку і на цій основі ефективніше управляти процесом формування і прогнозування його величини;

· визначити критичний рівень обсягу продажів (порогу рентабельності), постійних витрат, ціни при заданій величині відповідних чинників;

· встановити зону безпеки (зону беззбитковості) підприємства;

· обчислити необхідний обсяг продажів для отримання заданої величини прибутку;

· точніше оцінити ефективність виробництва окремих видів продукції (послуг) і окремих сегментів підприємства;

· обґрунтувати найбільш оптимальний варіант управлінських рішень, що стосуються зміни виробничої потужності, асортименту продукції, цінової політики, варіантів устаткування, технології виробництва, придбання комплектуючих деталей і ін. з метою мінімізації витрат і збільшення прибули.

 








Дата добавления: 2014-12-27; просмотров: 1388;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.