Війна 1676-1681

Причиною війни послужила спроба Османської імперії втрутитися в російсько-польське протистояння і захопити контроль над Правобережною Україною. У 1656 пост великого візира Османської імперії захопив Мехмед Кепрюлю, який зумів посилити дисципліну армії і завдати кілька поразок ворогам. У 1669 році гетьман Правобережної України Петро Дорошенко став васалом Османської імперії.

Після захоплення Поділлі в результаті польсько-турецької війни 1672-1676 років османський уряд прагнуло поширити своє панування на всю Правобережну Україну. Проосманская політика Дорошенко викликала невдоволення значної частини українського козацтва, яке в 1674 році обрало гетьмана Лівобережної УкраїниІвана Самойловича єдиним гетьманом України. хід війни У 1676 році Дорошенко з 12-тисячний загін захопив Чигирин, розраховуючи на підхід османського війська, але навесні 1676 російсько-українські війська під командуванням Самойловича і російського воєначальника Григорія Ромодановського обложили Чигирин і змусили Дорошенко капітулювати. Залишивши в Чигирині гарнізон, російсько-українські війська відійшли на лівий берег Дніпра. Османський султан призначив гетьманом Правобережної України знаходився у нього в полоні Юрія Хмельницького і в липні 1677 двинув на Чигирин 120-тисячну османсько-кримську армію Ібрахіма-паші. Російський гарнізон Чигирина витримав 3-тижневу облогу, а подошедшие війська Самойловича і Ромодановського (52-57 тисяч осіб) 28 серпня (7 вересня) розбили турецько-татарські війська під Бушином і змусили їх відступити.
ВзяттяЧигиринаосманськоїармієюЗа наполяганням Ромодановського і Самойловича Чигирин був укріплений і зроблений оплотом проти майбутнього навали османів. Воєводою в Чигирин був призначений І. І. Ржевський. Він узяв з собою досить значний загін війська, багато запасів хліба, пороху і зброї. Напад османської армії не змусило себе довго чекати: у липні 1678 османсько-кримська армія (близько 200 тисяч чоловік) великого візира Кара-Мустафи оточила Чигирин. Російсько-українські війська (120 тисяч чоловік) під командуванням Ромодановського і Самойловича розбили османський заслін, але далі діяли повільно і нерішуче і підійшли до Чигирина 11 (21) серпня, коли османським загонам вдалося вже захопити його. Османи підірвали Чигирин, винищили колишній там московський і козацький загони, спалили і зруйнували місто вщент. Російська армія залишила Чигирин напризволяще і відступила за Дніпро, відкинувши переслідували її османські війська. Мирні переговориі укладенняБахчисарайськогомиру У 1679-1680 роках російські війська відбили напади кримських татар. У Москві дуже боялися нового походу османських військ, і щоб попередити його і напад кримського хана, в грудні 1678 в Константинополь був посланий дворянин Даудов з пропозицією відновити дружні стосунки. договір на таких умовах: перемир'я повинне продовжуватися 20 років, починаючи з 3 січня 1681; кордоном повинна бути річка Дніпро; хану за старими розписам дається казна відразу за 3 роки, а потім щорічно; протягом 20 років місцевість між Південним Бугом і Дніпром повинна залишатися пустою; султан і хан не мають права будувати там і відновлювати міста, заводити нові поселення;
кримці і ногайці мають право кочувати і промишляти на обох берегах Дніпра, так само як і малоросійські козаки, яким разрешется за промислами їздити до самого Чорного моря; Київ з прилеглими містечками, містами і селами, Васильковим, Трипіллям, Стайки нижче Києва та дідівщини і Радомисль вище, залишаються у владі Москви; запорізькі козаки вважаються на стороні Московської держави, і султана з ханом до них не торкатися; султан і хан не повинні допомагати ворогам царським.

 








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 865;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.