Елементи ринку праці

Елементами ринку праці є: товар, який він пропонує, попит, пропозиція та ціна. У сучасній економічній літературі відсутня однозначна відповідь на запитання, що вважати товаром на ринку праці: робочу силу, працю чи послуги праці. Проте більшість авторів схильні до думки, що товаром на ринку праці є індивідуальна робоча сила. Індивідуальна робоча сила являє собою сукупність фізичних та духовних якостей людини, які використовуються у процесі виробництва товарів і послуг. Рбоча сила, як зазначалося, є обєктом купівлі-продажу. Купівля товару „робоча сила” називається найманням на роботу. При цьому робоча сила називається найманою робочою силою, а працівник – найманим працівником. Працівник продає свою робочу силу підприємцю на певнийперіод, залишаючись власником цього товару. Елементами ринку є також попит на робочу силу та її пропозиції. Попит може бути індивідуальним і сукупним. Сукупний попит на робочу силу – це ринковий попмит усіх фірм, організацій, що діють на ринку. Індивідуальний попит на робочу силу – це попит окремого роботодавця. Пропозиція робочої сили характеризує чисельність праездатних людей з урахуванням її статі, віку, освіти, професії, кваліфікації та ін. Співвідношення між попитом на робочу силу та її пропозицією характеризується навантаженням на одне вільне робоче місце.

Ціна робочої сили виступає у вигляді заробітної плати. Заува­жимо, що висока заробітна плата обмежує можливості підприєм­ця в найманні додаткових працівників, скорочуючи його попит на них, і навпаки, низький рівень зарплати дає можливість збіль­шити кількість робочих місць.








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 897;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.