Типи і види ринків праці

Зовнішній ринокохоплює відносини між продавцями і покуп­цями робочої сили в масштабах країни, регіону, галузі. Це відно­сини, що виникають з приводу наймання працівників відповідної професії, спеціальності. Діють галузеві профспілки, які об'єднують працівників окремих галузей, а також профспілки, які об'єднують працівників за професіями. Характеризується значною плинністю кадрів, тобто він припу­скає можливість вільного переходу з одного місця роботи на інше.

Внутрішній ринок являє собою СТВ у межах одного підприємства, всередині . Внутрішній ринокпередбачає рух кадрів усередині підприємст­ва, переміщення з однієї посади (роботи) на іншу. По горизон­талі — переведенням на інше робоче місце без змін у кваліфікації, без підвищення в посаді. По вертикалі — переведенням на інше ро­боче місце з підвищенням у посаді або на роботу, що потребує ви­щої кваліфікації.

Відкритий ринокохоплює все працездатне населення. Це на­самперед організована, офіційна частина ринку — населення, яке перебуває на обліку в державних службах зайнятості, тобто без­робітні, а також випускники державної служби професійного на­вчання. Друга, неофіційна, частина охоплює тих громадян, які намагаються влаштуватися на роботу через прямі контакти з під­приємствами або з недержавними структурами працевлаштуван­ня і професійного навчання. До прихованого ринкуналежать працівники, які зайняті на під­приємствах і в організаціях, проте мають велику ймовірність опи­нитися без роботи з причини зниження темпів розвитку вироб­ництва, його конверсії, ліквідації колишніх економічних і вироб­ничих взаємозв'язків.

Первинний ринок характеризується тим, що на ньому присут­ні «хороші роботи». Вторинний ринок праці — це ринок, на якому присутні «пога­ні роботи», що характеризуються ознаками, прямо протилежними первинним ринкам праці.

Жорсткий та гнучкий: відповідно державне регул, великий вплив профспілок (1) та тер. та професійна мобільність РС, гнучкість підпр. (регул. обсягів виробн., нові форми орг.вироб., ЗП тощо).








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 2134;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.