БЕЗПЕКА ПРАЦІ ПІД ЧАС ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПІДІЙМАЛЬНО-ТРАНСПОРТНОГО ОБЛАДНАННЯ ТА ВАНТАЖНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИХ РОБІТ

 

До підіймально-транспортних відносяться транспортувальні і вантажопі­діймальні машини. До вантажопідіймальних машин відносяться підіймачі та крани. Серед підіймачів найбільш поширені—ліфти, електро- та автонаванта­жувачі. Серед вантажопідіймальних кранів широко використовуються баштові, козлові, мостові крани, кран-балки та.електроталі. Аналіз травматизму при екс­плуатації підіймально-транспортних машин в різних галузях промисловості по­казує, що більшість нещасних випадків, а серед них — з важким наслідком, — припадає на роботи, при виконанні котрих використовуються вантажо­підіймальні машини.

Робоча зона вантажопідіймальних машин є небезпечною зоною - вона є джерелом виробничої небезпеки для обслуговуючого персоналу та для сторон­ніх осіб, котрі можуть опинитись тут. Робота біля вантажопідіймальних та транспортних машин є джерелом підвищеної небезпеки, тому що виконувати роботу за допомогою цих машин можна лише

знаходячись всередині зон їхньої дії. Небезпеки, з котрими стикаються лю­ди, пов'язані переважно з ненавмисним контактом з рухомими частинами обла­днання та можливими ударами від предметів, що подають, а також при виси­панні частини вантажу і з падінням самого обладнання. Це стосується і самохі­дного обладнання, котре нерідко переміщується з великою швидкістю. В цьому випадку додається наїзд та удар при зіткненні.

Особливістю підіймально-транспортних машин є переміщення цих машин та вантажів, котрі ними переміщуються. Конструкція підіймально-транспортних машин містить велику кількість рухомих частин. Це зумовлює їх потенційну травмонебезпчність. Під час роботи вантажопідіймальних кранів велика ймовірність динамічного впливу на елементи будівельних конс­трукцій. Внаслідок обриву канатів та ланцюгів, за котрі піднімається вантаж, можливі важкі наслідки: руйнування крана при перевантаженні або втраті стійкості, «набігання» вантажу на елементи конструкції крана або його зісковзування з вантажо-захоплювального пристрою.

До вантажопідіймальних кранів ставляться підвищені вимоги щодо міцно­сті та надійності їх кінематичних ланок, а також їх стійкості. Оскільки керуван­ня більшістю кранів здійснюється з кабін, розташованих на них, то необхідно дотримуватись вимог щодо профілактики травматизму і загорань під час їх екс­плуатації. Актуальною є проблема забезпечення відповідних умов праці, зокре­ма оптимальних або допустимих значень параметрів мікроклімату, чистоти по­вітря робочої зони, освітлення, зниження вібрацій та шуму. Вантажопідіймальні крани повинні бути обладнані наступними запобіжними пристроями: сигналі­зацією, кінцевими вимикачами для автоматичної зупинки механізмів пересу­вання крану, ходового візка та підіймання вантажозахоплювальних органів; блокуванням для автоматичного зняття напруги з крана при виході людини на галерею, блокуванням дверей кабіни; дзвінка для сигналізації; протиугінними пристроями; анемометрами для визначення швидкості вітру при роботі на від­критому місці.

Обмежувач вантажопідіймальності. Обмежувач вантажопідіймальності призначений для запобігання поломок механізмів та падіння крана у випадку перевантаження.

Ширина проходів для обслуговування конвеєрів повинна бути не менше 0,75 м (для пластинчастих — 1,0 м). Між паралельно встановленими конвеєра­ми слід передбачати прохід шириною 1,0 м (для пластинчастих — 1,2 м). При довжині конвеєрів понад 20 м в необхідних місцях слід монтувати містки з по-руччями для проходу людей. При цьому відстань між настилом містка і будіве­льними конструкціями або комунікаціями має бути не менше 2,0 м. Ширина мі­стків повинна бути не менше 1,0 м. Ухил сходів та майданчиків повинен бути: не більше 45° при постійній експлуатації і не більше 60° при експлуатації 1—2 ,рази на зміну; 90° при використанні менше одного разу на зміну. Ширина схо­дів повинна бути не менше 0,7 м.

Гвинтові конвеєри повинні обладнуватися блокуванням, яке вимикає кон­веєр при відкритті кришки або люка.конвеєра. Редуктор, передачі, муфти ого­роджуються. Елеватори, котрі застосовуються для транспортування сипких ма­теріалів у вертикальній площині, також повинні обладнуватись блокуванням для автоматичного вимикання привода у випадку відкривання кришок та люків, а також на випадок обриву конвеєрної стрічки. Верхня та нижня частини елева­тора з'єднуються сигналізацією.








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 1440;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.