Плоскопаралельним або плоским називається такий рух твердого тіла, при якому всі його точки рухаються в площинах, паралельних певній нерухомій площині, що називається основною.

Цей рух виконує значна кількість машин, механізмів та їх частин. Наприклад, шатун кривошипно-шатунного механізму, деякі ланки планетарних та диференціальних передач автомобіля, колесо, яке котиться по прямолінійній ділянці шляху.

Обертальний рух твердого тіла є окремим випадком плоскопаралельного руху і поступальний рух також може бути плоскопаралельним.

Нехай тверде тіло виконує плоскопаралельний рух, тобто кожна його точка рухається паралельно до нерухомої площини (рис. 16.1). З означення плоскопаралельного руху виходить, що всі точки тіла, які лежать на одному перпендикулярі до основної площини, рухаються однаково, причому так, як рухається проекція цих точок на основну площину у цій площині.

Тому вивчення плоскопаралельного руху тілазводиться до вивчення рухупроекції цього тіла на основну площину, тобто до вивчення руху плоскої фігури в її площині.

Зазначимо, що положення плоскої фігури в нерухомій площині цілком визначається положенням відрізка , який належить цій фігурі (рис. 16.2).

 
 

Положення відрізка буде відомим, якщо відомі координати будь-якої його точки, наприклад і точки , а також його кут нахилу до осі координат.

Ці три величини цілком визначають положення плоскої фігури. Під час її руху вони змінюються за часом.

; ; . (16.1)








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 1178;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.