Наземна охорона та оборона аеродрому 2 страница

Бойова живучість – це здатність апчз до тривалого ведення бойових дій в умовах використання усіх видів зброї та засобів РЕБ супротивника (тобто здатність зберігати боєздатність та мобільність в умовах протидії супротивника ).

Бойова готовність апчз залежить від ряду факторів, які знаходять різноманітне проявлення у залежності від обставин, характеру намічених бойових дій та умов базування. До таких основних факторів відносяться:

- укомплектованість авіачастин особовим складом та бойовою технікою;

- стан бойової техніки;

- рівень бойового досвіду льотного складу;

- мистецтво командирів з керування військами;

- наявність підготовлених органів та засобів керування;

- забезпеченість матеріальними ресурсами;

- готовність основних та запасних аеродромів;

- знання імовірного противника;

- рівень морального стану та військової дисципліни о/с;

- ступінь відпрацьованості о/с строків приведення у готовність до виконання бойових завдань;

- готовність чергових сил та засобів до негайних бойових дій.

Укомплектованість апчз о/с бойовою технікою має прямий вплив на стан боєздатності військ. В край важливим є фактична наявність в частинах АТ, підготовлених та навчених кадрів різних спеціальностей, від яких залежить виконання бойових завдань, так наприклад, при використанні противником ядерної зброї по аеродромам в залежності від ступені дії цієї зброї боєздатність частини, з’єднання може бути втрачена частково або повністю. При цьому враховується, що частина або з’єднання частково втрачає боєздатність при втратах у о/с та АТ до 50 - 60% та збереженому керуванні; порушення керування та вихід з ладу більш ніж 50 - 60% сил та засобів, приводять до повної втрати боєздатності.

Стан бойової техніки має важливий вплив на рівень боєздатності частини і визначається :

- станом справності парку літаків;

- наявністю ресурсу літаків та двигунів;

- термінами підготовки літаків до бойового вильоту по тривозі;

Справним вважається літак (вертоліт), який відповідає всім вимогам технічної документації та має запас ресурсу (терміну служби).

На літаку повинні бути виконані встановлені операції технічного обслуговування й усунуті всі пошкодження та відмови. Запас ресурсу справного літака повинний забезпечувати виконання бойового вильоту.

Норми справності літаків у частинах і підрозділах авіації ЗСУ визначаються наказом МО України.

Середній залишок міжремонтного (призначеного) ресурсу всіх штатних літаків та їх двигунів в авіачастині повинен бути не менш 10%. Виробіток ресурсу повинен бути ступінчатим.

Міжремонтний ресурс (термін служби) наробіток (календарна тривалість експлуатації) АТ між двома послідовними ремонтами.

Призначений ресурс (термін служби) – сумарний наробіток (календарна тривалість експлуатації), при досягненні якого (якої) експлуатацію авіаційної техніки належать припинити незалежно від її технічного стану. (НТЗ 99, Книга 2, ІАЗ (Частина 1)

Дуже важливими характеристиками бойової готовності АТ є терміни підготовки по тривозі, як одного літака, так і різноманітних груп літаків до першого польоту, а також час підготовки одного літака і різноманітних груп до повторного польоту при різних варіантах озброєння.

Рівень бойового досвіду льотного складу – є одним з найважливіших факторів, які характеризують стан б.г. апчз, що містить в собі насамперед постійне вдосконалення льотної підготовки екіпажів, постійний пошук тактичних прийомів подолання ПВО противника, пошуку та ураження наземних та повітряних цілей.

Мистецтво командирів по керуванню частинами та підрозділами та наявність підготовлених до цього відповідних органів та засобів керування є обов’язковою умовою досягнення стійкості та гнучкості керування. Чіткі дії командирів та штабів, щодо керування, допомагають збереженню боєздатності частин навіть в умовах раптового нападу противника.

Забезпеченість апчз матеріальними ресурсами та підтримання аеродромів у експлуатаційному стані мають важливе значення для бойової готовності., так як для забезпечення життєдіяльності апчз вимагається значна кількість основних видів матеріальних засобів, а також ускладнюється об’єм та характер робіт з підготовки аеродромів та підтримання їх у експлуатаційному стані.

Вивчення ймовірного противника є обов’язковою умовою високої бойової готовності апчз. льотний, ІТС та фахівці інших різних спеціальностей в частині, яка належить до їх компетенції, повинні вивчати склад, характер дії та ін. імовірного противника. При цьому особливу увагу треба приділити детальному вивченню імовірних об’єктів ураження та розвідки.

Рівень морального стану та військової дисципліни о/с є прямим фактором, який визначає бойову готовність та боєздатність у сучасних умовах. Використання сучасних засобів збройної боротьби та їх вражаюча дія можуть вплинути не тільки на організм пілота, інженера, техніка чи іншого спеціаліста, а також можуть вплинути на його свідомість, волю, почуття.

Ступінь відпрацювання о/с термінів приведення у готовність до виконання бойових завдань та готовність чергових сил і засобів до негайних бойовий дій визначається часом, який витрачається на оповіщення, збір о/с та підготовку АТ.

Загальний час приведення апчз у б.г. у значній мірі залежить від часу підготовки літаків (вертольотів), двигунів, озброєння та обладнання. У середньому на підготовку АТ та озброєння по тривозі витрачається до 60 - 80% загального часу б.г. апчз.

Стан бойової готовності апчз у будь-який час повинен відповідати військово-політичній обстановці.

Характер можливих засобів початку агресій проти України потребує від апчз негайного вступу в бій. Але постійне знаходження апчз в умовах мирного часу в постійному очікуванні агресії, пов’язано з неймовірним напруженням фізичних та моральних сил о/с та великими витратами матеріальних засобів. Крім цього о/с не мав би можливості вести бойове навчання, та був би позбавлений нормальних умов життя та побуту.

У зв’язку з цим постає необхідність встановлення такого режиму роботи частин, який мав би підтримуватись постійно і в той же час дуже скоротив би час підготовки до бойових дій. При цьому повинно бути передбачене проведення одних заходів, ще у мирний час, інших при ускладненні міжнародній обстановці, а частини з них - при загрозі нападу.

Тому в залежності від міжнародної обстановки, з метою постійного підтримування, а при необхідності підвищення бойової готовності апчз, встановлюються ступені бойової готовності.

Ступінь бойової готовності апчз - це стан апчз, з якого вони можуть підготуватись до виконання бойового завдання у встановлені терміни.

Ступінь бойової готовності апчз у мирний час повинна забезпечувати їх своєчасне розгортання та вступ у війну, та успішне відбиття раптового нападу противника, звідки б він не надходив, та в який би час не здійснювався.

Для реалізацій цих потреб у Збройних Силах України встановлені такі ступені бойової готовності:

- бойова готовність «Постійна»;

- бойова готовність «Підвищена»;

- бойова готовність «Військова загроза»;

- бойова готовність «Повна».

Бойова готовність «Постійна» - це такий стан апчз, при якому вони займаються повсякденною плановою діяльністю та здатні у мінімально скорочений термін перейти у вищу ступінь готовності. При цій ступені бойової готовності можуть проводитися такі заходи:

- апчз виконують польоти та їх забезпечення згідно плану бойової підготовки;

- управління здійснюється з КП скороченим складом бойового розрахунку;

- чергові пари (ланки) ВА знаходяться на бойовому чергуванні у встановлених для них ступенях готовності до бойового польоту (бойове чергування - найвища форма підтримки бойової готовності ).

- літаки авіачастин у бойовому стані знаходяться у ЗБУ у районах розташування (боєздатним вважається справний літак, підготовлений до польоту споряджений АЗУ та іншими засобами, згідно поставленого завдання );

- засоби керування та матеріально технічного забезпечення знаходяться у парках та на позиціях.

Бойова готовність «Підвищена» – це такий стан апчз, у якому вони залишаючись на аеродрмах основного базування проводять заходи, у підсумку яких підвищується їх готовність до виконання бойових завдань.

Основні заходи, що підвищують готовність апчз до виконання бойових завдань та які проводяться у частинах можуть бути такими:

- літаки готуються до бойового вильоту з підвіскою І бойового комплекту;

- вводиться (посилюється) бойове чергування екіпажів (частина сил, яка здатна негайно почати виконання бойових завдань);

- на КП встановлюється цілодобове чергування змін повного розрахунку;

- офіцери та прапорщики переводяться на казармене становище, тих, хто знаходяться у відряджені та у відпусках викликають у частину;

- особовому складу видається зброя;

- проводяться заходи з захисту авіачастин від ЗМУ, по маскуванню аеродрому та об’єктів на ньому.

У бойову готовність «Підвищена» частина приводиться таємно, без оголошення тривоги.

Польоти з бойової підготовки проводяться поескадрильно.

Бойова готовність «Військова загроза» - це такий стан апчз, при якому вони підіймаються по «бойовій тривозі» та проводять заходи, що спрямовані на завершення їх підготовки до виконання бойових завдань на основних аеродромах та аеродромах зосередження. При цьому апчз частиною сил здатні негайно приступити до виконання бойових завдань.

Можуть впроваджуватися такі заходи:

- посилюється бойове чергування літаків та засобів;

- о/с та техніка, що не зайнята забезпеченням вильотів виводиться у район розосередження;

- авіаційні частини та частини забезпечення доукомплектовуються до штатів воєнного часу;

- аеродроми розосередження готуються до прийняття авіачастин, їх передові команди виходять на оперативні аеродроми;

- о/с видаються патрони, гранати, захисні шоломи, засоби захисту та дозиметричного контролю;

- вживаються заходи по підготовці до евакуації сімей військовослужбовців.

Польоти по бойовій підготовці проводяться тільки для підтримання натренованості о/с та для введення в стрій поповнення, яке прибуває в частину.

Бойова готовність «Повна» – це такий стан апчз, при якому вони готові негайно приступити до виконання бойових завдань згідно зі своїм оперативним призначенням.

У бойову готовність « Повна » апчз приводяться по сигналу «Бойова тривога».

В цій бойовій ступені готовності сили та засоби апчз можуть займати таке положення:

- о/с на робочих місцях: льотний склад у кабінах літаків, ІТС біля літаків, бойові розрахунки КП біля пультів керування;

- засоби ураження знаходяться на літаках;

- техніка забезпечення польотів - на встановлених місцях.

При цьому частина літаків може розташовуватися на ЗПС, інші в укриттях чи ЗБУ, враховуючи їх вирулювання та зліт у мінімально встановлені терміни.

Приведення апчз у різні ступені бойової готовності в залежності від обставин може здійснюватися послідовно або відразу в вищі ступені минаючи інші (проміжні ).

Приведення апчз у різні ступені готовності проводять командири, які мають на це право, в порядку, встановленому планом, який був раніше розроблений.

Сигнали на приведення апчз у вищі ступені готовності можуть передаватися:

- письмово з доставкою посильним;

- по технічним засобам зв’язку;

- при особистому спілкуванні.

Таким чином бойова готовність апчз – це стан, який визначає їх підготовленість до виконання покладених на них бойових завдань.

 

2.2.2. Ступені готовності до бойового вильоту

З метою забезпечення своєчасного вильоту апчз на виконання бойових завдань, а також забезпечення чергування екіпажів, КП та засобів керування у мирний час у авіації ЗС встановлені три ступені готовності до бойового польоту.

Під ступенем готовності до бойового польоту розуміється нормований стан АТ, екіпажів, технічних розрахунків, засобів наземного обслуговування та ПУ, що забезпечують виліт на виконання бойового завдання у встановлені терміни.

Ступенями готовності до бойового вильоту є:

- перша готовність (готовність №1);

- друга готовність (готовність №2);

- третя готовність (готовність №3);

- четверта готовність(готовність №4).

При готовності №1сили та засоби апч займають таке положення:

- літаки: повністю підготовлені до бойового польоту (двигуни випробувані, літаки дозаправлені та завантажені, ракети, бомби, контейнери з розвідувальним обладнанням чи засобами РЄП підвішені, гармати заряджені, обладнання повністю підготовлено)

- засоби запуску двигунів та передстартового контролю: підключені;

- льотний склад: знаходиться у кабінах;

- технічний склад та спеціалісти наземних засобів забезпечення: біля літаків;

- розрахунки КП: на робочих місцях;

- засоби керування: увімкненні та готові до негайного використання;

- бортові та наземні радіостанції: увімкненні на прийом.

У деяких випадках у готовності №1 літаки можуть знаходитись із запущеними двигунами.

Так наприклад, час вильоту екіпажу або пари літаків МіГ-29, Су-27 з готовності №1 складає 6 хв., а для вильоту ескадрильї, які озброєної літаками бомбардувальниками Су-24 - 7-10 хв.

При готовності №2сили та засоби апч займають таке положення:

- льотний склад: у спорядженні зі знятими шоломами або без нього, знаходиться у літаках або в інших місцях, встановлених командиром;

- особовий склад десанту чи військ, що перевозяться: знаходиться у готовності до посадки;

- озброєння чи техніка, що перевозиться або будуть десантовані: завантажені у літаки;

- технічний склад та спеціалісти наземних засобів забезпечення: біля літаків, або в місцях встановлених командиром;

- розрахунки ПУ: на робочих місцях;

- засоби управління: перевірені та готові до роботи.

Так наприклад, час вильоту екіпажу або пари літаків МіГ-29, Су-27 з готовності №2 складає 10 хв., а для вильоту ескадрильї, яка озброєна літаками бомбардувальниками Су-24 – 15-30 хв.

При готовності №3 сили та засоби апч займають таке положення:

- літаки заправлені, гармати зарядженні, контейнери з розвідувальним обладнанням, або з засобами РЄП ракети та бомби підвішені, або підготовлені до підвішування та зберігаються поблизу літаків;

- льотний, технічний склад та спеціалісти знаходяться на заняттях, працюють або відпочивають у місцях, встановлених командиром, частина технічного складу чергує біля літаків;

- аеродромно-технічні засоби: розташовані поблизу стоянки літаків;

- чергова зміна розрахунку КП: на робочих місцях;

- засоби керування: перевірені та готові до роботи.

Так наприклад, час вильоту екіпажу або пари літаків МіГ-29, Су-27 з готовності №3 складає 10 хв., тобто такий самий, як з готовності №2.

При готовності №4 сили та засоби займають таке положення:

- літаки підготовлені до бойового вильоту та знаходяться на стоянці чергових засобів у сховищах відкритого та закритого типу, з яких забезпечується виліт за сигналом з КП аеродрому в установлені строки. На літаках льотчиками випробуванні двигуни і перевірена працездатність всього обладнання в обсязі вимог керівництва з льотної експлуатації(Інструкції льотчику), заглушки, чохли на ППД і ліхтарях кабіни, а також запобіжні чеки катапультних крісел не зняті;

- захисні пристрої з головок самонаведення авіаційних керованих ракет, оптичних вибухачів і запобіжні наземні чеки з пускових пристроїв на зняті ракети закриті захисними чохлами;

- автомати захисту мережі та перемикачі в кабіні знаходяться у вимкненому положенні;

- висотні костюми льотного складу знаходяться в спеціальному приміщенні в готовності до одягання;

- льотний та інженерно-технічні склад займається навчально-бойовою підготовкою або знаходиться на відпочинку згідно з встановленим розпорядком дня. Рішенням командира авбр ІТС може притягатися на польоти, до виконання інших завдань без зниження бойової готовності чергових сил. Спеціалісти наземних засобів забезпечення знаходяться в спеціальному приміщенні поблизу літаків;

- засоби управління та забезпечення бойової роботи, АСУ перевірені і підготовлені до включення;

- чергові зміни бойових обслуг КП знаходяться в приміщенні ПУ, черговий по прийому та випуску літаків – на СКП (КДП) або в спеціальному приміщенні для чергових екіпажів, керівник зони посадки(ближньої зони) – на робочому місці або в приміщенні для чергових екіпажів.

В метеоумовах, при яких можливе обледеніння, літаки (вертольоти) які знаходяться в готовності №1,2,3,4 дозволяється закривати швидкоз’ємними чохлами.

Ступінь готовності до бойового польоту, термін перебування в ній та час вильоту з кожній готовності встановляється старшим начальником. Тривалість безперервного перебування льотного складу у готовності №1 не повинна перевищувати однієї години. Перехід із одної готовності в іншу проводиться по сигналу або по плану-графіку.

Таким чином, ступені готовності апчз до бойового польоту встановлюються з метою забезпечення своєчасного їх вильоту на виконання бойової завдання, а також забезпечення чергування екіпажів, КП та засобів керування у мирний час.

Питання для самоконтролю

 

  1. Що таке принципи ведення бойових дій апч?
  2. Що таке способи бойових дій?
  3. Що таке бойовий порядок?
  4. Основні параметри бойового порядку.
  5. Види бойових порядків.
  6. Основні форми бойових порядків.
  7. Основні форми бойового застосування авіаційних підрозділів, частин.
  8. Суть бойової готовності апчз і її основні компоненти.
  9. Фактори, які впливають на бойову готовність апчз.
  10. Ступені бойової готовності, встановлені у Збройних Силах України.
  11. Суть готовності до бойового вильоту і кількість встановлених ступенів.
  12. Необхідність встановлення готовності до бойового вильоту.

Глава 3. Основи організації управління авіаційними підрозділами та частинами

§ 3.1. Основи організації управління авіаційними підрозділами та частинами

3.1.1. Суть управління і вимоги до нього

Авіаційні частини і підрозділи виконують різні бойові завдання, головною метою яких є нанесення супротивнику максимальних втрат, досягнення над ним перемоги. При цьому їх бойові дії являють собою єдиний процес двох взаємопов’язаних явищ: дії авіації по виконанню бойових завдань та діяльності командирів та штабів по керуванню авіаційними частинами та підрозділами. Ці явища тісно пов’язані й не можуть існувати окремо: дії апч без управління і, навпаки, управління без апч яки виконують бойові завдання.

Таким чином, управління апч є цілеспрямованою діяльністюкомандирів та штабів з:

- підтримання бойової готовності частин (підрозділів);

- підготовці їх до бойових дій;

- керування ними при виконанні поставлених завдань.

Мета управління – забезпечити ефективне використання наявних сил і засобів у конкретних умовах обстановки для вирішення поставлених завдань в обмежені терміни та з мінімальними втратами.

Управління включає:

- безперервне отримання, збір, вивчення, відображення і аналіз даних обстановки;

- прийняття рішень та планування бойових дій;

- постановка та доведення завдань до підлеглих;

- організацію взаємодії, управління всіма видами забезпечення;

- управління підготовкою частин і підрозділів до виконання бойових завдань;

- управління частинами і підрозділами у ході виконання завдань.

Основою управління є рішення командира.

У сучасній війні вся діяльність командирів та штабів по керуванню частинами і підрозділами повинна підпорядковуватись певним вимогам, у відповідності до яких управління авіацією у всіх ланках повинно бути:

- стійким;

- безперервним;

- оперативним;

- гнучким;

- прихованим.

Великі потенційні можливості супротивника по дезорганізації системи управління шляхом виведення з ладу КП та вузлів зв’язку звичайною і високоточною зброєю, а також використання засобів електронного придушення потребують забезпечення необхідної стійкості та живучості управління.

Таким чином, стійкість управління складається з уміння командирів і штабів виконувати свої функції з управління військами в складній обстановці, яка швидко змінюється, а також при спільному впливі противника на пункти і засоби управління будь-якими видами ураження і електронного придушення.

Стійкість досягається дублюванням засобів і каналів зв’язку.

Приклад: ППО Іраку перестала існувати після використання авіацією БНС близько 130 КР “Томахок” та протирадіолокаційних ракет “Харм”.

Безперервність управління досягається: високою надійністю і живучістю системи управління, підтримкою надійного зв’язку з старшим командиром, з підлеглими і взаємодіючими частинами, постійним наглядом за супротивником, своєчасним збиранням і обробкою інформації про обстановку.

Оперативність управління складається зі спроможності командирів штабів і інших органів управління проводити всі заходи по керуванню підлеглими у строки продиктовані обставинами.

Оперативність управління визначається:

- швидкістю збору і обробки даних обстановки;

- своєчасністю прийняття рішення і доведенням завдань;

- організацією бойових дій за короткий термін.

Найбільш повно виконання вимог оперативності управління досягається широким використанням засобів механізації і автоматизації управління.

Гнучкість управління полягає в умінні командирів і штабів своєчасно вносити необхідні уточнення у раніше прийняті рішення і поставленні завдання підлеглим чи прийняти нове рішення в залежності від змін у обстановці.

Прихованість управління полягає у забезпеченні приховування від супротивника заходів по підготовці і веденню БД, забезпеченню раптовості нанесення ударів.

Прихованість управління забезпечується широким використанням:

- апаратури засекречування гарантованої і термінової стійкості;

- апаратури попереднього кодування;

- різноманітних документів прихованого управління військами.

Управління авіаційними частинами з боку старших начальників здійснюється, як правило, централізовано і тільки в окремих випадках на означений термін може припускатися часткова децентралізація. З таких форм централізоване управління є основною формою управління і передбачає керівництво з боку старших керівників всією бойовою діяльністю підлеглих як у період підготовки до бойових дій, так і у ході виконання бойових завдань.

Централізація управління, тобто концентрація управління підлеглою авіацією у руках одного авіаційного керівника, не означає підміни дій підлеглих, а тим більш сковування їх ініціативи.

Командир здійснює керівництво підлеглими підрозділами наступними способами:

- особисто;

- через штаб і інші органи управління;

- в поєднанні “особисто і через штаб”, через своїх заступників і керівників служб.

Управління особисто забезпечує командиру можливість безпосередньо поставити бойові завдання виконавцям і впевнитися у правильному розумінні цих завдань. Для постановки завдань підлеглим, командир використовує технічні засоби зв`язку або особисте спілкування.

Управління через штаб здійснюється авіаційними командирами на рівні з управлінням особисто. Свою роботу штаб здійснює на основі рішень, наказів і вказівок командира, а також розпоряджень вищого штабу.

Начальник штабу є першим заступником командира. Тільки він має право від його імені віддавати розпорядження і накази.

Управління особисто і через штаб у системі управління авіаційними частинами здійснюється за допомогою різноманітних технічних засобів управління (ТЗУ) і бойових документів. До ТЗУ належать:

- засоби зв`язку;

- системи управління бойовими засобами;

- засоби автоматизації і механізації управління.

Засоби зв`язку є основними засобами і матеріальною основою управління авіації. Для забезпечення управління використовуються: радіо, радіорелейні, тропосферні, космічні, провідні, рухомі та інші засоби зв`язку. За допомогою цих засобів організується телефонний, телеграфний, факсимільний зв`язок і передача даних , а рухливими засобами – фельд’єгерсько-поштовий зв`язок.

Радіорелейні і тропосферні засоби зв`язку забезпечують напрямлений зв`язок по деяких каналах, що сприяє прихованості їх роботи і зниженню взаємних перешкод. Зв’язок може здійснюватись як телефоном, так і телеграфом.

Телевізійна передача дозволяє одержати на ПУ наглядне уявлення не тільки про обсяг впливу, але і про хід виконання бойових завдань і результатах нанесених ударів.

Провідні засоби зв`язку забезпечують телефонний і телеграфний зв`язок по постійним повітряним і кабельним лініям з КП вищих і підлеглих інстанцій, а також забезпечуючими і взаємодіючими інстанціями.

Рухомі засоби зв`язку включають автомобілі, мотоцикли, БТР, літаки, вертольоти та інші засоби пересування командира у підлеглі інстанції, а також надають з метою доставки бойових документів, передачу наказів і донесенню офіцерами штабів.

Сигнальні засоби зв`язку використовуються для оповіщення і взаємодії. До них відносяться радіолокаційні системи розпізнавання, сигнальні ракети, димові шашки, еволюції літака, трасуючі снаряди та інше.

Системи управління бойовими засобами являють собою комплекси різноманітних радіотехнічних (радіо, радіолокаційних, лазерних, телевізійних) засобів, а також розрахунково-обчислювальних пристроїв та засобів автоматизації, що забезпечують автоматизоване управління літаками і зброєю у повітрі. Ці системи вирішують наступні завдання:

- наведення винищувачів-перехоплювачів на повітряні цілі;

- наведення літаків ударної авіації на наземні (морські) об`єкти;

- вивід літаків ВТА у район десантування;

- управління БЛР та іншими ЛА;

- виконують інші завдання.

Засоби автоматизації і механізації управління дають можливість скоротити час і розширити можливості по збиранню, обробці та відображенню інформації.

До засобів автоматизації і механізації належать:

- ЕОМ;

- розрахунково-обчислювальні пристрої;

- кодувальні і шифрувальні машини;

- різноманітні екрани і табло;

- планшети, карти і фотоапаратура;

- друкарські машинки;

- ксерокопіювальні апарати;

- датчики, диктофони, магнітофони, аудіо та відео апаратура та інше.

3.1.2. Структура системи управління авіаційними підрозділами та частинами

Для управління авіаційними частинами і з`єднаннями створюється система керування. Вона включає :

- органи управління;

- пункти управління;

- технічні засоби управління до яких відносяться: системи зв`язку та РТЗ, автоматизовані системи управління (АСУ) та інші спеціальні системи.

Органи управління.

До органів управління належать командування, штаби, посадові особи, відділення і служби.

Їх найважливіші завдання:

- підготовка апч і приведення їх у найвищі ступені бойової готовності і керування ними у ході приведення в бойову готовність до бойових дій;

- підготовка апч до несення бойового чергування і керування силами, що чергують;

- підготовка апч до перебазування і керування ними у ході перебазування;

- підготовка апч до бойових дій і керування ними у ході виконання бойових завдань;

- військове виховання особового складу апч;

- організація бойової підготовки в апч.

Командир частини (підрозділу) несе повну відповідальність за бойову і мобілізаційну готовність і підготовку частини (підрозділу), правильне використання підлеглими сил і успішне виконання ними завдань, а також за виховання і моральний стан особового складу.

Штаб апч є основним органом управління. Свою роботу він планує і здійснює на основі рішень і вказівок командира, розпоряджень вищого штабу і в залежності від обставин, що склалися.

Організацію діяльності штабу та керівництво нею здійснює начальник штабу – перший заступник командира авіаційної частини на підставі його рішень, а також розпоряджень і вказівок вищих штабів.

Заступники командира і керівники служб частини відповідають за своєчасне і якісне виконання заходів по бойовій і мобілізаційній готовності, виконання завдань підлеглими, за організацію і здійснення відповідних видів забезпечення.

Пункти управління.

Для забезпечення командирам частин, підрозділів безперервного управління підлеглими при підготовці і у ході бойових дій створюються пункти управління.








Дата добавления: 2019-02-07; просмотров: 379;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.07 сек.