РОЛЬ СОЦІАЛЬНИХ ФАКТОРІВ У ЦЬОМУ РОЗВИТКУ

Література, театр.

Скульптурне мистецтво.

В основі давньогрецької літератури лежать жанри, які були відомі і всім сусіднім народам: робітничі, військові пісні, заклинання, культові та обрядові пісні. В усіх цих творах слово виступає в нерозривному зв'язку із музикою і ритмічними рухами тіла. Поряд з піснями, греки знали й інші види «усній словесності» — казки, загадки, прислів'я.

Головне літературне явище цього періоду - поеми Гомера. Гомер (VІІІ ст. до н.е.) (рис. 1) - автор Іліади і Одіссеї, двох великих епопей, що відкривають історію європейської літератури. «Іліада» й «Одіссея» вміщували в собі лише невелику частину сюжетів й епізодів, оброблених раніше багатьма поколіннями оповідачів і співаків. Новим у творчості Гомера була вільна обробка багатьох епічних традицій і формування з них єдиного цілого з ретельно продуманою композицією. В епічній картині світу Гомер зафіксував найважливіші моменти людського буття, усе багатство дійсності, у якій живе людина. Важливим елементом цієї дійсності є боги; вони постійно присутні у світі людей, впливають на їхні вчинки і долі.

«Іліада» розповідає про останній, десятий, рік Троянської війни. Найхоробріший воїн ахейців - Ахілл, посварившись з Агамемноном, відмовився від участі у битвах. Без нього та його війська ахейці значно поступалися силою троянцям. Вони зазнавали однієї поразки за іншою. У двобої з Гектором - найхоробрішим з троянців, загинув друг Ахілла - Патрокл. Від тяжкої втрати Ахілл ледь не збожеволів. Щоб помститися за його смерть, він вступає у бій і вбиває Гектора. Батько загиблого Гектора, цар Трої, Пріам, таємно приходить вночі до намету Ахілла і просить за викуп віддати йому тіло Гектора для поховання. Кам’яне серце Ахілла було зворушене горем сивочолого батька Гектора, і він віддає їм тіло вбитого сина. Поема закінчується описом поховання загиблих Патрокла і Гектора.

Провідна ідея поеми Гомера Іліада - це засудження війни як явища, та уславлення миру, проголошення гуманного ставлення до людини, захоплене оспівування світобудови.. Людина підкоряється невідворотності, оскільки їй підкоряються і боги, але ніколи не проявляє по відношенню до богів рабського самоприниження. Людина здійснює свій життєвий вибір. Світ прекрасний у всіх його проявах: і в добрі, і у злі, в радості, й в трагізмі.

Одіссея оповідає про те, як Одіссей, цар Ітаки, острова на заході Греції, після довгих і небезпечних блукань і пригод повернувся додому до своєї дружини Пенелопи.

В обох творах йдеться про судноплавство, яке мало велике значення в житті греків. Адже греки були добрими мореплавцями, їх міфологія і вся історія їх культури пов'язана з мореплавством. Воно сприяло розселенню греків на нових землях, відкривало перед ними нові світи. Устами Одіссея поет ніби хотів викликати у своїх читачів колонізаційний інтерес до фантастичної країни кіклопів. Там великі багатства дає сама природа навіть без праці людини. Кіклопи не орють, не сіють, а збирають ячмінь, пшеницю, виноград. Така оповідь могла заохотити слухачів до завоювання таких земель.

Гомерові поеми - справжня енциклопедія життя греків епохи переходу від варварства до цивілізації. В «Іліаді» всебічно висвітлюється все те, що мало зв'язок з війною, а в «Одіссеї» автор звертає увагу на картини мирного життя. Чимале місце в «Одіссеї» займає розповідь поета про різні види господарства й ремесла. З цього погляду цікавий опис садів Алкіноя, про тваринництво в його господарстві, де є велика рогата худоба, вівці й свині.

В обох поемах, особливо в «Одіссеї», знаходимо згадки про різні ремесла, зокрема про ткацтво, про ковальство й золотарство. Реалістичні тенденції поеми так переплітаються з елементами міфології і з казками, що вся «Одіссея» перетворюється в чудову казку.

Гомерові герої - ідеал для звичайних людей. Мудрість Одіссея, його дипломатичний талант поєднуються у нього з мужністю, великою фізичною силою, вправністю в бою, надзвичайною силою волі та витриманістю. Все це допомогло йому вийти переможцем з біди, яка нависла над ним і його домом.

Не померкне ніколи зворушлива постать Пенелопи - найчудовіший образ жінки в усій світовій літературі. Це образ вірної, незрадливої дружини, мудрої господині, доброї матері й наставниці єдиного улюбленого сина.

Поет наділяє своїх героїв і героїнь епічно-монументальними рисами, що відрізняє їх серед інших людей. Проте він не забуває принагідно сказати: ніщо людське їм не чуже. Вони більше за все люблять життя, хоч і вмирають без вагання, якщо в цьому є доконечна потреба.

Гомерові поеми - найвище досягнення стародавньої грецької літератури й культури взагалі. В них - першооснова літературної мови греків, основа всієї грецької поезії, основа грецької філософії й науки в найширшому розумінні цього слова.

Театр. Архаїчний період. Виникнення грецького театру було пов'язане з культом бога виноградарства та виноробства Діоніса. Свята на його честь супроводжувались виставами, що розповідали про загибель та воскресіння Діоніса. Актори виступали в козячих шкурах і тому цей жанр дістав назву «трагедія», тобто «пісня козлів». З часом для вистав в Афінах, а пізніше і в інших містах Греції, були споруджені відкриті амфітеатри зі сценами — театри. Вже в

 

 

 









Дата добавления: 2017-12-05; просмотров: 296;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.