Напруга дотику і крокова напруга. Аналіз випадків включення людини в електричний ланцюг.

Напруга дотику – це напруга між двома точками ланки струму, яких одночасно торкається людина. Чисельно вона дорівнює різниці потенціалів корпуса та точок грунту, в яких знаходиться ноги людини.

Напруга дотику зростає зі збільшенням віддалі від заземлювача, і за межами розтікання струму вона дорівнює напрузі на корпусі обладнання.

Аналіз різних випадків дотику людини до проводів трифазових електричних мереж показує таке:

- найменш небезпечним є однофазовий дотик до дроту справної мережі з ізольованою нейтраллю;

- при замиканні однієї з фаз на землю небезпека однофазового дотику до справної фази більша, ніж в справній мережі за будь – якого режиму нейтраллі;

- найбільш небезпечним є двофазний дотик за будь-якого режиму нейтралі.

Крокова напруга – це напруга між двома точками ланки струму, які знаходяться одна від однієї на віддалі кроку і на яких одночасно стоїть людина. Чисельно крокова напруга дорівнює різниці потенціалів точок, на яких знаходяться ноги людини.

У разі обриву проводів електропередач і їх контакту з землею, земля стає елементом електричної мережі (замикання на землю).

Земля є специфічним провідником електричного струму – неоднорідним і нелінійним – зі змінною площею поперечного перерізу. Тому, при проходженні струму в землі, на поверхні виникає специфічне поле потенціалів. На поверхні землі виникає поле підвищених потенціалів радіусом близько 20 м.

При переміщенні людини в зоні розтікання струму в землі ії ноги будуть торкатися ділянок землі з різними потенціалами, а на людину буде діяти напруга, яка визначається різницею цих потенціалів – крокова напруга.

Правила безпечної експлуатації електроустановок забороняють наближатися до місця замикання ближче 8 м поза приміщенням і 4 м в приміщенні без застосування засобів захисту – діелектричні боти, суха дошка, гумове взуття.

 

Рис. 12.3. Розподіл потенціалів на поверхні землі в зоні розтікання струму

Напруга дотику максимальна біля заземлювача і зменшується з віддаленням від заземлювача. Поза межами поля розтікання вона рівна нулю. Крокова напруга також зростає зі збільшенням ширини кроку.

Умови ураження людини напругою дотику та кроковою напругою різні. Оскільки струм протікає різними шляхами. При напрузі дотику – через грудну клітину, а при кроковій напрузі – по нижній петлі (через ноги людини). Значна крокова напруга викликає судоми в ногах, людина падає і потім ланка струму замикається вздовж всього тіла людини.

 

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 2378;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.