Класифікація приміщень за ступенем поразки електричним струмом. Вимоги до електротехнічного персоналу.

За характером середовища розрізняють такі виробничі приміщення:

- нормальні – сухі приміщення, в яких відсутні ознаки жарких та запилених приміщень та приміщень з хімічно – активним середовищем;

- сухі – відносна вологість повітря не вище 60%;

- вологі – відносна вологість повітря 60 – 75 %;

- сирі – відносна вологість повітря протягом тривалого часу перевищує 75 %, але не досягає 100%;

- особливо сирі – відносна вологість близько 100%, стіни, стеля, предмети вкриті вологою;

- жаркі – температура повітря протягом тривалого часу перевищує +30°С;

- запилені – наявний у приміщенні пил, який виділяється, осідає на дротах та проникає всередину машин, апаратів; приміщення можуть бути із струмопровідним або неструмопровідним пилом;

- з хімічно – активним середовищем – у приміщенні постійно або протягом тривалого часу міститься пара або відкладаються відкладення, які руйнівно діють на ізоляцію на струмопровідні частини обладнання.

Головної засадою організації безпечної експлуатації електроустановок є забезпечення обслуговування їх висококвалафікованим персоналом. Існує п`ять груп з електробезпеки персоналу, який обслуговує електроприлади.

І група. Присвоюється особам, які не мають спеціальної електротехнічної підготовки, але мають елементарну уяву про небезпеку ураження електричним струмом і про заходи електробезпеки при роботі на обслуговуваній дільниці, електроустановці. Для І групи стаж роботи в електроприладах не нормується.

ІІ група. Особи цієї групи повинні мати елементарне технічне знайомство з електроприладами, чітко уявляти небезпеку ураження електрострумом, наближення до струмоведучих частин, знати основні заходи безпеки при роботі на електроприладах, вміти надавати першу допомогу.

ІІІ група. Особи, що належать до цієї групи, повинні: знати будову електричних установок та вміти їх обслуговувати; мати уяву про небезпеку під час обслуговування електричних установок; знати загальні правила техніки безпеки, правила допуску до роботи в електричних установках напругою до 1000 В, спеціальні правила техніки безпеки з тих видів робіт, які входять у коло обов`язків даної особи; уміти здійснювати нагляд за тими, хто працює з електроприладами та надавати першу допомогу.

IV група. Особи цієї групи повинні: мати знання з електротехніки в області спеціалізованого профтехучилища; мати повну уяву про небезпеку під час роботи на електроприладах; знати повністю ПТЕ та ПТБ; знати установку настільки, щоб вільно орієнтуватись у тому, які саме елементи повинні бути вимкненими для безпечного виконання робіт; перевіряти виконання необхідних заходів з техніки безпеки; вміти організовувати безпечне виконання та здійснювати нагляд за ними в електричних установках до 1000 В; знати схеми та обладнання своєї дільниці; вміти навчати персонал інших груп правилам техніки безпеки; вміти надавати першу допомогу потерпілому.

V група. Особи цієї групи повинні знати: всі схеми та обладнання своєї дільниці; знати ПТЕ та ПТБ у загальній та в спеціальній частинах; знати, чим, викликана та чи інша вимога правил; вміти організовувати безпечне виконання робіт та здійснювати нагляд в електричних установках будь – якої напруги (до 1000 В і вище 1000 В); навчати персонал інших груп правилам техніки безпеки; вміти надавати перщу допомогу.

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.