Характеристика технічних засобів безпечної експлуатації електроустановок за нормальних режимів роботи.

Електрична ізоляція – це шар діелектрика або конструкція, виконана з діелектрика, яким вкривається поверхня струмоведучих частин, або яким струмоведучі частини відділяються одна від одної. Стан ізоляції характеризується ії електричною міцністю, діелектричними втратами та електричним опором.Ізоляція запобігає протіканню струмів через неї завдяки великому опору.

Блокуванням називається автоматичний пристрій, за допомогою якого запобігають неправильним, небезпечним для людини діям. Робочими елементами блокування можуть бути механічні пристрої, защіпки, фігурні вирізи (механічне блокування), блок – контакти, які діють на розрив електричної ланки (електричне блокування), а також електромагнітне блокування.

Розташування струмоведучих частин на недосяжній висоті або в недоступному місці забезпечує безпеку без огороджень та блокувань. Вибираючи висоту підвішування, слід враховувати можливість ненавмисного дотику до частин, що перебувають під напругою, довгими металевими предметами. Висота підвішування дротів залежить від напруги та місця проходження лінії.

Малі напруги. При роботі з переносними електроінструментами, а також з ручною переносною лампою при пошкодженні ізоляції та при появі напруги на корпусі підвищується небезпека ураження струмом. У таких випадках застосовуються малі напруги не вище 42 В. При напрузі до 42 В струм, який проходить церез тіло людини, безпечний. Малі напруги застосовуються для живлення місцевого освітлення, на верстатах, переносних лампах, електроінструментах. Під час роботи у приміщеннях з підвищеною небезпекою електроприлади можна використовувати не лише без заземлення або занулення, але й без ізолюючих засобів. Під час роботи в особливо небезпечних приміщеннях для живлення переносних електричних світильників використовують напругу не вище 12 В.

Вирівнювання потенціалів – це зниження напруг дотику та кроку між точками електричної ланки, до яких можливий одночасний дотик або на яких може одночасно стояти людина. Вирівнювання потенціалів досягається шляхом штучного підвищення струмоведучої частини, а також при контурному заземленні.

Захисне розділення мереж. Кожний провідник мережі та землю можна розглядати як дві обкладки конденсатора, а повітря між ними – як діелетрик. Конденсатор у протяжній, сильно розгалудженій мережі, ємність дротів відносно землі більша, а ємнісний опір невеликий.

Захисне заземлення– це навмисне електричне з`єднання із землею або з ії еквівалентом металевих неструмоведучих частин, які можуть опинитись під напругою. Призначення захисного заземлення – усунення небезпеки ураження людей електричним струмом при появі напруги на конструктивних частинах електрообладнання, тобто при замиканні на корпус. Принцип дії захисного заземлення – зниження до безпечних значень напруг дотику та кроку, зумовлених замиканнням на корпус. Це досягається зниженням потенціалів за рахунок підіймання потенціалу основи, на якій стоїть людина, до потенціалу, близького за значенням до потенціалу заземленого обладнання.

Область застосування захисного заземлення – трифазові трипровідні мережі напругою до 1000 В в будь – якому режимі нейтралі.

Заземлювальний пристрій – це сукупність конструктивно об`єднаних заземлювальних провідників та заземлювача.

Заземлювальний провідник – це провідник, який з`єднує заземлювальні об`єкти з заземлювачем. Якщо заземлювальний провідник має два або більше відгалужень, то він називається магістраллю заземлення.

Заземлювач – це сукупність з`єднаних провідників, які перебувають у контакті з землею або з ії еквівалентом.

Занулення – це навмисне електричне з`єднання з нульовим захисним провідником металевих неструмоведучих частин, які можуть опинитися під напругою. Це основний засіб захисту від ураження людей струмом у випадку дотику до корпуса електрообладнання та до металевих конструкцій, які опинились під напругою внаслідок пошкодження ізоляції або однофазового короткого замикання в електроприладах напругою до 1000 В в мережі із заземленою нейтраллю. Призначення занулення таке ж, як і заземлення: усунути небезпеку ураження людей струмом при пробиванні фази на корпус.

Це досягається автоматичним вимкненням пошкодженої установки від електричної мережі. Принцип дії занулення – перетворення пробивання на корпус в однофазове коротке замикання з метою викликати струм великої сили, здатний забезпечити спрацювання захисту і завдяки цьому автоматично відключити пошкоджену установку від електричної мережі. При пробиванні фази на корпус струм йде через транформатор, фазовий провід, запобіжник, корпус електроприладу, нульовий провід. З огляду на те, шо опір при короткому замиканні малий, струм досягає значних величин і захисний пристрій спрацьовує.

 

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 457;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.