В’ЯЗКІСТЬ, НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНІ, МАСТИЛЬНІ, ПРОТИОКИСНЮ-ВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

В’язкість – найважливіший показник якості масла. За цим показником оцінюють придатність масла для відповідного двигуна. В’язкість вказують в маркуванні масла, у вигляді цифрового індексу, наприклад М-88, М-10Г2. Цифра означає значення в’язкісті при 100 ºС мм2/сек.

Від в’язкісті масел залежить втрати потужності на тертя, легкість пуску двигуна, прокачування масла, охолодження тертьових деталей, винесення продуктів спрацювання із зони тертя, витрати масла на угар.

В’язкість зимових масел менша, ніж в’язкість літніх масел, тому що масло з літньою в’язкістю при низьких температурах швидко надходить до тертьових поверхонь двигуна. Чим менша в’язкість масла, тим краще його прокачування по магістральній системі, відведення теплоти від тертьових деталей. Але значне зниження в’язкості масла впливає на витрати масла, яке проникає через ущільнення, викликає «маслянне голодування» у вузлах тертя.

Під час роботи двигуна спостерігається підвищення в’язкості масла за рахунок випаровування низькотемпературних фракцій масла, розкладу присадок, накопичення продуктів охолодження. Це призводить до збільшення механічних збитків у двигуні, перевитраті палива, підвищення токсичності.

В’язкість – не постійна величина, вона змінюється з температурою. Якісні масла повинні мати малу в’язкість при низьких температурах для забезпечення легкого пуску двигунаі велику в’язкість при робочих температурах двигуна для забезпечення високих змащувальних властивостей.

Існує умовна величина, індекс в’язкості, ВЕРБ, яка характеризує зміну в’язкості масла із зміною температури. Найчастіше ВЕРБ визначають розрахунковим шляхом чи користуються спеціальними таблицями. Для автомобільних масел ВЕРБ повинно бути приблизно 125.

Моторні масла що одержують з нафти, мають ВЕРБ – 96. Щоб поліпшити ВЕРБ масло роблять згущеним додаючи в’язкісні присадки. Кількість присадок розраховують. Як правило використовують різні полімерні сполуки. У маркуванні згущеного масла є літера З. Згущенні масла виготовляють для всесезонного використання. Це забезпечує надійну роботу двигуна у широкому діапазоні температур.

Маслянистість, або змащувальні властивості – це сукупність кількох властивостей масла які впливають на процес тертя. Маслянистість має велике значення. Міцність масляної плівки залежить від хімічного складу масла, чим більше в маслі смол, спиртів, ефірів, кислот тим вища маслянистість. Чим більша в’язкість тим більша маслянистість. Залишкові масла більш маслянисті.

Протиокислювальні властивості – це стійкість проти окислення, полімеризації, розкладання при збереження, транспортування. При збереження, транспортування, у процесі роботи в двигунах масла піддаються хімічним змінам, при цьому утворюються кокс, смолисті речовини. Термін роботи масла залежить від їхньої стабільності, під якою розуміють здатність масел зберігати свої певні властивості і протистояти зовнішньому впливу при нормальній температурі. На стабільність масел впливають: хімічний склад масел, температура, тривалість окислювання, присутність води, механічні домішки.

Температура має дуже важливе значення, при t= 18-20 ºС масло може зберігатися 5 років. Але з 50-60 ºС швидкість окиснення на 20 ºС приблизно подвоюється.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 797;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.