Системи координат, що застосовуються у військовій топографії

Система координат є сукупність ліній і площин, орієнтованих певним чином у просторі, відносно яких визначається положення об'єктів (цілей). Лінії, прийняті за початкові, служать осями координат, а площини - координатними площинами.

Координатами називаються кутові чи лінійні величини, якими визначають положення точок у тій чи іншій системі координат. У кожному конкретному випадку застосовуються системи координат, які найкращим чином відповідають вимогам щодо визначення положення об'єктів.

У військовій топографії широко застосовуються системи географічних, плоских прямокутних, полярних та біполярних координат. Вони дають можливість просто і точно визначити положення точок (об'єктів, цілей) на земній поверхні за результатами вимірювань, виконаних безпосередньо на місцевості чи за картою. Системи географічних координат, відверто кажучи, не існує. Терміном «географічні координати» об'єднують астрономічні та геодезичні координати.

Географічні координати точок на земній поверхні, які визначені за результатами спостережень за небесними світилами, називають астрономічними координатами, а за результатами геодезичних вимірювань на місцевості - геодезичними координатами.

При визначенні астрономічних координат точка проектується на поверхню геоїда, а при визначенні геодезичних координат - нормаллю на поверхню земного еліпсоїда.

Внаслідок нерівномірного розподілення маси Землі і відхилення поверхні геоїда від поверхні земного еліпсоїда прямовисна лінія в загальному випадку не збігається з нормаллю (мал. 35). Кут відхилення прямовисної лінії на території України не перевищує 3-4" або в лінійних величинах близько ±100 м.

 

 

Мал. 35. Відхилення и прямовисної лінії в точці М

 

Таким чином, географічні координати - узагальнене поняття про астрономічні та геодезичні координати, коли відхилення прямовисної лінії не враховується.

На топографічних картах застосовуються геодезичні координати, які прийнято називати географічними, тому і в подальшому, користуючись геодезичними координатами, будемо називати їх географічними.

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 2435;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.