Масаж при травмах периферичних нервів

Ураження периферичних нервів спостерігається у вигляді повного або часткового розриву, забою або стискування (крововилив, стороннє тіло, пухлини, рубці).Ураження нервового стовбура приводить до параліча або парезу м'язів (млявий параліч), порушення чутливості, трофіки; зникнення м'язових і сухожилкових рефлексів.

При легких формах ураження без анатомічних порушень (розривів нервового стовбура) проводять консервативне лікування: застосування фізіотерапії, масажу, ЛФК та інших методів забезпечує загоєння травмованих тканин і відновлення функції.

Потерпілі з неповним або повним розривом потребують спочатку спеціалізованої нейрохірургічної допомоги.

Показання.

Масаж починають в період анатомічного відновлення, коли гострі явища зменшуються, небезпека кровотечі і інфекції минула. Задачею масажу є прискорення процесів відновлення нерва, зменшення атрофії м'язів і больових відчуттів.

Ще до загоєння рани призначають сегментарно-рефлекторний масаж. Після загоєння, коли на перший план виступають параліч або парез м'язів з ознаками атрофії, переходять до місцевого масажу.

Масаж поєднують з фізіотерапією. Якщо консервативне лікування проводиться протягом 2-3-х місяців і не дає позитивних результатів, при цьому збільшуються різкі болі і розлади трофіки тканин, показано зшивання нерва.

На 2-Зй день після операції, як тільки мине небезпека кровотечі і інфекції, слід приступати до масажу. Ніжними обережними маніпуляціями впливають на паралізовані м'язи і стимулюють кровообіг; добиваються м'язових скорочень.

Методика

При ураженні променевого, серединного і ліктьового нервів масажують спочатку верхньогрудні і шийні паравертибральні зони. При ураженні сідничного, великогомілкового і малогомілкового нервів масажуютьпопереково-крижові і нижньогрудні паравертибральні зони спинно-мозкових сегментів.

В післяопераційний період всі прийоми масажу проводять ніжно, без зусиль, в повільному темпі, виконують поверхневе площинне і охоплююче погладжування, напівколове кінцями пальців розтирання, натискування, стискання.

Тривалість процедури 3-5 хвилин. Лікування положенням (гіпсова лонгета, мішечки з піском), лікувальна гімнастика. Коли післяопераційний рубець достатньо зміцніє, застосовують глибоке погладжування, розтирання, розминання, зсування, валяння, розтягування, пунктування, постукування, лабільну вібрацію за ходом нервового стовбура, потрушування. Тривалість процедури 15-20 хвилин щоденно або через день. На курс лікування 15-20 процедур.

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 666;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.