Масаж при захворюваннях органів дихання

Показання: хронічні неспецифічні захворювання легенів (емфізема, пневмосклероз, бронхіальна астма між нападами, хронічна пневмонія) при нормальній температурі тіла.

План масажу: вплив на паравертебральні зони грудної клітки, масаж найширших м'язів спини, міжлопаткової ділянки, над - і підключичних зон, грудино-ключичних і плечових суглобів.

Методика

Спочатку масаж паравертебральних зон поперекових, грудних і шийних. Виконуються погладжування площинне поверхневе і глибоке, напівколове розтирання пальцями і ліктьовим краєм долоні (пиляння), штрихування, стругання, розминання в поздовжньому напрямку, зсування, натискування, розтягання і стискання, вібрація безперервна у вигляді потрушування, пунктування.

Масаж найширших м'язів спини і трапецеподібних м'язів. Виконується погладжування, розтирання, розминання, вібрація, поперечне розминання знизу вверх найширших м'язів спини у ділянці пахвових западин і надверхівкових країв трапецеподібних м'язів від потилиці до плечових суглобів.

Масаж грудинно-ключично-сосковидних м'язів: виконується щипцеподібне погладжування і розминання, пунктування і безперервна вібрація кінцями пальців. Масаж міжлопаткової ділянки і надлопаткових зон: погладжування подушечками пальців і долонею в напівколових напрямках; розтирання кінцями пальців, опорною поверхнею кисті і ліктьовим краєм кисті, пунктування кінцями пальців, безперервна вібрація у вигляді потрушування.

Масаж над - і підключичних зон: погладжування кінцями пальців і ліктьовим краєм долоні від грудини до плечових суглобів, розтирання кінцями пальців в циркулярному напрямку, штрихування, пиляння, пунктування пальцями і безперервна вібрація.

Масаж грудино-ключичних і плечових суглобів, великих грудних і зубчастих м'язів. Масаж міжреберних проміжків у вигляді граблеподібного погладжування кінцями пальців від грудини до хребта.

Розтягування і стискання грудної клітки на видиху. Дихальні вправи. Тривалість процедури 12-18 хвилин через день. Курс лікування 10-12 процедур. Протипоказання до масажу при захворюваннях органів дихання: ексудативний плеврит в гострій стадії, гострий гарячковий стан; бронхоектатична хвороба в стадії тканинного розпаду; легенево-серцева недостатність III ст; гнійні захворювання легенів; туберкульоз легенів в гострій та підгострій стадії; новоутворення (пухлини).

Масаж при захворюваннях шлунково-кишкового тракту








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 953;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.