Масаж при інфаркті міокарда

Показання: масаж при поєднанні з лікувальною гімнастикою показаний при різній локалізації і різній тяжкості захворювання.

Інфаркт міокарда - це гостре захворювання, обумовлене розвитком осередків ішемічного некрозу в серцевому м'язі внаслідок порушення його кровопостачання. Інфаркт міокарда є основною формою ішемічної хвороби серця. Інфаркт виникає в результаті спазму кровоносних судин, живлячих серце або тромбозу гілки коронарної артерії. Найчастіше ранньою ознакою гострого інфаркту міокарда є гострий біль інтенсивного тривалого характеру, який знімається нітрогліцерином. Біль триває від 20-30 хвилин до доби і більше. Виникає різка загальна слабкість, холодний піт, блідість шкіри. У пацієнта з'являється відчуття страху смерті, збудження, неспокій.

Невідкладна долікарняна допомога зводиться до забезпечення фізичного і психічного спокою, необхідно дати таблетку нітрогліцерину під язик без затримки. Застосовувати гірчичник на місце болю, занурити руки в гарячу воду або зігріти їх грілкою.

При раптовій зупинці серця і дихання негайно почати робити непрямий масаж серця і штучне дихання.

Питання про термін початку масажу вирішується індивідуально.

Показанням є задовільний стан пацієнта, зникнення болю у ділянці серця, нормальний артеріальний тиск, ритмічний пульс.

При легкому перебігу хвороби масаж можна починати через 7-10днів; при середній тяжкості, якщо перебіг хвороби без ускладнень - через 15-20 днів; при тяжкому перебігу через 4-6 тижнів від початку хвороби. Хворим після інфаркту призначають методики масажу поетапно.

I-й етап: масаж в період лікування в лікарні. Положення пацієнта лежачи на спині.

Методика

Масаж нижніх кінцівок. Виконують такі прийоми: поверхневе погладжування стоп і гомілок, ніжні циркулярні розтирання подушечками пальців тильних поверхонь стоп, гомілковостопних, колінних суглобів, чергуючи з погладжуванням; неглибоке розминання м'язів гомілок упоздовжньому напрямку, валяння м'язів.

Поверхневе погладжування і розтирання кистей, передпліч, ліктьових суглобів, ніжнє поздовжнє розминання м'язів передпліч; площинне погладжування бічних поверхонь грудної клітки. Через 5-7 днів від початку процедур масажу, якщо хворому дозволяють повернутися на правий бік, роблять масаж спини і ділянки сідниць; ніжні погладжування чергуються з поверхневими розтираннями паравертебральних зон попереково-крижової ділянки і сідничних м'язів. Тривалість процедур 3-7 хвилин щоденно.

II-й етап: масаж в післялікарняний період лікування (санаторно-курортне
лікування).

Положення пацієнта сидячи з опорою голови на руки, на валик або подушку і лежачи. Масаж спини: погладжування і розтирання паравертибральних зон від нижчерозташованих до вищерозташованих сегментів, найширших м'язів спини і м'язів шиї; граблеподібне розтирання міжреберних проміжків в напрямку від грудини до хребта. Розтирання лівої лопаткової і міжлопаткової ділянок; розминання м'язів спини і верхніх країв трапецеподібних м'язів.

Масаж нижніх кінцівок.Широкими штрихами погладжування і переривчасте розминання гомілок і стегон; погладжування і розтирання стоп і суглобів нижніх кінцівок; зсування міжкісткових м'язів стопи. Пасивні рухи. Розтирання гребенів клубових кісток і ділянки крижів. Масаж ділянки серця.

Погладжування ділянки серця, грудини, реберних дуг, розтирання лівого великого грудного м'яза грудини; розминання великих грудних м'язів і м'язів лівого плеча; вібраційне погладжування ділянки серця. Дихальні вправи. Площинне поверхневе колове погладжування м'язів черевного преса.

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 1825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.