Словосполучення дієслівного типу, їх вживання

У мові ділових паперів є певний набір усталених дієслівних словосполучень, покликаних обслугову­вати адміністративно-виробничі ситуації, де вони бага­то разів повторюються. Це словосполучення типу взяти до уваги, довести до відома, взяти за основу, залишити нерозв'язаним, взяти на себе зобов'язання та ін.

Серед цих стійких словосполучень є такі, що вжи­ваються у схожих ситуаціях, але різняться своїм словесним наповненням. Якщо це словесне наповнення не дуже конкретне, а саме словосполучення виконує роль «логічної прокладки» для збереження цілісності змісту документа, тоді виникає небезпека змішування близько­значних словосполучень (а значить — зниження загаль­ного рівня документа). Так із двох словосполучень відігравати роль і мати значення складається одне (не­правильне) : відігравати (або грати) значення.

Неправильний вислів мова йдеться складено з двох правильних мова йде про і йдеться про.

Є вислови базуватися на чомусь і спиратися на щось; неправильно базуватися на щось та ін.

Часто плутають такі словосполучення на позначення міри, ступеня вияву ознаки: зменшувати (збільшувати) кількість; підвищувати (знижувати) рівень - це правильно побудо­вані словосполучення. Неправильно: зменшувати (збіль­шувати) рівень; підвищувати (знижувати) кількість (на жаль, вони досить часто трапляються і в писемному, і в усному мовленні). Так само неправильним є вислів втрачати якість: можна знижувати (погіршувати) якість і втрачати цінність (знецінюватися).

Особливо багато неточностей, а то й грубих помилок з'являється при некваліфікованому перекладі таких сло­восполучень із російської на українську мову. Наводимо кілька таких російсько-українських відповідників (з ме­тою застерегти від неправильних перекладів).

Російська мова Українська мова
Принести благодарность принести вред нуждаться в помощи заслуживать внимания оставить под вопросом приняться за роботу в виду того, что     в виду вышеизложенного   это вызвано тем что скласти подяку завдати шкоди потребувати допомоги заслуговувати на увагу, бути вартим уваги залишитися нерозв'яза­ним взятися до роботи (до праці). через те, що зважаючи на те, що з огляду на те, що зважаючи на викладене вище (з огляду на викладене вище) це зумовлено тим , що

Утворіть ряди словосполучень з опорними словами таким чином,
щоб у кожному з них були лексичні, синтаксичні та фразеологічні
словосполучення. Складіть із ними речення.

Зразок.Бити поклони, бити олію, бити ворога, бити байдики.

Приносити., дати., прийти., підняти., йти., мати., під­носити,

Дати книгу, дати надію, дати дулю , березової каші

Підняти крейду, підняти повстання, підняти галас, підняти білий прапор

Піднести руку, піднести настрій, піднести голову

Йти додому, іти манівцями , іти до вінця, іти, ва-банк,

Тепле літо, літо життя, бабине літо

Поклав до кишені, Велика кишеня, три кишені, вітер у кишенях

Складіть словосполучення, в яких опорні слова виступали б то голов­ними, то залежними компонентами.

Рожеві, будувати, думка, вище., добрий, писати, життя, швидко, зелений, вчитися, робота, близько.

 

У записаних словосполученнях виділити головне й залежне слова, вказати словосполучення поширені й непоширені, з’ясувати вид кожного за головним словом, визначити тип зв’язку між словами.

Осіння туга; золота пора; відлетіли у вирій; сумовите ячання; прощання з рідним краєм; закурликали протяжно; дуже високо; у захмаренім піднебессі; тужили відлітаючи; до наступної весни; вірність батьківщині; щедрі дарунки осені; прибрались ошатно; незрівнянна врода; несказанно прекрасні.

Словосполучення зі зв’язком узгодження, керування і прилягання записати в три колонки.

Неповторний краєвид; висловлення захоплення; неймовірно гарний; висловилися недвозначно; якнайвища оцінка; справжнісінька сенсація; стояли завмерши; знаменна подія; незабутнє враження; у центрі полотна; зачаровані колоритом; відгуки про пейзаж; не забулася відразу; на вершині слави; наперекір долі; освітлений яскраво; нестримно плине; працював захоплено.

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 2616;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.