Склад „еталонного” білка,мг/г

Незамінні амінокислоти Групи населення
дорослі (1973 р.) діти 2...5 років (1985 р.) діти 10...12 років (1985 р.) підлітки (1985 р.)
Ізолейцин
Лейцин
Лізин
Метіонін +цистин
Фенілаланін + тирозин
Треонін
Триптофан
Валін

Враховуючи принцип Мітчела-Блока про домінуючий вплив першої лімітуючої незамінної амінокислоти на ступінь утилізації решти незамінних амінокислот, чисельну характеристику засвоюваності незамінних амінокислот білка можна отримати за допомогою коефіцієнта їх утилітарності j, що виражається у частках одиниці:

, (3.3)

або з урахуванням формул (3.1) і (3.2):

. (3.4)

У разі, коли Скmin=1, формула 4 має вигляд

. (3.5)

Найчастіше величина Скmin менше одиниці (скору відповідної амінокислоти „еталонного” білка) на величину (1–Скmin), що характеризує максимальний кількісний дефіцит незамінних амінокислот у складі білка, що досліджується. У разі, коли Скmin>1, величина (1–Скmin) характеризує мінімальний надлишок першої лімітуючої незамінної амінокислоти. У цьому разі показник j за формулою (3.4) не зовсім вірно характеризує якість білка, тобто його збалансованість і ступінь засвоюваності. Відносний надлишок незамінних амінокислот може бути визначений за формулою:

. (3.6)

Якісна оцінка білка по відношенню до „еталонного” білка за допомогою наведених формалізованих показників полягає у тому, що чим більше показник j (в ідеалі j =1) і чим менше показник N (в ідеалі N=0), тим краще збалансовані незамінні амінокислоти і тим раціональніше вони використовуються в організмі.

Зазначені умови враховано у наведеному нижче комплексному виразі для розрахунку кількісного індексу якості білкової складової виробу (страви) Іб (в частках одиниці, в ідеалі Іб=1):

(3.7)

Слід зазначити, що індекс якості білкової складової Іб виробу (страви) відображає інформацію про якісну та кількісну відмінність амінограми досліджуваного білка від амінограми „ідеального” білка за умови, що досліджуваний білок містить повний набір незамінних амінокислот, тобто Скmin¹0.

Для оцінки якості ліпідної компоненти серед дослідників та розробників, що проектують продукти та раціони із заданою харчовою цінністю, прийнятий не зовсім коректний термін „біологічна ефективність”. Запропоновано коефіцієнт біологічної ефективності Y*, який, за ствердженням авторів, ілюструє ступінь засвоєння ліпіду і відповідності його фракційного складу потребам здорового організму і може бути розрахований за формулою:

(3.8)

де – мінімальний скор серед скорів окремих жирнокислотних фракцій ліпіду,

скор і-ї фракції жирних кислот по відношенню до фізіологічно необхідної норми (еталону, або „ідеального” ліпіду), що виражається у частках одиниці та розраховується за формулою:

(3.9)

де – вміст окремої фракції жирних кислот у досліджуваному ліпіді, г/100 г,

– вміст тієї ж фракції в „еталонному” ліпіді, г/100 г.

Формула (3.9) передбачає наявність у складі ліпіду трьох фракцій: фракції насичених жирних кислот (НЖК), поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) і олеїнової кислоти, або фракції мононенасичених кислот (МНЖК). У багатьох попередніх роботах співвідношення вказаних жирнокислотних фракцій НЖК:ПНЖК:МНЖК в „еталонному” ліпіді приймалося рівним 3:1:6.

У роботі відомого українського біохіміка А.П. Левицького „Идеальная формула жирового питання” (2002 р.) обґрунтовується необхідність врахування окремих фракцій поліненасичених жирних кислот груп ω-3 (ліноленова, ейкозопентаєнова, докозогексаєнова) і ω-6 (лінолева, арахідонова) зі співвідношенням між цими фракціями 1 : 4 і пропонується така ідеальна формула жирнокислотного складу харчового жиру для людини (%):

НЖК : ПНЖКω-3 : ПНЖКω-6 : МНЖК= 23,0 : 1,6 : 6,4 : 69,0.

В Інституті харчування РАМН під науковим керівництвом академіка РАМН М.Н. Волгарьова у 1998 р. досліджено вплив співвідношення поліненасичених жирних кислот груп ω-3 і ω-6 на стан імунної системи організму. Раціональним співвідношенням визнано 1 : 6.

Проф. Смоляр В.І. (2004 р.) у рецензії на книгу А.П. Левицького з посиланням на експертів ВООЗ стверджує, що жирова складова щоденного раціону має забезпечувати не більше 30 % потреби в енергії, у т.ч. у рівних кількостях (по 10 % потреби в енергії) окремі фракції жирних кислот, тобто НЖК : ПНЖК : МНЖК = 1 : 1 : 1. Співвідношення окремих груп ПНЖК ω-6:ω-3, вказане А.П. Левицьким як 4:1, В.І. Смоляр вважає помилковим і як вірне вказує співвідношення 10:1. Подібний склад „ідеального” ліпіду вказаний також в інших публікаціях 2003 р. і є базовим для розробки норм фізіологічних потреб населення Росії в основних харчових речовинах і енергії. На підставі цих відомостей у подальших розрахунках будемо приймати таке фракційне співвідношення в жирнокислотній складовій „еталонного” ліпіду (г/100 г жирних кислот):

НЖК : ПНЖКω-6 : ПНЖКω-3 : МНЖК= 33,5 : 30,0 : 3,0 : 33,5 (3.10)

Комплексний вираз для розрахунку кількісного індексу якості ліпідної складової виробу (страви) Іл(в частках одиниці) за аналогією з розрахунком індексу якості білкової складової виробу (страви) Іб , що проводиться за формулою (3.7), має такий вигляд:

(3.11)

Індекс якості ліпідної складової виробу (страви) дає інформацію про якісну та кількісну відмінність співвідношення окремих фракцій жирних кислот у досліджуваному ліпіді від складу цих фракцій в „ідеальному” ліпіді (формула 3.11) за умови, що досліджуваний білок містить повний набір жирнокислотних фракцій, тобто ¹0.

Таким чином, показниками, що можуть бути критеріями якості проектування нових харчових продуктів зі збалансованим хімічним складом, є:

1. Індекс якості білкової складової виробу (страви) Ібза формулою (3.7)

2. Індекс якості ліпідної складової виробу (страви) Ілза формулою (3.11).

3. Наближення співвідношення основних мінеральних елементів, що забезпечують засвоєння кальцію: Мg:Са:P:К до оптимального – 0,5:1,0:1,5:2.

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.