Аналіз складу, структури й технічного стану основних фондів

При аналізі основних фондів насамперед треба визначи­ти їхню середньорічну вартість і динаміку зміни за ряд років. При цьому слід зіставляти темпи їхньої зміни з динамікою зро­стання вартості продукції або обсягів виробництва в нату­ральному вираженні. Останній показник повинен мати більш високі темпи зростання порівняно з основними фондами. Однак економічні труднощі, які мають місце в нашій країні, можуть показати і зворотні тенденції.

Основні фонди підприємства поділяють на виробничі й невиробничі основні засоби. Перші включають основні засо­би основного виду діяльності (промисловості) та інших галу­зей народного господарства. Основні засоби основної діяль­ності складаються з будівель і споруд, устаткування, інстру­менту та інших основних фондів.

Аналізуючи склад основних виробничих фондів, їх слід поділити на активні й пасивні, визначивши частку кожної групи. Треба ретельно вивчити, як змінюється співвідношен­ня цих груп упродовж останніх років. При цьому невпинне збільшення частки активних фондів у вигляді робочих і си­лових машин – нагальна мета кожного підприємства.

У сучасних ринкових умовах дуже важливо звернути ува­гу на те, яка частка основних фондів здана або взята в орен­ду, яку земельну площу займає підприємство і наскільки до­цільно її використовує.

Інвестиційну діяльність підприємства можна оцінити, ви­вчивши суми залишків незавершених капітальних вкладень і устаткування, які числяться на бухгалтерському балансі (форма № 1), можна також поцікавитись, за рахунок яких коштів вони здійснюються (форма № 3, розділ 4 річного звіту), врешті, чи є у підприємства довгобуд, якої він давності тощо.

Аналізуючи стан основних фондів, насамперед на підставі даних розділу І активу бухгалтерського балансу, розраховують коефіцієнт спрацювання (зносу) основних фондів і вивчають його динаміку за ряд років. Як допоміжні можна застосовувати коефіцієнти вибуття, оновлення основних засобів, показники вікового складу устаткування. Повсюдне погіршення цих показників свідчить про серйозні проблеми з оновленням устаткування на підприємствах країни, відсутністю коштів для фінансування цих потреб. До того ж спрацьовані основні засоби зумовлюють застосування застарілих технологічних процесів, що спричиняє неконкурентоздатність продукції більшості підприємств.

Розглядаючи рівень спрацювання основних засобів, мають на увазі насамперед їхній фізичний знос. Проте не слід забува­ти ще й про моральне старіння фондів, яке набагато погіршує становище.

 

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 894;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.