Найпоширенішими видами стратегії високих цін є стратегія «знімання вершків» та стратегія лідерства за якістю товару.

Сутність стратегії «знімання вершків» полягає в тому, що спочатку на продукцію встановлюється максимально можлива ціна, за якою вона продається на певному сегменті ринку. Після того, як збут за даною ціною почне скорочуватись, підприємство поступово зменшує ціну з метою приваблення нових клієнтів. Це дає змогу в кожному сегменті ринку отримати максимальну величину прибутку.

Стратегію лідерства за якістю товару може використовувати підприємство, коли воно має сприятливі умови для впровадження досягнень науково-технічного прогресу. Це дає можливість йому випереджати конкурентів у виробництві нової високоякісної продукції. У таких умовах встановлення підприємством високих цін на свої товари зумовлюється необхідністю відшкодування значних витрат, які пов’язані з проведенням науково-дослідних і конструкторських розробок.

Ефективність стратегії високих цін також залежить від трьох чинників: еластичності попиту, структури витрат та рівня конкуренції.

Методи ціноутворення

Основані на витратах Основані на попиті Основані на конкуренції

-С/б+Прибуток - Основане на цінності - Встановлення цін на рівні

- Норма прибутку на товару для споживача поточних цін конкурентів

інвестиції - Психологічні ціни - Вище цін конкурентів

- Аналіз беззбитковості - Метод цінових ліній - Нижче конкурентів

- Метод цінового лідера

Рис. 2. Основні методи встановлення вихідних цін

1. Собівартість + Прибуток – полягає в нарахуванні визначеної націнки на с/б товару.

2. Норма прибутку на інвестиції – в ціну закладається прибуток, який встановлюється виходячи із норми прибутку на вкладений капітал.

3. Аналіз беззбитковості – визначення такого обсягу продажу, за якого валова виручка (дохід) покриває загальні витрати. При цьому виручка не дає фірмі змоги отримати прибутки, але і збитки вона не понесе.

4. Основані на цінності товару для споживача – основою для встановлення цін є сприйняття цінності товару споживачем. Ціноутворення орієнтоване на цінність товару передбачає встановлення різних цін на ідентичні товари. Наприклад, в різних торгових точках одного міста; різні ціни на подібних ринках в один і той же час, але в різних містах , регіонах; різні ціни на одних і тих самих ринках в одному і тому самому регіоні, але в різний час.

5. Психологічні ціни – різновидами їх є неокруглені та престижні ціни.

- Неокруглені ціни – встановлюються на рівні, який є меншим або більшим від деякої круглої суми.

- Престижні ціни – є достатньо високими за своїм рівнем і розраховані на те, що для багатьох споживачів висока ціна асоціюється з високою якістю.

6. Метод цінових ліній – використовується, якщо однорідна продукція використовується в широкому асортименті.

7. Метод цінового лідера– на товар, який є користується попитом встановлюється відносно низька ціна з мінімальним рівнем рентабельності. Для інших товарів, які можуть продаватися разом з даним товаром ціни встановлюються на рівні конкурентів або навіть вище.

 









Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.