Основні поняття вимірювань

Вимірювання – це один з найважливіших шляхів пізнання природи людиною. Вони дають кількісну характеристику навколишнього світу, розкриваючи закономірності в природі.

Згідно із Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та ДСТУ 2681-94:

Вимірювання– відображення фізичних величин їх значеннями за допомогою експерименту та обчислень із застосуванням спеціальних технічних засобів.

У цьому визначенні закладені такі головні ознаки поняття «вимірювання»:

- Вимірювати можна властивості реально існуючих об’єктів пізнання – фізичні величини;

- Вимірювання вимагає проведення дослідів, тобто теоретичні міркування чи розрахунки не замінять експеримент;

- Результатом вимірювання є фізична величина, що відображає значення вимірюваної величини.

Наука про вимірювання, методи і засоби забезпечення їх єдності і способи досягнення необхідної точності – це метрологія.

Предметом метрології є одержання кількісної інформації про властивості об’єктів і процесів із заданою точністю і достовірністю.

Метрологія має:

Філософський аспект – вимірювання є важливим універсальним методом пізнання фізичних явищ і процесів.

Науковий аспект – за допомогою вимірювання в науці відбувається зв’язок теорії з експериментом.

Технічний аспект – вимірювання забезпечують одержання кількісної і якісної інформації про об’єкт керування чи контролю, достовірність медичної та екологічної діагностики та інше.

Єдність вимірювань – стан вимірювань, який характеризується тим, що їх результат виражається в узаконених одиницях, розміри яких у встановлених межах дорівнюють розмірам одиниць, відтворених первинними еталонами, а похибки результатів вимірювань відомі та з заданою вірогідністю не виходять за встановлені межі.

Єдність вимірювань необхідна для того, щоб можна було зіставити результати вимірювань, проведених в різних місцях, в різний час, з використанням різних методів і засобів вимірювань.

До основних проблем метрології відносяться:

- Створення загальної теорії вимірювань;

- Утворення одиниць фізичних величин і систем одиниць;

- Розробка і стандартизація методів і засобів вимірювань, методів визначення точності вимірювань, основ забезпечення єдності вимірювань і одноманітності засобів вимірювань (так звана «законодавча метрологія»);

- Створення еталонів і зразкових засобів вимірювань, перевірка заходів і засобів вимірювань. Основною задачею даного напряму є вироблення системи еталонів на основі фізичних констант.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 900;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.