РозділIII. РЕЧОВІ ПРАВА І ПРАВО ВЛАСНОСТІ


Глава 23. Право приватної власності юридичних осіб


 


на «статутний капітал», а й функція статутного капіталу і встанов­лений принцип кореляції між статутним капіталом та чистими ак­тивами товариства.

Так, ст. 144 ЦК України встановлює, що у разі, якщо після за­кінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товариства з обмеженою відповідальністю виявить­ся меншою від зареєстрованого статутного капіталу, товариство зо­бов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу і за­реєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо вартість чистих активів товариства стає меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, то­вариство підлягає ліквідації1.

Аналогічне правило передбачене ст. 155 ЦК України щодо статутного капіталу акціонерних товариств.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про господарські товарист­ва» зменшення статутного фонду не допускалося за наявності запе­речень кредиторів, але старе законодавство не встановлювало самої процедури повідомлення господарським товариством про зменшен­ня статутного фонду та порядок виявлення волі кредиторами щодо цього.

Оскільки статутний фонд не містив функції гарантій виконан­ня зобов'язань перед кредиторами, питання зменшення статутно­го фонду не зачіпали інтересів кредиторів. Зміна у кодексі функ­цій статутного капіталу ставить завдання чіткого врегулювання порядку зменшення статутного капіталу в господарських товари­ствах2.

Відповідно до статей 144, 157 ЦК України зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, а також акціонерного товариства буде допускатися після повідом­лення впорядку, встановленому законом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припи­нення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшко­дування їм збитків. Як суб'єкт права власності, господарські това­риства здійснюють свої правомочності з володіння, користування і розпорядження належним їм майном через органи управління в по­рядку, передбаченому законом і установчими документами.

1 Шевченко Я. М., Венецька М. В., Кучеренко І. М. Проблеми вдосконалення правово­
го регулювання права приватної власності. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Ко-
рецького НАН України, 2002. — С. 68. Глава написана І. М. Кучеренко.

2 Тамсамо.









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 428;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.