Російськомовні пошукові системи

Існують чотири вартих уваги російськомовні пошукові системи, короткий огляд кожної з них приведено нижче.

þ Апорт! http://www.aport.ru

Кількість проіндексованих документів – близько 11 тисяч.

Відрізняється продуманим та зручним інтерфейсом, високою швидкістю роботи. Вміє створювати форми слова, заданого у якості ключового. Для слов’янських мов реалізація такого механізму є нетривіальною проблемою, тому досить часто пошук всіх форм слова у документах дає неочікувані результати. Апорт! відрізняється потужними можливостями розширеного пошуку, можливо, декому вони можуть видатися надто складними. З часом та більш близьким знайомством з подібними інструментами ви навчитеся складати ефективні запити.

þ Rambler http://www.rambler.ru

На цьому серверові утримується близько 15 тисяч проіндексованих посилань на російськомовні ресурси Інтернет.

Інтерфейс пошукового двигуна дещо простіший, ніж у попереднього. Довідкова система надто спрощена та лаконічна. Підтримує символи * та ? у якості шаблонів у виразах для пошуку. Не підтримує пошук за формами слів. Для отримання можливості розширеного пошуку слід звернутися за адресою www.rambler.ru/new/advanced.html.

Цей сервер підтримує важливі функції пошуку документу за зразком, тобто схожого на один з вже знайдених. Щоправда критерії такої "подібності" суттєво відрізняються у різних пошукових систем. Якщо знайдених документів виявиться надто багато, ви можете "попросити" сервер здійснити повторний пошук серед знайдених документів за новими, більш точними, критеріями. Такий повторний пошук дозволяє крок за кроком звужувати коло пошуку, що є важливою перевагою, адже часто важко передбачити кількість документів, що будуть знайдені за конкретним запитом.

þ Яndex, http://www.yandex.ru/

Кількість проіндексованих серверів цієї пошукової системи складає приблизно 12 тисяч Web-майданчиків.

Цікавою та новою для російських пошукових двигунів є можливість складати запити, як звичайні питання. Якщо ви збираєтесь користуватися такою привабливою можливістю, намагайтеся задавати якомога простіші запитання.

Реалізована можливість повторного пошуку у вже знайденій множині документів та пошук за зразком.

Яndex вміє передавати запит користувача до AltaVista, при чому змінює його відповідно до морфології російської мови. Часто такий "переклад" є досить ефективним.

Саме стосовно цієї пошукової системи доцільно ще раз підкреслити важливість вивчення специфічних синтаксичних правил складення запитів. Якщо ви наберете ключове слово з великої літери, система шукатиме документи з цим словом, написаним саме з великої літери. Якщо слово буде набране малими літерами, у якості результату ви отримаєте всі документи з цим словом – як з великої, так і з малої літери. Будьте уважними, прискіпливо ставтеся до складення запитів, а для цього деякий час присвятіть вивченню правил пошукової системи. Як і Апорт!, ця система здійснює пошук за всіма словоформами ключового терміну. Щоб скасувати такий режим пошуку, слід перед ключовим словом набрати ! (знак оклику) – !термін.

þ Російська AltaVista, http://altavista.telia.com/

Це одна з багатьох пошукових машин, яка використовує потужності "справжнього" серверу AltaVista для пошуку. Власне, це русифікований інтерфейс – саме тут є повна довідка російською мовою про правила роботи з пошуковою системою.

Користувач складає запит, який після відповідної обробки та аналізу передається "великій" AltaVista для здійснення процедури пошуку. Але будьте уважні! Правила складення запитів тут інші, ніж у AltaVista.

Якщо ви невпевнено почуваєтеся при складенні запитів англійською мовою, можливо, російська AltaVista надасть вам необхідну допомогу.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 524;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.