Операційна система – див. Система операційна

Операція –елемент функціонування активної системи, зокрема елемент діяльності суб’єкта. Іноді під операцією мають на увазі сукупність дій, спрямованих на виконання певного завдання (військова, хірургічна тощо).

Опис (Описування) – термін, введений в ХVІІІ ст. економістом А.Смітом, а в ХІХ ст.. широко використовуваний природодослідниками Р.Майєром і Г.Кірхгофом. Розглядається як один із конкретних прийомів наукового пізнання, з допомогою якого фіксуються факти. З опису фактів в науці розпочинається нагромадження емпіричного матеріалу. Коли певні явища чи події описані, вони стають об’єктами теоретичного аналізу.

Оргтехніка –система технічних засобів автоматизації праці.

Орієнтації ціннісні –вибіркова, відносно стійка система спрямованості інтересів і потреб особистості, націлена на певний аспект соціальних цінностей. Цінності особистості істотно впливають на стиль мислення і життя індивіда, перебіг емоційних та мотиваційних процесів, а також формування інтересів особистості.

Особистість - відносно стійка система поводження індивіда, побудована насамперед на основі включеності в соціальний контекст. Стрижневим утворенням особистості є самооцінка, що будується на оцінках індивіда іншими людьми і його оцінюванням цих інших.

Оцінки числові –оцінки, за допомогою яких встановлюється кількісне співвідношення між оцінюваними об’єктами у вигляді співвідношень між числами.

Пам’ять оперативна- в психології – особливий тип пам’яті, функціонування якого побудовано на сполученні інформації, що надходить із довгочасної і короткочасної пам’яті при розв’язанні певного завдання. На відміну від феномена короткочасної пам’яті, що характеризується одномоментністю як запам’ятання, так і відтворення, оперативна пам’ять є досить тривалим і безперервним процесом, у якому операції запам’ятання, збереження, відтворення та забування увесь час чергуються та переплітаються одна з одною.

Пам'ять - когнітивний процес, що проявляється в запам'ятовуванні, збереженні, відновленні і забуванні придбаного досвіду.

Параметр циклу – змінна, що при кожному новому входженні в цикл змінює своє (приймає нове) значення.

Перенос - зв'язування певної дії з іншими, що раніше виконувалися.

Підхід комплексний –у психології – пов’язаний з різнобічним дослідження певного питання, наприклад, творчого процесу з боку психології творчості, психології праці, вікової психології, загальної психології та ін.

Підхід системний –орієнтація в психологічних дослідженнях на вивчення психіки як системи, тобто певної цілісності, до якої входять у певних зв’язках та відношеннях певні елементи.

Платформа комп’ютерна – platform –фундаментальна технологія комп’ютерної системи. Термін з’явився тому, що комп’ютер багаторівнева система: рівень набору мікросхем, рівень з’єднань, рівень операційної системи, рівень прикладних програм. Найнижчий рівень називають платформою, наприклад “платформа IBM-PC”.

Поведінка (поводження) -цілеспрямована активність живої істоти, що служить для здійснення контакту з навколишнім світом; - категорія для позначення сукупності дій тварин і вчинків людей В основі поведінки (поводження) знаходяться потреби живої істоти, над якими надбудовуються виконавчі дії, що слугують їх задоволенню.

Подразливість –здатність живого організму відповідати на вплив зовнішнього середовища. Воно є основною і початковою властивістю живих істот.

Поняття – одна з основних форм абстрактного мислення; відображення істотних ознак досліджуваного об’єкта; – це розумове відображення загальних і істотних властивостей предметів і явищ дійсності.

Поріг відчуття абсолютний –поняття загальної психології, що визначає мінімальну і максимальну величину подразника, при якому виникає відчуття; - це та експериментально вимірювана інтенсивність подразника, під впливом якої вперше виникає або затухає відчуття.

Пороги відчуттів –характеристики чутливості аналізаторів. Розрізняють: 1) абсолютний поріг відчуття; 2) диференціальний поріг відчуття (поріг розрізнення) – мінімальна відмінність між двома подразниками (однієї модальності), яка викликає ледве помітну відмінність відчуттів.

Порт (Port) – 1. Фізичне (таке, на яке можна показати) гніздо у комп’ютері, через яке передаються дані. Наприклад, порт Ethernet – це місце, куди під’єднують мережевий кабель, паралельний порт – для під’єднання принтера. 2. Логічний вхід на сервері. Порти такого типу не можна "побачити", про них ви можете дізнатися тільки з особливого вигляду деяких URL, до складу яких входить номер порту. Номери портів встановлюються адміністраторами мереж для керування трафіком.

Пошта електронна (E-mail, Electronic Mail) –електронний засіб спілкування шляхом пересилання повідомлень.

Пошук(науковий) - система гносеологічних прийомів і соціальних заходів, спрямованих людством на здобуття нових знань, відкриття об’єктивної істини.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 525;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.