Поняття безпеки банківських інформаційних систем

Автоматизовані економічні системи, відкриваючи нові можливості в організації всієї банківської діяльності, підвищенні якості і надійності, у той же час стають однієї з найбільш уразливих сторін безпеки сучас­ного банку, притягуючи до себе зловмисників як із числа персоналу бан­ку, так і зі сторони.

Гострота проблеми безпеки автоматизованих економічних систем, особливо банківських, зростає в зв'язку з рядом об'єктивних причин. Основна з них — високий рівень довіри до цих систем. їм довіряють найвідповідальнішу роботу (виконання фінансових операцій), від якості якої з&тежить життя і добробут багатьох людей. Збережена та опрацьо­вана в банківських системах інформація є реальними грошима. На під­ставі інформації комп'ютера можуть проводитися виплати, відкриватися кредити, пересилатися значні суми. Цілком зрозуміло, що незаконне ма­ніпулювання такою інформацією може привести до серйозних збитків. Банківська інформація торкається інтересів великої кількості людей і ор­ганізацій — клієнтів банку. Як правило, вона конфіденційна і банк від­повідає за забезпечення необхідної таємності перед своїми клієнтами. Природно, клієнти вправі очікувати, що банк буде піклуватися про їхні інтереси, у противному випадку він ризикує своєю рещтацією з усіма наслідками, які з цього випливають.


Розділ 11 БЕЗПЕКА ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Проблема безпеки економічної інформації ускладнюється в зв'язку з розвитком і поширенням мереж ЕОМ. Розподілені системи і системи з віддаленим доступом висунули на перший план питання захисту опра­цьовуваної та переданої інформації.

Доступність засобів обчислювальної техніки, насамперед персо­нальних ЕОМ, привела до поширення комп'ютерної писемності в ши­роких прошарках населення. Це викликало численні спроби втручання в роботу державних і комерційних систем, як зі злим наміром, так і з суто «спортивного» інтересу. Чимало таких спроб мали успіх і завдали значну шкоду власникам інформації. Тому зрозуміла необхідність унебезпечити інформаційні технології в економічних структурах, де зберігається цінна (у грошовому вимірі) інформація.

Оцінки втрат від злочинів, зв'язаних із втручанням у діяльність ав­томатизованих економічних систем, різноманітні (позначається розмаї­тість методик підрахунку). За даними одного з літературних джерел, в автоматизованих бангівських системах у 1988 р. збиток від комп'ютер­них злочинів склав 555 млн дол., 930 років робочого часу і 15,3 року ма­шинного часу. За іншими даними, збиток фінансових організацій скла­дає від 173 млн до 41 млрд долл у рік. Середня банківська крадіжка із застосуванням електронних засобів складає біля 9000 дол., а один із най-гучніших скандалів зв'язаний із спробою вкрасти 700 млн дол. із Пер­шого національного банку в Чикаго.

Під безпекою економічної інформаційної системи розумієть­ся її захищеність від випадкового або навмисного втручання в нор­мальний процес її функціонування, а також від намагань розкрадання, модифікації чи руйнації її компонентів. Інакше кажучи, це спромож­ність протидіяти різноманітним небажаним впливам на цю систему. Захист — це свого роду змагання оборони і нападу: хто більше знає, передбачає дійові заходи, той і виграє.

Безпека економічної інформаційної системи досягається забез­печенням конфіденційності опрацьовуваної нею інформації, а також цілісності і доступності компонентів і ресурсів системи.

Конфіденційніст ь інформації—це властивість інформації бути відо­мою тільки допущеним і перевіреним суб'єктам системи (користувачам,


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф. пт**ЙКяі

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ РШЩ

програмам, процесам і т. д.). Такі суб'єкти називаються авторизованими. Для інших об'єктів системи ця інформація начебто не існує.

Цілісність компонента (ресурсу) — це властивість компонента бути незмінним (у семантичному, змістовному розумінні) при функціонуван­ні системи.

Доступність компонента (ресурсу) системи — властивість ком­понента бути доступним для використання авторизованими суб'єктами в будь-який час.

Метою будь-яких заходів безпеки економічної інформаційної систе­ми є захист власника і законних користувачів цієї системи від нанесення їм матеріального чи морального збитку в результаті випадкових або на­вмисних впливів на систему.

Розрізняють зовнішню і внутрішню безпеку. Зовнішня безпека охоплює як захист від випадкових зовнішніх чинників (наприклад, природних — повінь, пожежа і т. д.), так і захист від несанкціоновано­го доступу до інформації і будь-яких несанкціонованих дій. Внутрішня безпека пов'язана з регламентацією діяльності користувачів економіч­ної інформаційної системи і обслуговуючого персоналу, з організацією дисципліни прямого або опосередкованого доступу до ресурсів сис­теми і до інформації. Серед усіх виникаючих проблем центральною є саме захист інформації.

Один із підходів до організації економічної інформаційної систе­ми — шлях створення інтегрованих систем опрацювання даних. Цей шлях часто забезпечує мінімальну вартість створення і функціонуван­ня такої системи, оскільки для всіх її користувачів використовуються колективні ресурси, які охоплюють апаратні і програмні засоби опра­цювання інформації, засоби її збереження і т. д. Вдало вибрані орга­нізація і можливості колективного ресурсу (обсяг пам'яті, швидкодія центральної ЕОМ і т. д.) значно знижують вартість створення та екс­плуатації системи.

Проте використання можливостей колективного ресурсу не озна­чає, що ресурси повинні бути доступними кожному користувачу. До­ступ повинний бути санкціонованим (особливо в банківській справі). Доступність визначається правилами (вимогами), які формулюються


Розділ 11 БЕЗПЕКА ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

при створенні економічної інформаційної системи. Реалізація усіх вимог санкціонованого доступу приводить до деякого збільшення вартості створення і реалізації систем.

Використання персональних ЕОМ, ввімкнення їх у склад локаль­них обчислювальних мереж, а тим більше ввімкнення в глобальні ме­режі ускладнюють постановку і реалізацію безпеки економічної інфор­маційної системи. Труднощі зв'язані:

• із забезпеченням цілісності інформації як у пам'яті ЕОМ, так і на носіях, які зберігаються окремо від ЕОМ;

• із забезпеченням достовірності інформації при передаванні її ка­налами зв'язку;

• із забезпеченням ідентифікації прийнятої інформації і т. д.

При будь-якому підході до організації економічної інформаційної сис­теми заходи безпеки викликають деякі незручності. Головні з них такі:

• додаткові труднощі роботи з більшістю захищених систем;

• збільшення вартості захищеної системи;

• додаткове навантаження на системні ресурси, що потребує збіль­шення робочого часу на виконання завдання у зв'язку з уповіль­ненням доступ^' до даних і виконанням операцій у цілому;

• необхідність залучення додаткового персоналу, відповідального за підтримку працездатності системи захисту.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.