Структура та загальна характеристика підсистем автоматизованої системи фінансових розрахунків

Система управління фінансами визначається прямими глобальними та окремими цілями, методами, засобами, організацією управління фі­нансами, а також критеріями оцінки якості управління.

Глобальна мета системи управління фінансами визначає функціо­нальну діяльність, яка спрямована на досягнення найраціональнішої ор­ганізації роботи у процесі укладання та виконання Державного бюджету. Одним із різновидів такої діяльності є робота з мобілізації фінансових ресурсів протягом року та щоквартально. До прямих окремих цілей сис­теми управління фінансами належать виявлення у процесі прискореного опрацювання та поліпшеного аналізу фінансової документації резервів асигнувань, власних обігових засобів підприємств, запасів невстановле-ного обладнання тощо.

Методи, засоби та організація процесу управління фінансами зу­мовлюються єдністю бюджетної системи України, структурою Міністер­ства фінансів та інших фінансових органів, класифікацією прибутків і видатків бюджету, яка відображає їх фінансово-економічний та соціаль­ний зміст і значення, методичними вказівками (правилами) з укладання та виконання Державного бюджету.


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ I ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ Щ||ЗД

Розглянемо критерії оцінювання якості управління та планування фінансами.

Для процесу укладання бюджету — досягнення необхідних про­порцій у розподілі націон&чьного доходу між галузями народного гос­подарства, територіями та економічними районами; додержання темпів, які забезпечують випереджуюче зростання найпрогресивніших галузей економіки; досягнення необхідного (оптимального) співвідношення між частинами бюджету.

Для процесу виконання бюджету — повне і точне виконання його прибуткової частини, правильна організація фінансування всіх передба­чених у бюджеті заходів.

Отже, управлінські процеси, що відбуваються в системі фінансо­вих органів, є складним комплексом розрахункових, облікових, контр­ольних, аналітичних та організаційних процедур, спрямованих на реалізацію функцій фінансово-бюджетного планування, обліку вико­нання бюджету та контролю виконання фінансових планів, а також ана­лізу' фінансово-господарської діяльності міністерств, відомств, підпри­ємств, організацій і установ. Окремі процеси в діяльності фінансових органів взаємозв'язані, а їх взаємодія визначає можливості технологіч­них рішень щодо реалізації тих чи інших функцій.

Природно, що зазначені особливості слід враховувати під час впро­вадження автоматизованої системи фінансових розрахунків у практику управлінської роботи фінансових органів. Більше того, лише їх ретель­ний і всебічний аналіз дозволяє створити уявлення про послідовність і взаємоузгодженість робіт із укладання та виконання бюджету з викорис­танням ЕОМ, визначити необхідний склад технічних засобів для опра­цювання економічної інформації, врахувати вимоги до складу показни­ків і засобів розв'язування окремих завдань.

Методологія проектування автоматизованої системи фінансових розрахунків базується на поступовому впровадженні автоматизованих елементів (задач) в існуючу систему опрацювання інформації, причому одним із критеріїв тут є вимога певної стійкості та надійності функціо­нування, коли йдеться про поєднання автоматизованих фрагментів ро­боти та елементів із традиційними методами.

 

 

Оскільки система створюється в декілька етапів і достатньо сильно розтягнена в часі, найважливішим моментом для правильного розуміння рівня та можливості автоматизації, послідовності виконання робіт і їх взаємної координації є наявність чіткої структури системи машинного опрацювання інформації. В автоматизованій системі фінансових розра­хунків (як і в інших автоматизованих інформаційних системах органів державного управління) така структура, з одного боку, дозволяє визна­чити порядок планування, розробки, впровадження окремих задач і їх комплексів, а з іншого — розробити і практично застосувати необхідні методи їх автоматизації.

Організаційно автоматизована система фінансових розрахунків є сукупністю взаємозв'язаних між собою компонент:

• ОЕЗ — організаційно-економічне забезпечення;

• ІЗ — інформаційне забезпечення;

• ПЗ — програмне забезпечення;

• ТЗ — технічне забезпечення;

• ОПЗ — організаційно-правове забезпечення;

• ТлЗ — технологічне забезпечення;

• КЗ — кадрове забезпечення.

Підсистема організаційно-економічного забезпечення є головною під­системою автоматизованої системи фінансових розрахунків, адже створює методичні та організаційні передумови автоматизації процесу укладання та виконання бюджету, охоплює функціональні підсистеми, координує та взаємозв'язує інші забезпечуючі підсистеми, визначає методичну єдність планових робіт на всіх рівнях автоматизованої системи фінансових розра­хунків, виробляє основи проектування та впровадження цієї системи при організації робіт у замовника, проектувальника, в експлуатаційних служ­бах обчислювального центру, а також створює методичні засади норму­вання проектних робіт і впровадження найраціональнішої системи управ­ління проектуванням функціональних елементів автоматизованої системи фінансових розрахунків у цілому та її окремих частин.

Організаційна структура автоматизованої системи фінансових роз­рахунків єдина для всієї системи. Структура забезпечуючої частини вра­ховує адміністративно-територіальну ієрархію побудови системи. Тому

 

Зацвркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ Щ^Щ

до цієї частини ставляться як загальні, так і диференційовані за рівнями вимоги, а також вимоги відносно зв'язків (функціональних, інформацій­них і технічних) між рівнями.

Організаційно-економічне забезпечення автоматизованої системи фінансових розрахунків є сукупністю засобів із вдосконалення механізму, структури управління процесами укладання та виконання Держбюджету України на основі застосування обчислювальної техніки, економіко-ма-тематичних методів і моделей.

В процесі побудови і розвитку підсистеми організаційно-економіч­ного забезпечення розглядаються питання створення і вдосконалення функціональної структури і склад задач, формулювання задач, вибір по­слідовності їх впровадження, розробка взаємозв'язку, організації і ме­тодології розв'язування задач, розробка методів і форм взаємодії автома­тизованої системи фінансових розрахунків із іншими автоматизованими інформаційними системами, вдосконалення організаційної структури управління фінансами, вибір напрямків вдосконалення системи управ­ління фінансами на основі аналізу традиційної системи управління, оцінка економічної ефективності від впровадження.

Створення організаційно-економічного забезпечення завершується розробленням методичних вказівок із укладання та виконання Державно­го бюджету, в яких зафіксовані методи розв'язування кожної фінансової задачі, що забезпечує однозначність виконуваних розрахунків та вза­ємоузгодження всіх розділів бюджету. Для цього методичні вказівки слід подати у вигляді описів конкретних процесів і операцій, що супроводжу­ють розроблення бюджету.

Найважливішою складовою організаційно-економічного забез­печення є функціональна структура, яка охоплює склад задач системи. Ця структура є комплексом взаємозв'язаних елементів системи, що ві-дображває структуру Державного бюджету України, етапи та стадії його укладання та виконання, перелік розрахунків, які при цьому виконують­ся. Вона необхідна для визначення складу робіт зі створення автомати­зованої системи фінансових розрахунків і послідовності розроблення її окремих елементів, визначення основних вимог до забезпечуючих під­систем, для планування робіт зі створення системи на всіх рівнях.


Розділ 5 ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ

У функціональній структурі виділяються функціональна підсисте­ма, блок, комплекс задач, окрема задача. Функціональна підсистема — це відносно самостійна частина системи, яка характеризується певним ці­льовим призначенням, відповідною підпорядкованістю, відокремленіс­тю інформаційної бази, методичним спрямуванням розрахунків фінансо­вих показників і спеціалізацією робіт апарату фінансового органу.

З огляду на сказане виділяються чотири підсистеми автоматизова­ної системи фінансових розрахунків:

• «Зведені розрахунки бюджету»;

• «Державні прибутки»;

• «Фінанси галузей народного господарства»;

• «Видатки бюджетних установ і закладів».

Підсистема «Зведені розрахунки бюджету» є головною підсисте­мою автоматизованої системи фінансових розрахунків, яка здійснює зве­дене планування фінансів і загальний контроль за виконанням бюджету. Інші підсистеми підпорядковані цій підсистемі і забезпечують плануван­ня фінансів та контроль виконання бюджету за галузями народного гос­подарства, джерелами надходження коштів і напрямками їх витрачання. Ієрархічний взаємозв'язок підсистем автоматизованої системи фінансо­вих розрахунків ілюструє рис. 5.3.


Рис. 5.3 Ієрархічний взаємозв'язок функціональних підсистем автоматизованої системи фінансових розрахунків

іш

Кожна підсистема має певне цільове призначення і в ній здійсню­ється управлінський цикл, який реалізує в певній послідовності облік, контроль і складання звітності, аналіз виконання плану, внесення змін до плану та планування.


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ РШР

У кожній підсистемі виділяються відповідні функціональні блоки, які характеризують функції управління, послідовність виконання робіт. Вони також характеризують технологію робіт і дозволяють проектувати комплекси задач за однорідними блоками.

Той факт, що підсистеми «Державні прибутки», «Фінанси галузей народного господарства» та «Видатки бюджетних установ і закладів» замикаються на підсистему «Зведені розрахунки бюджету», унаочнює рис. 5.3. На підставі даних перших трьох підсистем під час розв'язуван­ня задач у підсистемі «Зведені розрахунки бюджету» складається проект Державного бюджету України, формується розклад затвердженого бюд­жету і здійснюється бухгалтерський облік його виконання, розробляєть­ся зведений звіт із виконання.

Водночас підсистема «Фінанси галузей народного господарства» вза­ємозв'язана з підсистемами «Державні прибутки» і «Видатки бюджетних установ і закладів». Ці зв'язки показують органічну єдність народногоспо­дарського комплексу в економічному та соціальному аспектах, що просте­жується у практиці фінансово-бюджетної роботи під час формування по­казників взаємовідносин галузей народного господарства з бюджетом або під час визначення джерел фінансування соціально-культурних заходів.

Виявити всі зв'язки між функціональними елементами автомати­зованої системи фінансових розрахунків надзвичайно важливо для ви­значення структури та організації банку даних системи, встановлення черговості впровадження окремих задач, для планування розвитку сис­теми в цілому. Тому функціональна структура повинна мати певну міру деталізації, яка дозволяє ідентифікувати всі зв'язки між елементами сис­теми. Отже, її слід довести до відокремлених задач, розв'язуваних у про­цесі укладання та виконання бюджету. Склад цих задач з'ясовується під час подальшої деталізації функціональної структури системи.

Як другий рівень функціональної структури, блоки функціональних підсистем автоматизованої системи фінансових розрахунків відобража­ють стадійність робіт із укладання та виконання Державного бюджету. Згідно з цим у структурі автоматизованої системи фінансових розрахун­ків виділяються чотири блоки: «Планування і прогнозування», «Зміна плану», «Облік, контроль і звітність», «Аналіз».



Розділ 5 ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ


Блок «Планування і прогнозування» призначений для розв'язування задач із варіантних розрахунків показників бюджету під час його укла­дання, тобто від розрахунків показників із окремих міністерств чи закла­дів до зведено-аналітичних розрахунків, які характеризують Державний бюджет України в цілому, а також матеріали для його обгрунтування. На стадії формування контрольних цифр бюджету в даному блоці викону­ються також прогнозно-аналітичні розрахунки показників бюджету та зведеного фінансового балансу держави, що грунтуються на прогнозах динаміки різних соціально-економічних процесів.

У блоці «Зміна плану» розв'язуються задачі з урахуванням змін по­казників фінансових планів у зв'язку зі змінами, які вносяться у вста-ноатеному порядку до показників народногосподарських планів, до по­рядку фінансування заходів. Інформація даного блока використовується для обліку та контролю виконання бюджету, аналізу та планування.

Блок «Облік, контроль і звітність» призначений для розв'язування задач обліку та контролю виконання бюджету, а також для складання звітності відносно його виконання. Тут формується інформація для роз­в'язування задач аналізу та планування.

У блоці «Аналіз» розв'язуються задачі аналізу виконання бюджету, планів державних доходів, фінансово-господарської діяльності мініс­терств і відомств, їх гадприємств і організацій, використання коштів на соціально-культурні заходи та управління, подаються оцінки очікувано­го виконання планів. Інформація використовується для контролю за хо­дом виконання бюджету і для планування.

Кожний блок підсистем автоматизованої системи фінансових роз­рахунків складається з комплексів задач, які реалізують виконання кон­кретної функції фінансово-бюджетної роботи в рамках відповідних бло­ків і підсистем автоматизованої системи фінансових розрахунків. Комп­лекси складаються із задач, що характеризують в сукупності функції фі­нансово-бюджетної роботи.

Інформаційне забезпечення охоплює такі основні елементи:

систему показників;

засоби формалізованого опису даних; * систему документації;


Зацеркляний М. М., Мельников О. ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

• інформаційний фонд;

• систему ведення.

Система показників автоматизованої системи фінансових розра­хунків є сукупністю взаємозв'язаних показників, які використовують­ся у процесі реалізації основних функцій фінансової системи. Система показників є невід'ємним елементом системи показників народногос­подарського планування і згідно із загальною метою функціонування фінансової системи та її місцем серед народногосподарських планів має забезпечити планомірне створення централізованого грошового фон­ду держави, а також плановий розподіл і перерозподіл зосередженої в бюджеті частини національного доходу з трьох основних напрямків: со­ціального, міжгалузевого та міжтериторіального. Система показників є методологічною основою, на якій будуються засоби формалізованого опису даних, інформаційний фонд, уніфікована система документації.

Засоби формалізованого опису даних призначені для строго одно­значного і формалізованого опису даних у процесі автоматизованого опра­цювання інформації з бюджетного планування і базуються на положеннях Єдиної системи класифікації і кодування показників (ЄСКК), що є час­тиною інформаційного забезпечення автоматизованої системи фінансових розрахунків, яка становить комплекс взаємозв'язаних класифікаторів, при­стосованих для безпосереднього опрацювання засобами обчислювальної техніки з автоматизованою системою ведення. ЄСКК автоматизованої сис­теми фінансових розрахунків належить до Єдиної системи класифікації та кодування техніко-економічної інформації. До складу ЄСКК автоматизова­ної системи фінансових розрахунків входять такі категорії класифікаторів: загальнодержавні, міжгалузеві, галузеві та локальні.

Система документації є комплексом взаємозв'язаних докумен­тів, які відповідають єдиним правилам та вимогам і містять інформа­цію для укладання та виконання Державного бюджету України, пла­нування видатків, ведення бухгалтерського обліку і складання звіт­ності бюджетних установ, а також складання звітності підприємств і господарських організацій на базі засобів обчислювальної техніки. У автоматизованій системі фінансових розрахунків виділяються три категорії документів залежно від їх функціонального призначення у



Розділ 5 ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ


процесі інформаційного забезпечення розрахунків за конкретними за­дачами: управлінські документи, які містять інформацію для розв'язу­вання конкретних задач на різних рівнях системи; уніфіковані форми документів з інструкціями щодо їх заповнення і які є підставою для створення документів першої категорії; організаційно-методичні до­кументи, які регламентують розробку уніфікованих форм документів другої категорії за єдиними вимогами та правилами.

Управлінські документи автоматизованої системи фінансових розрахунків є певною сукупністю фінансових, планових, звітно-ста­тистичних, розрахунково-грошових та інших документів, вибраних із відповідних уніфікованих систем документації, які містять необхід­ний і достатній набір показників для реалізації задач автоматизованої системи фінансових розрахунків. Управлінські документи, в свою чер­гу, класифікуються на основі єдиної методики побудови уніфікованих форм документів і регламентації обігу інформації між рівнями авто­матизованої системи фінансових розрахунків та іншими автоматизо­ваними інформаційними системами.

Уніфіковані форми вхідних і вихідних документів утворюють ма­сиви, скомплектовані залежно від мети їх використання, належності до конкретної задачі або комплексу задач, до підсистеми або до всіх задач кожного структурного рівня автоматизованої системи фінансових роз­рахунків. Масиви уніфікованих форм документів можуть складатися з окремих форм або бути зброшурованими в альбоми. Зауважимо, що до масивів уніфікованих форм документів включаються лише затверджені форми, які мають код форми, тобто ті, що пройшли державну чи відом­чу реєстрацію. З масивів уніфікованих форм документів можна, в свою чергу, виділити форми документів, затверджені Міністерством фінансів України, та форми, затверджені іншими міністерствами і відомствами.

Організаційно-методичні документи становлять третю категорію документів уніфікованих систем документації автоматизованої системи фінансових розрахунків, яка регламентує створення уніфікованих форм документів, їхню реєстрацію та ведення на всіх рівнях автоматизованої системи фінансових розрахунків. Використання документів забезпе­чує єдину методологію створення уніфікованої системи документації



Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


автоматизованої системи фінансових розрахунків. До її складу включено державні стандарти, положення, інструкції, чинні на сьогодні, а також ті, які ще розробляються (класифікатор фінансової документації, переліки форм вхідних і вихідних документів тощо).

У процесі розв'язування задач у системі опрацьовуються вели­кі обсяги інформації. Ця інформація, накопичуючись і циркулюючи в інформаційному фонді, характеризує різноманітні аспекти стану та функ­ціонування фінансової системи і фінансових органів держави.

У складі інформаційного фонду виділяється ряд рівнів, які відповіда­ють ієрархічній побудові фінансових органів. На всіх рівнях інформацій­ний фонд утворюється поєднанням автоматизованих і неавтоматизованих частин. В інформаційному фонді першого виду зберігання зосереджують­ся дані, необхідні для нормального функціонування фінансової системи. Це директивні та нормативні дані, що регламентують діяльність системи, дані для проведення ручних розрахунків, архівні документи тощо. Органі­зація інформаційного фонду цього виду зберігання регулюється діючими правилами для системи діловодства і відповідними нормативними актами та інструкціями. З появою персональних комп'ютерів функції інформацій­ного фонду зазначеного виду зберігання істотно змінилися.

Автоматизований інформаційний фонд є власне інформаційною ба­зою автоматизованої системи фінансових розрахунків і включає всі дані, необхідні для розрахунків зі створення та виконання Державного бюдже­ту України. Його організація базується на застосуванні банків даних.

Автоматизований банк даних автоматизованої системи фінансових розрахунків — це сукупність даних, а також мовних, програмних, організа­ційних і технічних засобів, призначених для централізованого накопичення та спільного використання інформації, яка зберігається в ньому, приклад­ними програмами та користувачами автоматизованої системи фінансових розрахунків. Користувачами можуть бути працівники апарату управління фінансових органів, персонал обчислювального центру, а також зовнішні відносно автоматизованої системи фінансових розрахунків системи. Авто­матизований банк даних автоматизованої системи фінансових розрахунків складається, в свою чергу, із системи управління базою даних, власне бази даних і модулів програмного забезпечення банка даних.



Розділ 5 ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ


Автоматизована система ведення класифікаторів призначена для централізованого створення та ведення масивів кодових позначень і текстів всіх категорій класифікаторів, наведених у ЄСКК автоматизованої системи фінансових розрахунків, з метою їх використання для інформаційно-довід­кового обслуговування абонентів і забезпечення різноманітних етапів тех­нологічного процесу опрацювання даних в автоматизованій системі фінан­сових розрахунків. Шляхом розроблення та експлуатації автоматизованої системи ведення класифікаторів у автоматизованій системі фінансових розрахунків автоматизуються та інтегруються процеси створення і веден­ня єдиних масивів класифікаторів для підтримання їх в актуальному ста­ні та практичного використання під час введення інформації до баз да­них автоматизованої системи фінансових розрахунків, автоматизованого виготовлення вихідних документів, які друкуються або видаються на екран дисплея. З огляду на визначення та виконувані функції автомати­зовану систему ведення класифікаторів слід розглядати як одну з підсис­тем автоматизованого ведення всієї сукупності нормативно-довідкової та умовно-сталої інформації (нормативних і перекодувальних таблиць, ди­намічних рядів показників, фінансових та бюджетних норм і нормативів). Крім того, організаційно автоматизована система ведення класифікаторів автоматизованої системи фінансових розрахунків входить до складу за­гальнодержавної автоматизованої системи ведення загальнодержавних класифікаторів техніко-економічної інформації (АСВК ТЕІ).

Програмне забезпечення автоматизованої системи фінансових роз­рахунків є комплексом програм і засобів програмування, а також від­повідної технічної документації, що дозволяє виконувати на ЕОМ всі процедури технології опрацювання даних. Програмне забезпечення ав­томатизованої системи фінансових розрахунків створюється в декілька етапів, а міра його розвитку визначається складом технічних засобів, складом і змістом експлуатованих задач, а також мірою розвитку решти забезпечуючих підсистем.

Основною метою створення програмного забезпечення на всіх ета­пах розробки автоматизованої системи фінансових розрахунків є забез­печення обчислювальних центрів необхідними програмними засобами опрацювання інформації на ЕОМ (збирання, зберігання, передавання,



Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


перетворення) для розв'язування задач автоматизованої системи фі­нансових розрахунків. Сюди можна віднести і програмне забезпечення відповідного банку даних.

Технічне забезпечення автоматизованої системи фінансових розра­хунків базується на обчислювальних засобах, засобах зв'язку та комуні­кації, що випускаються вітчизняною та закордонною промисловістю.

Інформаційний обчислювальний центр Мінфіну України є абонен­том мережі передавання даних (АПД200), що вже діє в інформаційних центрах усіх обласних фінансових управлінь і більшості інформаційних пунктів районних фінансових відділів, які є структурними одиницями Міністерства фінансів України. В усіх зазначених підрозділах встанов­лено апаратуру цієї мережі, що дозволяє користувачам автоматизованої системи фінансових розрахунків організовувати обмін даними між рів­нями управління системи Мінфіну, а також іншими користувачами та по­стачальниками фінансової інформації (АІС «Податки», АІС Міністерства економіки України, АІС НБУ України, АІС Державного казначейства України тощо) телеграфними і телефонними каналами зв'язку. Схему ін­формаційних зв'язків, які виникають під час формування та виконання Державного бюджету України, наведено нарис 5.4.

Нині в підрозділах системи Міністерства фінансів України інтенсивно ведуться роботи зі створення та впорядкування групових та індивідуальних автоматизованих робочих місць (АРМ) для працівників на базі міні- і мі-кроЕОМ, об' єднаних у локальні та глобальні обчислювальні мережі. Така організація роботи дозволяє забезпечити інтегроване опрацювання фі­нансової інформації з використанням сучасних інформаційних технологій, основними принципами якої є гнучкість, інтегрованість, інтерактивність.

Технологічне забезпечення автоматизованої системи фінансових розрахунків є сукупністю правил і засобів, які регламентують порядок, черговість і терміни виконання в автоматизованій інформаційній систе­мі етапів технологічного процесу опрацювання даних, що базуються на єдиних технічних і програмно-математичних засобах.

Організаційно-правове забезпечення автоматизованої системи фінан­сових розрахунків є сукупністю нормативно-правових актів, інструкцій і положень, які регламентують правові стосунки в діяльності фінансових



 


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


Amp;аЬ


та інших органів управління в умовах функціонування автоматизованої системи фінансових розрахунків. Організаційно-правове забезпечення забезпечує функціонування чинного правового регулювання, розробку та прийняття нових правових актів, пристосованих до нових умов. Ор­ганізаційно-правове забезпечення визначає правовий статус обчислю­вальних центрів як структурної ланки обчислювальної мережі автомати­зованої системи фінансових розрахунків; правовий режим використання інформації і роботи з нею, правовий захист інформації; юридичну силу «машинних» документів, в тому числі вихідних, електронних докумен­тів, одержуваних каналами зв'язку, технічних засобів (магнітна стрічка, жорсткі, гнучкі, лазерні магнітні диски тощо), використовуваних як носії вхідної та вихідної інформації, а також низку інших актів і правил.

Кадрове забезпечення визначає функції працівників, структури спе­ціальностей і посад, необхідних для створення, експлуатації та вдоскона­лення автоматизованої системи фінансових розрахунків, засобів підбору, розстановки, підготовки та перепідготовки працівників апарату Мінфіну України та створення умов для їх раціонального використання.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 1676;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.022 сек.