V. РІШЕННЯ І УХВАЛИ СУДУ АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ

 

За результатами розглянутої в апеляційному порядку справи суд ухвалює рішення або постановляє ухвалу.

Ці процесуальні документи оформлюються суддею-доповідачем і підписуються всім складом суду, який розглядав справу (ч. 2 ст. 313 ЦПК).

Апеляційний суд ухвалює рішення у випадках скасування судового рішення і ухвалення нового або зміни рішення (ч. 2 ст. 314 ЦПК).

Згідно ч. 1 ст. 314 ЦПК за результатами розгляду справи апеляційний суд постановляє ухвалу у випадках:

1) відхилення апеляційної скарги і залишення рішення суду першої інстанції без зміни;

2) скасування ухвали, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції;

3) скасування рішення суду із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду;

4) відхилення апеляційної скарги і залишення ухвали суду без змін;

5) зміни ухвали суду першої інстанції;

6) скасування ухвали та вирішення питання по суті.

Зміст ухвали суду апеляційної інстанції визначено ст. 315 ЦПК. Ухвала апеляційного суду складається із вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частин. У вступній частині зазначаються: час і місце її постановлення; найменування суду, прізвище та ініціали головуючого і суддів, секретаря судового засідання; найменування справи та повних імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі. В описовій частині викладається короткий зміст вимог апеляційної скарги і рішення суду першої інстанції; узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу; узагальнені доводи та заперечення інших осіб, які беруть участь у справі; встановлені судом першої інстанції обставини. У мотивувальній частині ухвали зазначаються мотиви, на основі яких суд апеляційної інстанції постановляв ухвали, і посилання на закон, яким він керувався. У резолютивній частині зазначаються висновки апеляційного суду у справі і відповідно до його повноважень, визначених ст. 307 ЦПК, про розподіл судових витрат, строки і порядок набрання ухвалою законної сили та про її оскарження.

При відхиленні апеляційної скарги в ухвалі має бути зазначено мотиви її відхилення, якими конкретними даними спростовуються її доводи.

У разі скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції в ухвалі має бути зазначено, які порушення закону були допущені судом першої інстанції.

Ст. 316 ЦПК передбачає форму і зміст рішення суду апеляційної інстанції, у якому зазначається:

1) у вступній частині: час і місце його ухвалення; найменування суду, прізвища та ініціали головуючого, суддів і секретаря судового засідання; найменування справи та повних імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі;

2) в описовій частині: короткий зміст заявлених вимог і рішення суду першої інстанції; узагальнені доводи особи,яка подала апеляційну скаргу; узагальнені доводи та заперечення інших осіб, які беруть участь у справі; короткий зміст вимог апеляційної скарги;

3) у мотивувальній частині: мотиви зміни рішення, скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення; встановлені судом першої інстанції та неоспорені обставини, а також обставини, встановлені апеляційним судом, і визначені відповідно до них правовідносини; чи були і ким порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких особа звернулася до суду; назва, стаття, її частина, абзац, пункт, підпункт закону, на підставі якого вирішено справу, а також процесуальний закон, яким суд керувався;

4) у резолютивній частині: висновок апеляційного суду про зміну чи скасування рішення, задоволення позову або відмову в позові повністю чи частково; висновок апеляційного суду по суті позовних вимог; розподіл судових витрат; строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Суд апеляційної інстанції може постановити окрему ухвалу відповідно до загальних положень ст. 211 ЦПК а також у випадках порушення норм права і помилок, допущених судом першої інстанції, які не є підставою для скасування рішення чи ухвали суду першої інстанції.

Рішення і ухвали апеляційного суду постановляються іменем України негайно після розгляду справи за апеляційною скаргою в нарадчій кімнаті. Рішення і ухвали постановляються більшістю голосів, підписуються всім складом суду, який розглядав справу, проголошуються прилюдно, крім тих, що були постановлені у справах про усиновлення, а також в інших справах, які розглядалися в закритому судовому засіданні. З моменту їх проголошення головуючий роз’яснює їх зміст, порядок і строк оскарження в касаційному порядку.

Відповідно до ст. 319 ЦПК рішення або ухвала апеляційного суду набирають законної сили з моменту їх проголошення.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 909;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.