Взаємозв’язок управлінського рішення і функцій управління

 

Роль управлінського рішення (як основи управління) полягає в тому, що воно визначає послідовність дій персоналу для виробництва і реалізації товарів або послуг. Управлінське рішення розглядається як результат керування, реалізований в процесі виробничої діяльності і виражений через її кінцеві результати. Реалізується управлінське рішення за допомогою взаємопов’язаних функцій, послідовне виконання яких формує процес його вироблення, прийняття та реалізації, що характеризується універсальним набором процедур, взаємопов’язаних послідовністю стадій.

На рис. 7 показана матриця взаємозв’язку основних функцій менеджменту і блоків операцій, процедур прийняття рішення. Природно, що залежно від сфери прийняття рішення, виникають ситуацій і проблем складу функцій і блоків з операціями і процедурами може бути різним. Тут відображаються лише сутнісна сторона технологічного процесу управління і місце в ньому теорії прийняття рішень. Кожна функція залежно від рівня управління (вищий, середній, нижчий) наділяється обсягом повноважень, необхідних і достатніх менеджерам для виконання конкретних операцій і процедур по даній функції, а також прийняття та реалізації рішень. Обсяг повноважень по кожній функції визначає кількісні та якісні характеристики інформації, необхідної для її наповнення, з використання ресурсів організації.

Рис. 7. Матриця взаємозв’язку основних функцій менеджменту і блоків операцій, процедур прийняття рішень

 

Взаємозв’язок функцій менеджменту і операцій, процедур прийняття рішення визначається тим, що перші відображають види робіт з управління (відповідають на питання, що робити), а другий – цикл управління (відповідають на питання, як робити, щоб послідовність дій менеджера сприяла вирішенню проблеми). Перетину вертикальних і горизонтальних ліній матриці на рис. 7 як би визначають зміст функцій, характеристики необхідної інформації, повноваження і відповідальність менеджера на деякій стадії процесу прийняття рішення. Використання матриці дозволяє досить об’єктивно визначати кількість персоналу управління, що бере участь в ухваленні рішення, зміст і послідовності його дій, показники інформації, що циркулює в каналах управління, засоби автоматизації. Конкретне виконання функцій менеджменту і блоків прийняття рішення залежить від організаційної та функціональної структури організації, видів діяльності персоналу управління, системи внутрішніх і зовнішніх зв’язків.

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 1277;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.