Аналітичні методи управління залученими коштами банку

Депозитна база— це сукупність усіх видів депозитів, що надані клієнтами банкові в управління. Стан депозитної бази вивчається за контрагентами і сферою їх діяльності, за строками внесення та очікування повернення коштів, резидентністю і валютою депозитів, за розмірами депозитів, що належать вкладникам окремих категорій тощо. Депозити формуються на міжбанківському та небанківському ринках.

Аналіз масштабів діяльності банку щодо залучення зовнішніх джерел фінансування своєї діяльності починається з визначення частки (ЧЗОБ.), яку займають зобов’язання банку у валюті балансу. .

Оскільки банк – це установа, яка працює в основному із залученими коштами, то, як правило, їх частка в пасивах банку становить до 90 %. Значення менше цієї величини означає більш високу фінансову стійкість банку, проте негативно характеризує його ділову активність.

Оскільки частка депозитів у зобов’язаннях найбільша, то потрібно окремо проаналізувати їх структуру. Класифікацію депозитів банку за різними класифікаційними ознаками повторити з курсу «Банківська система».

Аналіз структури та динаміки зобов’язань банку можна розглянути на умовному прикладі, наведеному нижче.

ЗАВДАННЯ 1: Проаналізувати структуру і динаміку зобов'язань банку та визначити окрему їх частку в загальній сумі. Визначити середній процент. Для роз­рахунків побудуйте аналітичну таблицю. У висновках дай­те пояснення найсуттєвішим змінам і поясніть їх вплив на витрати банку. Вихідні дані в таблиці..

Зобов'язання банку "Новий" за період 2013–2014рр.,тис. грн.

(Всі завдання за темою, наведені нижче, виконуються на семінарських заняттях)

Назва статей На 1.01.14 На 1.01.15 Відхилення
Сер.% Сума Част ка Сер.% Сума Част ка Абсолютне %
Кошти банків 9 044   69 588      
Кошти клієнтів 4 000 289   5 074 919      
Інші депозити 4 850   2 284      
Боргові ЦП, емітовані банком 65 045   91 203      
Усього зобов'язань 4 079 228   5 237 994      
Нараховані витрати до сплати ?   693 469   ?        
Усього зобов'язань по групі 4 772 697   6 180 833      

Аналіз окремих видів залучених ресурсів дає змогу конкретизувати шляхи підвищення ліквідності та прибутковості роботи банку.

Розглянемо більш детально систему показників, яка допомагає проаналізувати депозитну політику банку.

Зростання частки строкових депозитів (незважаючи на те, що це більш дорогий ресурс) позитивно впливає на ліквідність балансу та сприяє стійкості та надійності ресурсної бази.

УПРАВЛІННЯ СТРОКОВИМИ ДЕПОЗИТАМИ ПРОВОДИТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ АНАЛІЗУ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ.

1. Оборотність депозитних вкладень. Цей показник характеризує кількість оборотів, що здійснюють депозитні вкладення за певний період, і розраховується за формулою:

.

2. Тривалість одного обороту депозитних вкладень у днях (або середній термін зберігання вкладених коштів). Для його розрахунку використовується формула:

.

Даний показник відображає стабільність вкладів в динаміці, що дуже важливо для оцінювання вкладів як ресурсів короткострокового кредитування. Чим більший цей показник, тим стабільніша ресурсна база. Тобто позитивною вважається тенденція уповільнення оборотності депозитних вкладів.

3. Рівень осідання депозитних вкладень:

.

Цей коефіцієнт повинен розраховуватися на кілька дат, щоб простежити загальну тенденцію (поведінку) вкладів. Розрахунок коефіцієнта тільки на дві звітні дати (за один період) може призвести до помилкового тлумачення реальних подій.

ЗАВДАННЯ 2. Приклад розрахунку оборотності депозитів.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 824;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.