ЗАВДАННЯ 4. Аналіз відносної вартості депозитів

Показники Баз. р. Звіт. р. Відхилення
1. Залишки депозитів на початок періоду 25 312 77 365  
2. Залишок депозитів на кінець періоду 77 365 64 372  
3. Середній залишок депозитів за період      
4. Сплачені проценти за депозитами 12 835  
5. Витратність строкових депозитів      

За даними таблиці видно, що витратність депозитів знизилась на …%. Так, у базисному періоді вона становила …. %:, а у звітному вона знизилась до … %:.

Процентні витрати за депозитами залежать від двох факторів: обсягу залучених строкових депозитів та середньої процентної ставки за депозитами (середньої витратності строкових депозитів).

Факторний аналіз зміни процентних витрат банку за депозитами строковими проводиться за такою факторною моделлю:

де W — процентні витрати;

Q— обсяг залучених депозитів;

%— відносна вартість депозитів.

Загальна сума витрат (абсолютна різниця) за аналізований період збільшилася (зменшилися) на ………тис. грн (…….. – ………..), у тому числі за рахунок:

1)збільшення обсягу залучення депозитів (середнього залишку депозитних вкладень) – на ……..тис. грн:W(Q) = (Q1Q0) · %0 =(+……..) · 0,…= +…..;……;

2) зменшення середньої витратності депозитів (середньої процентної ставки за депозитами) –на……….тис. грн: W (%) = Q1 · (%1 – % 0) = ………. · (–……) = –…….

Аналізуючи причини змін того, чи іншого показника, необхідно виокремити фактори, що залежать від зусиль самого банку, та незалежні (зовнішні) фактори.

Важливою складовою ресурсної бази банку є залишки коштів на поточних рахунках клієнтів та на коррахунках інших банків, тобто депозити до запитання. Аналіз залишків коштів на рахунках клієнтів з позиції ліквідності балансу здійснюється на основі даних про їх частку в загальній сумі зобов’язань. Значна питома вага депозитів до запитання негативно впливає на стан ліквідності банку:

– по-перше, погіршується співвідношення ліквідних активів та зобов’язань до запитання, яке характеризує поточну ліквідність;

– по-друге, знижується стабільність ресурсної бази. Проте збільшення частки депозитів до запитання в загальних зобов’язаннях зменшує відносну вартість ресурсної бази в цілому.

Поліпшення ліквідності може бути досягнуто через:

– зміну структури залучених та запозичених коштів,

– збільшення питомої ваги строкових депозитів можливим переоформленням стабільної частини залишків на рахунках до запитання у строкові депозити,








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 747;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.