Складське господарство.

Складське господарство є оперативним підрозділом комерційної служби промислового підприємства, яка покликана забезпечувати безперебійну роботу виробничих цехів.

До функцій складського господарства відносяться: приймання матеріальних цінностей; попередня підготовка матеріалів до виробничого споживання (розпаковування, сортування і т.п.); забезпечення збереження матеріальних цінностей; підкомплектування матеріалів для подальшого комплектного їх постачання в робочі зони; організація видачі і доставки вантажів споживачам; постачання виробництва всіма необхідними матеріалами; відвантаження готової продукції.

Матеріальні склади по основному призначенню підрозділяються на постачальницькі, виробничі і збутові.

Постачальницькі склади знаходяться у веденні відділу матеріально-технічного постачання. У них зберігаються сировина і матеріали, призначені для забезпечення безперервного і безперебійного виробничого процесу.

До виробничих відносяться склади напівфабрикатів і проміжні міжцехові (литва, поковок і т.п.). ці склади підпорядковані керівництву цехів.

Збутові склади знаходяться у веденні відділу збуту підприємства. У них зберігається готова продукція. Що підлягає відвантаженню споживачам. Час зберігання продукції на складі регламентується накопиченням відвантажувальних норм і комплектується згідно планам постачання продукції споживачам.

За матеріалами, що переробляються, склади підрозділяються на спеціалізовані універсальні. Складське приміщення можуть мати різні конструкції: розміщуватися в окремих приміщеннях (закриті), мають тільки дах або дах й одну, дві або три стіни (напівзакриті). Такі склади розрізнюються й висотою вкладання вантажів: в одних вантаж зберігається на висоті людського росту, в інших необхідні спеціальні устрої, здібності підняти й вкладати вантаж на висоті 24 м й більше.

Технологічне устаткування складів підприємств варіюється теж у вельми широкому діапазоні: від повної відсутності всякого устаткування, ваги, візки) до складів, обладнаних електронною ваговимірювальною технікою, кранами-штабелерами, міжстелажними підйомниками, керованими з пульта уручну або за допомогою запрограмованих команд.

Питання для обговорення

1. Розкрийте суть та загальну характеристику інфраструктурних підрозділів фірми.

2. Охарактеризуйте ремонтне господарство, його зміст, необхідність та основні завдання.

3. Як визначається обсяг ремонтних робіт.

4. Визначте напрями вдосконалення роботи ремонтного господарства.

5. Розкрийте організацію інструментального забезпечення виробництва.

6. З чого складається структура енергогосподарства?

7. Яким чином відбувається удосконалення організації енергетичного обслуговування підприємства.

8. Охарактеризуйте особливості організації транспортного обслуговування та основні напрями підвищення його якості.

9. Визначте завдання та основні функції складського господарства.

10. Назвіть види складів та перелічите їх особливості оснащення.

 

Практичні завдання

Задача 1.

На підприємстві вироблено 68 тис. шт. продукції масою 12т та вартістю 350 тис грн.. Витрати електроенергії становить 120 тис. кВт ∙ год. Визначте показник енергоємності продукції.

Задача 2.

Вантажопотік комплектуючих із складських приміщень до робочих місць за розрахунковий період становить 360 т. Година продуктивність транспортних засобів – 18 т./год. Корисний фонд часу роботи транспортних засобів – 8 год. Коефіцієнт нерівномірності – 0,2.

Задача 3.

Визначте рівень використання площ складу, якщо його корисна площа становить 786м2, а площа, зайнята складськими цінностями, - 812м2.

 

Задача 4.

Визначте річну потребу в електроенергії цеху, якщо потуж­ність установленого устаткування в цеху 360 кВт, коефіцієнт викорис­тання устаткування за потужністю - 0,72; коефіцієнт використання за часом - 0,65. Число робочих днів у році - 260, режим роботи цеху - однозмінний, тривалість зміни - 8 год.

Задача 5.

Визначте потребу в автомашинах і кількість рейсів для пере­везення 200 т вантажу в 5 пунктів за кільцевим маршрутом, користу­ючись такими даними: вантажопідйомність автомашин – 5т, довжина маршруту – 1800 м. У кожному пункті на навантаження витрачається 12 хв., на розвантаження - 6 хв., швидкість руху становить 220 м/хв.., автомашини працюють у дві зміни по 8 год., коефіцієнт використання транспортних засобів по вантажопідйомності - 0,8, за часом - 0,75.

Задача 6.

За наведеними в таблиці даними визначте частку працівників основного та допоміжного виробництва. Які з цехів допоміжного виробництва, на Вашу думку, можна усунути (ліквідувати), отримуючи їх продукцію по кооперації, оскільки це вплине на загальну організаційну структуру фірми?

Таблиця

Організаційна структура фірми

Назва цеху Кількість працюючих Назва цеху Кількість працюючих
Механо-обробний Ковальський
Інструментальний Ремонтно-механічний
Збиральний Цех пластмас
Транспортний Друкарня
Ливарний Столярний цех
Енергоцех Тарний цех
Разом

Задача 7.

На вашій фірмі є наявності 150 верстатів 10-ї категорії ремонтної складності та 300 верстатів 12-ї категорії ремонтної складності. Ремонтний цикл становить 5років, а його структура така: К-М-М-С-М-М-С-М-М-С-М-М-К. Визначте тривалість робочого дня виконання дня використання ремонтних робіт на цикл. Трудомісткість на одиницю складності малого ремонту – 1,5 год, середнього становить 1920 год.

 

Задача 8.

Сумарна потужність установок на підприємстві становить 2,3 млн. кВт ∙год вартість пасивних фондів – 280 тис. грн.. Розрахуйте показник енергоозброєності (електроозброєності) виробництва .

 

Задача 9.

У цеху вашої фірми працює 160 верстаті, у тому числі 100 12-ї категорії та 60 15-ї категорії складності. Ремонтний цикл для всіх верстатів має тривалість 6 років. Сюди входять 2 середні, 2 капітальні і 9 малих ремонтів. У групі механіка цеху 3 верстати і 6 робочих-верстатників, які виконують норми на 115%. Річний фонд роботи верстата при 2 змінній роботі – 3946 год. Коефіцієнт використання фонду робіт обладнання на дільниці – 0,85. Трудомісткість верстатних робіт при ремонтах на одну умовну одиницю у верстато-годинах: малий – 2, середній – 7, капітальний – 10.

Підрахуйте, чи достатньо у механіка верстатів і робітників для використання середньорічного обсягу всіх видів ремонтів при роботі дільниці у дві зміни?

 

Задача 10.

Визначте обсяг ремонтних робіт, кількість ремонтних робітників у цеху та побудуйте графік ремонту за умов, наведених у таблиця. Число робочих днів одного робітника за рік – 263, тривалість робочого дня 8 год. Ремонт машин №3 проводиться у дві зміни, ремонт останніх – в одну зміну. Внаслідок використання швидкісних методів ремонту норма часу на капітальний ремонт усіх видів обладнання зменшиться на 20%. Визначте, як зімнеться обсяг ремонтних робіт і чисельність робітників.

Таблиця

Обсяг ремонтних робіт

Машини Кількість машин Періодичність ремонту Норма часу на ремонт 1 машини, год. Кількість робочих
Капітальний Середній Капітальний. Середній
Машина 1 Машина 2 Машина 3    

Задача 11.

У цеху 35 од. верстатів, у тому числі: токарних – 15, фрезерних – 12, шліфувальних – 8. Фактично відпрацьовано за місяць 10 000 версто-год., у т. ч.: токарними – 4200, фрезерними – 3800, шліфувальними – 2000. Місячний фонд часу роботи одного верстат за зміну – 180 од.

Визначте коефіцієнт змінності роботи обладнання пл. кожній групі та середній коефіцієнт змінності по цеху.

 

Задача 12.

Упродовж року на Вашій фірмі підлягають малому ремонту 8000 од. обладнання, середньому – 3000 од., капітальному – 1000 од.

Малий ремонт включає4 год. слюсарних робіт на ремонтну одиницю і 2 год. верстатних робіт. Середній та капітальний – відповідно – 16 год і 7 год та 23 год і 10 год.

Визначте річний обсяг ремонтних робіт за кожним видом ремонту та загальний обсяг ремонтних робіт за рік у годинах.

 

Задача 13.

Визначте потребу в певному виді оснащення або інструменту (Пі) в штуках, якщо кількість деталей обробки (К д.о) складає 660 шт., машинний час обробки (М ч.о.) однієї деталі даним інструментом становить 1,5 год., а термін служби (Тс) інструменту до повного його зношення (норма стійкості) становить 78 год.

 

Задача 14.

За плановий період витрачено різного виду оснащення, інструментів і пристроїв на суму 300 тис. грн. Коефіцієнт збільшення програми виробництва на наступний період у порівняно зі звітнім становить 0,4. Визначте загальну потребу в інструменті та оснащені на наступний період.

 

Задача 15.

Норма витрат (Нв) енергії на одиницю продукції становить 78 кВт год. витрати на допоміжні потреби (Едоп) – 16 млн. кВт ∙ год. Витрати енергії в мережі (Евт) – 4млн кВт ∙ год., відпуск на сторону (Ест) – кВт ∙ год., обсяг випуску продукції (Q) – 16,8 тис. шт. Визначте загальні потреби фірми в електроенергії.

 

 

Ситуація 1.

У практиці транспортування вантажів найчастіше застосовуються дві основних системи перевезення: а) кільцева система з одностороннім, двостороннім і віялоподібним маятником; б) кільцева система з наростаючими та згасаючими вантажопотоками.

Зобразіть схематично наведені варіанти маршрутних транспортних систем.

Ситуація 2.

Використовуючи знання, набуті в процесі вивчення цієї теми, а також попередніх тем курсу, розробити організаційно-техніч­ний проект операційної системи (ОС) малої фірми. Сферу майбутньої діяльності визначити самостійно, фінансові можливості для реалізації розробленого проекту вважати такими, що відповідають середньостатистичним умовам.

Розроблений проект має містити таку інформацію:

ключові чинники успіху та бажані конкурентні переваги малої фірми;

тип ринку, сегмент і частка ринку, що її планується обійняти;

цілі майбутньої операційної діяльності;

продукт (продукти) та прогнозні обсяги збуту;

виробнича потужність;

технологія виробництва продукту (продуктів);

виробничі ресурси, зокрема: устаткування; сировина та матеріали; персонал; інформація; енергія; площі, будівлі, споруди (з конкретизацією внутрішнього планування ОС і дислокації ОС на місцевості);

система поточного управління операціями;

система управління якістю;

система управління запасами.

Тести.

1. Які з наведених підрозділів відносяться до інфраструктурної сфери підприємства?

А. Відділ маркетингу та збутової політики підприємства.

«так», «ні»

Б. Ремонтні та енергетичні господарства, цехи та служби.

«так», «ні»

В. Фінансовий відділ, відділ праці і зарплати, бухгалтерія.

«так», «ні»

Г. Інструментальні транспортні, складські господарства.

«так», «ні»

Д. Виробничо-організаційна система, її цехи та служби.

«так», «ні»

 

2. Що з наведеного відносяться до допоміжних підрозділів (ДП), а що – до обслуговуючих підрозділів (ОП)? Проставте скорочення у відповідних рамках.

А. Транспортні господарства, цехи та служби.

Б. Ремонтні господарства, цехи та служби.

В. Складські господарства та служби.

Г. Інструментальні господарства та служби.

Д. Енергетичні господарства та служби.

 

3. Яке з наведених визначень найповніше відображає суть поняття «виробнича інфраструктура»?

А. Це комплекс одних галузей господарства, що обслуговують інші галузі господарства.

Б. Це сукупність відповідних структур і служб, що забезпечують основний виробничий процес всім необхідним для його функціонування.

В. Це комплекс допоміжних та обслуговуючих виробництв, що підтримують технологічне і енергетичне обладнання в робочому стані, забезпечують основний виробничий процес сировиною, матеріалами, паливом, енергією, інструментом, оснащеним тощо.

Г. Це допоміжне виробництво продукції, використання якої робить можливим основне виробництво, забезпечує виконання технічних інструкцій, сприяє тому, щоб основне виробництво здійснювалось на належному технічному та економічному рівнях.

Д. Це система служб із запобігання порушенням нормального і безперервного ходу основного виробництва, забезпечення гнучкості виробничого процесу, сприяння випуску високоякісної продукції з найменшими витратами.

 

4. Що таке ремонтне господарство?

А. Це система виправлення, надання придатного стану певному виробу, деталі, приміщенню тощо. «так», «ні»

Б. Це сукупність техніко-економічних та організаційних структур, пов’язаних з підтримкою і частковим (чи повним) відновленням корисного ефекту основного капіталу (основних фондів) фірми.

«так», «ні»

В. Це сукупність виробничих підрозділів з аналізу технічного стану обладнання, нагляду за його станом, обслуговування й відпрацьовування заходів щодо заміни зношеного устаткування на придатне в процесі планових ремонтів. «так», «ні»

Г. Це служби з фізичного та морального відновлення основного капіталу, який поступово зношується. «так», «ні»

Д. Це служби з підтримки технологічного обладнання у постійній технологічній готовності, збільшення строків експлуатації обладнання без ремонтів і зниження витрат на ремонт. «так», «ні»

 

5.Які з наведених функцій виконують такі основні підрозділи з ремонту технологічного обладнання: організаційний відділ (ОВ); економічний відділ (ЕВ); технічний відділ (ТВ); ремонтно-механічна служба (РМС)? Проставте абревіатуру у відповідні рамки.

А. Планування відтворення основних фондів, матеріально-технічного забезпечення ремонтного господарства норм потреб ресурсів для техобслуговування і ремонту

Б. Аналіз технічного стану обладнання, його середнього віку та фізичного зношення, кількості, що знаходяться в ремонті та невстановленого, аналіз структури основних фондів, їх фондовіддачі та з’ясування потреби в новому устаткуванні тощо.

В. Здійснення безпосереднього ремонту обновних виробничих фондів, планомірне відновлення робочого стану обладнання.

Г. Аналіз виробничої структури підприємства на предмет пропорційності, безперервності, правильності процесів, рівня спеціалізації комбінування тощо.

 

6. Які з наведених визначень організаційних структур ремонтних служб характеризують: централізовану ремонтну систему (ЦРС); змішану ремонтну систему (ЗРС); децентралізованого (ДЦС); пересувну ремонтну систему(ПРС); фірмове обслуговування (ФО). Поставте абревіатури у відповідні рамки.

А. Служби, що займаються плануванням, підготовкою та обліком ремонтних робіт, а також виробництва, які випускають запасні частини, розміщаються в місцях розташування центральних підрозділів.

Б. Ремонт здійснюється спеціалізованими підрозділами підприємства – виробника на основі контролю за умовами експлуатації та режимів роботи обладнання.

В. Питаннями ремонту обладнання займається одна служба, при цьому деякі види нескладного ремонту здійснюється безпосередньо у виробничих підрозділах фірми.

Г. Технічне обслуговування та поточний ремонт технологічного обладнання здійснюється ремонтних підрозділів основних цехів, а капітальний ремонт – центральними ремонтно-механічними

цехами.

Д. Ремонтна система ґрунтується на організації та функціонуванні в кожній виробничій одиниці підприємства власного ремонтного підрозділу.

 

7. Які основні служби входять в організаційну структуру управління ремонтним господарством великих і середніх підприємств?

А. Відділ головного приладиста. «так», «ні»

Б. Відділ маркетингу та прогнозування. «так», «ні»

В. Відділ головного механіка. «так», «ні»

Г. Відділ головного архітектора та капітального будівництва.

«так», «ні»

Д. Фінансовий відділ. «так», «ні»

Е. Відділ головного енергетика. «так», «ні»

Ж. Відділ праці і заробітної плати. «так», «ні»

 

8. Які служби необхідно створити в відділі головного механіка для ефективного управління ремонтом технологічного обладнання.

А. Виробничо-диспетчерське бюро. «так», «ні»

Б. Планово-економічне бюро. «так», «ні»

В. Бюро праці та заробітної плати. «так», «ні»

Г. Конструкторсько-технологічне бюро. «так», «ні»

Д. Групу планово-попереднього ремонту. «так», «ні»

Е. Бюро КІП і А. «так», «ні»

Ж.Бюро енергомереж і комунікацій. «так», «ні»

 

9. Що таке планово-попереджувальний ремонт?

А. Підтримання обладнання в робочому стані та запобігання раптового його виходу з експлуатації.

Б. Можливість виконання ремонтних робіт за планом, погодженим з планом виробництва.

В. Своєчасна підготовка необхідних для ремонту запчастин і матеріалів та правильна організація технічного обслуговування і ремонту обладнання

Г. Збільшення коефіцієнта технічного використання обладнання за рахунок підвищення якості ремонту та зменшення простоїв у ремонті.

Д. Сукупність заходів з догляду, нагляду та ремонту обладнання за зарання складеним планом, щоб попередити прогресуючому зношенню, раптовим виходом обладнання з ладу та підтримати його в робочому стані.

 

10. Які з наведених операцій охоплюють системи планово-запобіжного ремонту? Проставте одночасно і послідовність їх здійснення.

А. Повне оновлення обладнання шляхом демонтажу і ремонту базових деталей, заміни зношених деталей та вузлів в ході капітального ремонту. «так», «ні»

Б. Модернізація обладнання, розширення технологічних можливостей. «так», «ні»

В. Мінімальний (дрібний) ремонт по заміні й відновлення швидкозношуваних деталей зі строком служби, рівним міжремонтному періоду, без простою обладнання. «так», «ні»

Г. Механізація управління циклом робіт, підвищення потужності, швидкості та ємкості робочих механізмів. «так», «ні»

Д. Здійснення середнього ремонту шляхом заміни зношених частин та поновлення малозношених у процесі у процесі часткового розбирання обладнання без знання його з фундаменту. «так», «ні»

Е. Підвищення експлуатаційної надійності, довговічності та точності роботи обладнання, поліпшення умов праці робітників.

«так», «ні»

Ж. Міжремонтне обслуговування, поточний догляд за обладнанням, контроль за дотриманням правил експлуатації, промивка агрегатів, змазування, заміна масел, огляд та перевірка на точність.

«так», «ні»

 

11. Які з наведених характеристик відображають суть таких показників системи планово-попереджувального ремонту (ППР), як: норми зношення (НЗ); робочий цикл (РЦ); ремонтний цикл (РМЦ); ремонтні операції (РО); ремонтоскладність (РС). Поставте абревіатури у відповідні рамки.

А. Часовий період від уведення обладнання в експлуатацію до його повного зношування.

Б. Роботи, які здійснюються одна за одною (ремонти, огляди обладнання тощо) між суміжними ремонтними циклами.

В. Величини, що встановлюють (залежності від типу обладнання та особливостей впливу зовнішнього середовища) часові періоди, через які треба робити заміну основних частин, що зносились, відновлювати спрацьовані поверхні.

Г. Період часу від уведення в експлуатацію обладнання до першого капітального ремонту або між двома капітальними ремонтами.

Д. Витрати праці на ремонт обладнання, які вимірюються в годинах.

 

12. Відзначте у відведених рамках послідовність кроків по здійсненню управління ремонтними роботами.

А. Визначення кількості та вартості необхідного обладнання, запчастини і матеріалів.

Б. Визначення кількості, продуктивності праці та фонду заробітної плати робітників.

В. Розрахунок трудомісткості ремонтних операцій.

Г. Відпрацювання календарних графіків реалізації ремонтних робіт.

Д. Визначення загального обсягу ремонтних робіт.

 

13. Яка з наведених характеристик найповніше відображає суть поняття «інструментальне господарство фірми»

А. Один з видів діяльності менеджерів, спрямований на організацію економічного проектування і використання інструментів, приладів, вимірювальної техніки та іншого оснащення виробництва, необхідного для нормального функціонування технологічного обладнання.

Б. Система служб з безперебійного забезпечення високоякісним інструментом, оснащенням та пристосуванням усіх виробничих підрозділів і робочих місць.

В. Сукупність відділів і цехів, що займаються проектуванням, придбанням, виготовленням, ремонтом і відновленням технічного оснащення фірми, а також обліком, зберіганням і видачею його в цехи та на робочі місця.

Г. Служби з контролю за правильною експлуатацією інструмента, оснащення та пристосувань, за скороченням їх витрат, підтримкою мінімально необхідних запасів інструмента, оснащення та пристосувань.

Д. Сукупність структур із забезпечення економії витрат на виготовлення, придбання, зберігання, ремонт та відновлення інструмента, оснащення та пристосувань.

 

14. Необхідність створення інструментального господарства на підприємства зумовлюється такими причинами:

А. Бажанням керівництва раціонально виконати планово-попереджувальні ремонти. «так», «ні»

Б. Величезною номенклатурою оснащень, пристроїв, інструментів та високими вимогами до їх точності. «так», «ні»

В. Потребою організації планування в інструменті та своєчасному ремонті оснащення і пристроїв. «так», «ні»

Г. Великими витратами інструментів у виробництві. «так», «ні»

Д. Нестабільністю інструменту в умовах НТП та високою кваліфікація працівників інструментального цеху. «так», «ні»

 

15. Основне призначення інструментального господарства полягає в тому, щоб:

А. Своєчасно і безперебійно забезпечувати виробництво технологічним оснащенням в потрібній кількості та асортименті:

«так», «ні»

Б. Сприяти чіткому ритму технологічного процесу: «так», «ні»

В. Здійснювати контроль за правильною експлуатацією інструменту та скороченням його витрат: «так», «ні»

Г. Зменшувати витрати на виготовлення, придбання, зберігання, ремонт та відновлення інструменту й оснащування: «так», «ні»

Д. Визначити економічну доцільність виробництва та використання інструментів, порівнювати фактичні та планові показники їх ефективності: «так», «ні»

 

16. За якими параметрами класифікуються технологічне оснащення та інструменти на підприємстві?

А. Залежно від типу операційної системи (масове, дрібносерійне, безперервне, проектне виробництво). «так», «ні»

Б. Машині, ручні інструменти, прилади та пристосування, що використовуються працівниками в процесі виконання технологічних операцій. «так», «ні»

В. Вимірювальні засоби, що допомагають здійснити вибір параметрів оброблювальних предметів праці, та ливарні форми, що забезпечують отримання злитків. «так», «ні»

Г. Стандартний (універсальний) інструмент, що закуповується на стороні та спеціальний інструмент конкретного призначення.

«так», «ні»

Д. Залежно від схеми панування виробництва (поопераційно-функціональна, лінійно-поточна, фіксовано-позиційна схеми).

«так», «ні»

 

17. Які з наведених завдань реалізуються такими службами інструментального господарства:

− відділ (бюро) інструментального господарства (В (б) і Г);

− сектор виробництва (придбана) оснащення (СВ (П) О);

− планово-економічний сектор (ПЕС);

− технічний сектор (ТС);

− інструментальний цех (І Ц);

− центральний інструментальний склад (ЦІС);

− інструментально-роздаткові комори (ЦРК).

Абревіатури проставте у відповідні рамки.

А. Контроль конструкторської документації, проектування та виготовлення спеціального оснащення, укладення договорів на придбання оснащення, його доставка та вхідний контроль якості.

Б. Розрахунок потреби в різних видах інструментів та їх запасів, оцінка можливостей власного виробництва і закупівель, обґрунтування організаційно-технологічних заходів з поліпшення використання технологічного оснащення та стимулювання цього процесу.

В. Загальне керівництво, організація та планування інструментального господарства, контроль за ходом використання як покупного, так і виготовленого на даному підприємстві інструменту та оснащення.

Г. Забезпечення планування нормативів витрат інструменту, технологічний нагляд за його експлуатацією, контроль за інструментальним господарством цехів, абразивно-алмазним господарством, облік і контроль використання, ремонту, відновлення інструментів і пристроїв.

Д. Забезпечення основного виробництва спеціальним інструментом та оснащенням, виробництво одиничного та дрібносерійного інструменту та оснащення.

Е. Прийняття, зберігання облік і видача інструментів для цехів, підтримка оптимального рівня запасів необхідних інструментів, пристроїв, оснащення тощо.

Ж. Отримання інструменту, його зберігання, облік, видача на робочі місця, прийом з робочих місць, відправка на переточування, ремонт, списання зношеного інструменту.

 

18. Організація управління складським господарством передбачає:

А. Централізацію управління, формування чіткої ієрархії рівнів та відпрацювання систем горизонтальних взаємозв’язків між різними складськими службами: «так», «ні»

Б. Визначення структури складів, розробку схем їх розміщення, розробку оперативно-календарних планів їх роботи «так», «ні»

В. Відображення чіткої схеми вантажообігу та вантажопотоків, максимальне врахування потреб споживачів: «так», «ні»

Г. Організацією обліку руху матеріальних потоків через склади на основі планових, лімітних карт та інвентаризації матеріальних цінностей, чіткої прийомки, видачі доставки вантажів до споживачів:

«так», «ні»

Д. Аналіз ефективності роботи складського господарства, розроблення та запровадження пропозицій з поліпшення його роботи:

«так», «ні»

 

 

19. Які з наведених ділянок відноситься до таких цехів енергетичного господарства: енергосиловий (ЕСЦ); тепловий (ТЦ); газовий (ГЦ); слабкоточні служби (СС); енергоремонтний (ЕРЦ)?

Абревіатури проставте у відповідних рамках.

А. Заводська ТЕЦ, знижувальні та підвищувальні трансформаторні підстанції і розподільчі пункти, акумуляторні, електромережі тощо.

Б. Компресорні, кисневі, ацетиленові станції, промислова вентиляція, холодильні установи, кондиціонери тощо.

В. Водопостачання та каналізація, котельні, бойлерні, очисні споруди, паро-, водо-, повітропровідні мережі, насосні станції тощо.

Г. АТЦ, комутаторні установки, радіо-, теле-, трансляційна мережа, зарядні станції, релейний захист, сигналізація.

Д. Слюсарно-механічні, електромонтажні, розбирально-складальні, випробувальні, комплектовочні дільниці тощо.

 

20. На середніх підприємствах керівництво енергогосподарством здійснює:

А. Управління головного енергетика. «так», «ні»

Б. Відділ головного енергетика. «так», «ні»

В. Енергетичний відділ. «так», «ні»

 

21. Енергетичні баланси підприємства відпрацьовуються для того, щоб:

А. З’ясувати взаємозамінність окремих установок, видів енергоресурсів і технологічних процесів при виробництві продукції.

«так», «ні»

Б. Визначити продуктивність генеруючих установок та пропускну спроможність розподільчих мереж, виходячи з режиму використання енергії всіма споживачами. «так», «ні»

В. Обґрунтувати потреби в енергоресурсах для виконання плану з випуску продукції та визначити способи покриття цієї потреби за рахунок власних сил, отримання енергії зі сторони та вторинних ресурсів. «так», «ні»

Г. Забезпечити оперативно-диспетчерське управління системою енерго-, і теплопостачання, знайти оптимальні пропорції розвитку основного виробництва та енергогосподарства. «так», «ні»

Д. Створити базу для розрахунків узагальнених енергоекономічних показників підприємства (енергоозброєності праці, енергоємності основних виробничих фондів тощо.) «так», «ні»

 

22. До складу енергобалансів входять:

А. Розрахунок потреб в основному, допоміжному виробництві, визначення допустимих втрат енергії в мережах і перетворювальних установках, сумарне споживання енергії. «так», «ні»

Б. Показники економічності виробництва та розподілу енергії.

«так», «ні»

В. Визначення можливостей власних генеруючих установок та отримання енергії зі сторони. «так», «ні»

Г. Визначення кількості енергії, яка може бути відпущена на сторону. «так», «ні»

Д. Показники енергоозброєності, електроозброєності виробництва. «так», «ні»

 

23. Яке з наведених визначень найповніше відображає зміст поняття «транспортне господарство фірми»?

А. Послідовне переміщення великого обсягу різних вантажів як всередині підприємства, так і за його межами.

Б. Одна з обслуговуючих сфер фірми, що поєднує всі матеріальні потоки, забезпечує ритмічність і якість виконуваних транспортних послуг, визначає стабільність та ефективність її функціонування в цілому.

В. Складова частина виробничого процесу, пов’язана з переміщенням матеріалів, напівфабрикатів і готової продукції в процесі виробництва, регулювання перебігу виробничого процесу та підтримання його заданого ритму.

Г. Раціональна організація транспортних засобів з метою оптимізації вантажопотоків, скорочення тривалості виробничих циклів виготовлення продукції, прискорення обігу оборотних засобів, зниження собівартості продукції та підвищення продуктивності праці.

Д. Сукупність зовнішніх транспортних засобів, що здійснюють перевезення на договірних засадах, та власних транспортних засобів, об’єднаних в один чи декілька підрозділів за видами транспорту.

 

24. Основні завдання транспортного господарства фірми.

А. Зосередження зусиль на більш широкому запровадженню безлюдних транспортних систем та систем з дистанційним управлінням транспортними операціями. «так», «ні»

Б. Забезпечення переміщення усіх видів ресурсів та готової продукції у з вимогами виробничого процесу, досягнення чіткої погодженості технологічних і транспортних операцій. «так», «ні»

В. Забезпечення приколійними та внутрішньозаводськими складськими переміщеннями для зберігання та розподілу ресурсів і готової продукції. «так», «ні»

Г. Ефективне використання транспортних, навантажувально-розвантажувальних засобів, постійна підтримка їх у робочому стані.

«так», «ні»

Д. Механізація й автоматизація транспортних робіт, підбір та навчання транспортних працівників, ефективне використання їх праці, зниження операцій та мінімізація витрат на перевезення і навантажувально-розвантажувальні роботи. «так», «ні»

 

25. Які основні функції з управління виконує транспортний відділ фірми?

А. Відпрацьовує виробничу програму фірми з метою погодження виробничих і транспортних завдань. «так», «ні»

Б. Планує обсяг перевезень, роботу експлуатації рухомого складу, його ремонт і ремонт шляхів сполучення. «так», «ні»

В. Координує роботу із забезпечення фірми складськими приміщеннями для зберігання всіх видів ресурсів та готової продукції.

«так», «ні»

Г. Визначає потреби в робочій силі, засобах праці та інших ресурсах для запланованого функціонування внутрішнього транспорту.

«так», «ні»

Д. Враховує обсяг зробленого, аналізує результати виробничого-господарської діяльності. «так», «ні»

 

26. Виберіть з наведених формулювань таке, що характеризує вантажооборот фірми (ВОФ), і таке, що визначає вантажопотік фірми (ВРФ). Абревіатури поставте у відповідні рамки.

А. Сукупність доставлених на підприємство матеріальних цінностей та вивезення готової продукції.

Б. Кількість вантажів, переміщених за певний період часу між окремими навантажувально-розвантажувальними пунктами

В. Обсяг перемішених вантажів всередині підприємства згідно зі затвердженими плановими завданнями з випуску продукції.

Г. Загальна кількість вантажів, переміщених на підприємстві за відповідний період часу (добу, місяць, рік, тощо).

Д. Шахматна відомість – таблиця із зафіксованими відправниками та отримувачами вантажів.

 

27. Які з наведених переваг забезпечує централізована доставка вантажів до робочих місць?

А. Полегшує відпрацювання транспортно-технологічних карт основних вантажів. «так», «ні»

Б. Дає можливість застосувати сіткове планування вантажопотоків. «так», «ні»

В. Знижує транспортно-складські витрати шляхом раціонального використання транспортної техніки, усунення зайвих пунктів складування, поєднання транспортних операцій з виробничими.

«так», «ні»

Г. Скорочує кількість працюючих з переробки вантажів, їх перевалок, простої обладнання та порожніх пробігів транспорту.

«так», «ні»

Д. Дає можливість відпрацювати нормативи підготовки транспорту до виходу з гаражів, руху його до місця завантаження, транспортування та розвантаження. «так», «ні»

 

28. Яка з наведених характеристик відображає суть поняття «складське господарство»?

А. Будівлі, споруди та різноманітні пристрої для приймання, розміщення та зберігання різноманітних товарів, підготовки їх до споживання та відпуску споживачами.

Б. Структура, яка акумулює матеріальні ресурси, достатні для ритмічного забезпечення виробництва сировиною, обладнанням, запасними частинами та комплектуючими виробами.

В. Широка мережа складів зі спеціальними пристроями та обладнанням для переміщення, штабелювання та зберігання матеріалів, а також з ваговою та випромінювальною апаратурою, обчислювальною технікою, протипожежними засобами.

Г. Оперативний підрозділ комерційної служби промислового підприємства, мета якого є забезпечення безперебійної роботи виробничих цехів.

Д. Система зберігання матеріальних цінностей, обліку предметів праці та готової продукції, забезпечення поліпшення продуктивності праці та умов праці робітників, що обслуговують склади.

 

29. Які з наведених функцій здійснює складське господарство фірми?

А. Вирівнює обсяги виробництва продукції у відповідності з коливанням попиту. «так», «ні»

Б. Приймає, зберігає, обліковує матеріальні цінності, попередньо готує їх до виробничого споживання та забезпечує виробництво необхідними матеріалами. «так», «ні»

В. Вивчає запити споживачів і вчасно реагує на них постачання готової продукції. «так», «ні»

Г. Організовує видачу та доставку вантажів споживачам, відвантажує готову продукцію. «так», «ні»

Д. Управляє матеріальними запас застосуванням різних моделей лінійного програмування: «так», «ні»

 

30. Які з наведених характеристик відображають приналежність до таких груп складів: постачальницькі склади (ПС); виробничі склади (ВС); збутові склади (ЗС). Абревіатури проставте у відповідні рамки.

А. Склади основних і допоміжних матеріалів, сировини, палива, лісоматеріалів тощо.

Б. Склади для напівфабрикатів, заготовок, зберігання матеріалів, що пройшли відповідне оброблення в одних цехах і призначені для оброблення в інших.

В. Склади комплектуючих, що придбані і у постачальників та призначені для забезпечення виробничого процесу.

Г. Склади, призначені для зберігання тари, спецодягу, господарських матеріалів, робочого реманенту тощо.

Д. Склади готової продукції, що здійснюють її упакування. Сортування та відправку споживачеві.

Е. Склади відходів і вторинної сировини.

Ж. Проміжні виробничі склади та склади проміжних напівфабрикатів.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1497;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.139 сек.