Ремонтне господарство.

Основні завдання ремонтного виробництва підприємства: попередження передчасного зносу устаткування й підтримка його в стані постійної експлуатаційної готовності; збільшення термінів експлуатації устаткування без ремонтів; вдосконалення організації та підвищення якості ремонту устаткування; механізація ремонтних робіт; скорочення витрат на ремонт і технічне обслуговування устаткування.

 

 

Щоб виконати поставлені завдання, необхідно забезпечити:

розробку раціональної системи з технічного обслуговування устаткування в процесі експлуатації з метою попередження прогре­суючого зносу;

своєчасний якісний планово-попереджувальний ремонт устаткування;

підвищення організаційно-технічного рівня ремонтного виробництва.

Всі види робіт можна об’єднати в три блоки:

а) економічний блок – забезпечення розробки норм потреби в устаткуванні, запасних частинах, матеріальних ресурсах, облік і ана­ліз використання технологічного устаткування;

б) технічний блок — проведення технічного нагляду за станом устаткування, проектування, виготовлення, відновлення запасних час­тин, виконання різних видів ремонту;

в) організаційний блок - організація МТЗ ремонтного господар­ства, вхідного контролю якості матеріалів, запасних частин і устатку­вання, що надійшло; впровадження прогресивних форм організації виробництва.

Обсяг робіт з кожного блока визначається:

складністю і номенклатурою продукції, що випускається;

програмою випуску;

рівнем спеціалізації, комбінування і кооперування основного, допоміжного й обслуговуючого виробництва.

Система технічного обслуговування і ремонту устаткування. Всі роботи з підтримання устаткування в працездатному стані підроз­діляються на технічне обслуговування і ремонт. Організація ремонт­ного господарства підприємства базується на системі планово-попереджувального ремонту (ППР). Вона являє собою сукупність ор­ганізаційно-технічних заходів щодо нагляду, обслуговування і ремон­ту устаткування, які проводяться відповідно до заздалегідь складено­го плану у визначених обсягах і у визначені терміни з метою запобі­гання прогресивно наростаючому зносу, попередження аварій і підтримання устаткування в постійній технічній готовності. Основ­ними принципами цієї системи є попереджувальність і плановість.

Принцип попереджувальності полягає в тому, що після відпрацювання кожним агрегатом встановленого відтинку часу для нього вико­нуються технічне обслуговування і ремонтні роботи незалежно вії фізичного стану і ступеня зносу. Притіни плановості передбачає, що проведення зазначених технічних впливів здійснюється за спеціаль­ним графіком із заданими обсягами робіт у призначені терміни. До системи ППР входять технічне обслуговування (огляд) і ремонти. Технічне обслуговування (огляд) - це комплекс операцій з підтримання працездатності устаткування і забезпечення його технічних парамет­рів у процесі експлуатації. Ремонт — це комплекс операцій з віднов­лення параметрів технічної характеристики устаткування і забезпе­чення подальшої його експлуатації. Ремонт підрозділяється на малий, середній і капітальний. Малий (поточний) ремонт передбачає заміну деталей, які швидко зношуються, і регулювання механізмів. При се­редньому ремонті виконуються часткове розбирання агрегата, заміна і ремонт окремих складальних вузлів і механізмів, їх складання, регу­лювання та іспит під навантаженням. Капітальний ремонт передба­чає повне розбирання агрегата, дефектування (сортування на придат­ні, непридатні й такі, що потребують відновлення, деталі), заміну або ремонт складальних одиниць з їх складанням, регулюванням та ви­пробуванням на всіх режимах роботи. Ремонти, спричинені відмовами й аваріями устаткування, називаються позаплановими (аварійними).

Система ППР базується на таких основних нормативах:

1) категорія ремонтної складності;

2) трудомісткість (норма часу) на одну ремонтну одиницю;

3) тривалість і структура ремонтного циклу;

4) тривалість міжремонтних періодів і оглядів.

Тривалість ремонтного циклу - період часу від установки устаткування до капітального ремонту або між двома послідовними капітальними ремонтами.

Кількість і послідовність ремонтів та оглядів являє собою струк­туру ремонтного циклу. Міжремонтним періодом називається час роботи устаткування між двома плановими ремонтами.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 820;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.