Транспортне господарство.

Транспортне господарство - це комплекс технічних засобів промислового підприємства, призначених для перевезення матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції, відходів та інших вантажів на території підприємства і на його під'їзних шляхах.

Організація діяльності транспортного господарства має такі етапи: складання відомості й схеми вантажопотоків; вибір системи організації роботи транспорту; розрахунок необхідної кількості транспортних засобів; складання графіка роботи транспорту. Організація перевезень ґрунтується на визначенні вантажообігу і вантажних потоків.

Вантажообіг - це загальна кількість вантажів, що переміщу­ються по території в одиницю часу. Вантажообіг підприємства визначають як суму вантажних пото­ків між підрозділами підприємства.

При визначенні способів переміщення вантажів і виборі транс­портних і підйомно-транспортних засобів необхідно враховувати: стан і перспективи розвитку виробництва; обсяг і характер виробництва; вантажообіг; транспортно-технологічні потоки і відстань переміщення; обсяги транспортних партій і транспортної пачки; транспортні властивості вантажів; технологічне призначення транспортної операції.

Для скорочення неробочих пробігів і простоїв устаткування необхідно розробити маршрути руху транспорту. Транспортування вантажів можливе разовими і постійними маршрутами. Разові маршрути характерні для індивідуального і дрібносерійного виробництва. Для масового і великосерійного виробництва характерні постійні маршрути з твердим розкладом переве­день по маятниковій або кільцевій системі.

Маятникова система застосовується перевезеннях вантажів між двома пунктами обслуговування і може бути односторон­ньою, двосторонньою, віяловою.

Кільцеві маршрути застосовуються при обслуговуванні багатьох пунктів, тобто послідовна передача вантажів. Вони можуть бути з рівно­мірним вантажопотоком і вантажопотоком зростаючим або загасаючим. Різновидом кільцевої системи с циклова система маршрутів.

На основі схеми вантажопотоків, обсягу перевезень за кожною групою вантажів обирають транспортні засоби та розраховують їх кількість. При виборі транспортних засобів необхідно враховувати такі вимоги:

1) обрані транспортні засоби мають відповідати всій сукупності показників даного вантажопотоку, тобто потужності вантажопотоку, відстані переміщення, характеру транспортованих матеріалів;

2) відповідати технічним і організаційним особливостям вироб­ничого процесу;

3) забезпечувати максимальну продуктивність праці;

4) технічні характеристики транспортних засобів суміжних діля­нок мають бути погоджені.

Маятникова система руху:

де Во - вага вантажів, які підлягають перевезенню, т;

tпр - час пробігу транспорту в обидва кінці, хв.;

tн - час навантаження, хв.;

tp - час розвантаження, хв.;

Т - розрахунковий період (тривалість зміни), хв.;

Кч - коефіцієнт використання добового фонду часу роботи транспортного засобу (з урахуванням витрат на ремонт, заправку);

Гп - вантажопідйомність транспортного засобу, т;

Км - коефіцієнт використання вантажопідйомності транспортного засобу.

При кільцевому маршруті з рівномірним вантажопотоком:

Ак0(tпр+n(tн + tр))/Т-Кг- Кч ,

де n - кількість циклів, що обслуговуються;

tпр=L/V,

де L- довжина всього маршруту, м.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1549;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.