Система якості: поняття і елементи.

Система якості – сукупність організаційної структури, розподіл відповідальності, процесів, процедур і ресурсів, яка забезпечує загальне керівництво якістю. Це визначення дане в міжнародному стандарті ICO 9000.

Система якості підприємства створюється і упроваджується як засіб, який забезпечує проведення певної політики у області якості.

Політика підприємства у області якості визначається керівництвом і включає: забезпечення якості, управління якістю, поліпшення якості.

На практиці, ще з часів СРСР кожен виробник в своїй структурі мав ВТК. Тобто здійснювався незалежний контроль якості підрозділом, який не пов'язаний з виробництвом.

Відповідно до міжнародного стандарту ICO 9000 в Україні розроблені національні стандарти по забезпеченню якості продукції. По кожному виду продукції розроблені стандарти або ТУ (технічні умови), в яких приведені вимоги по забезпеченню якості продукції, методи контролю і перевірки якості.

Система якості підприємства включає стадії: маркетинг і вивчення ринку; планування і розробка технічних вимог; розробка продукції; матеріально-технічне постачання; виробництво і розробка технічних процесів; виробництво; контроль, проведення експериментів, досліджень; упаковка і зберігання; реалізація і розподіл; монтаж і здача в експлуатацію; технічна допомога і обслуговування; утилізація або вторинна переробка після закінчення терміну служби.

Управління якістю.

Управління якістю багато в чому базується на стандартизації, тобто встановленні норм і правил, оформлених у вигляді нормативних документів, що мають юридичну силу.

До нормативних документів відносять:

Стандарт – нормативно-технічний документ, що встановлює основні вимоги до якості продукції.

Технічні умови – це нормативно-технічний документ, що встановлює додаткові державним стандартом, а при їх відсутності – самостійні вимоги до якості продукції.

Управління якістю здійснюється на основі державних, міжнародних, галузевих стандартів і стандартів підприємства. У сучасному менеджменті якості сформувалися моделі і програми управління якістю. Серед них: підхід Демінга, петля якості, концепція Ф. Кросбі. Однією з важливих умов конкурентоспроможності є стандартизація і сертифікація.

Сертифікація – це гарантія відповідності продукції (процесів, послуг) вимогам, установленим стандартам. Таку гарантію видає третя сторона – орган із сертифікації (першою стороною вважається виготовлювач чи постачальник – продавець, другою стороною – споживач чи замовник).

В Україні створено систему сертифікації УкрСЕПРО.

Реєстр української державної системи сертифікації продукції – це документ, що містить зведення про сертифіковану продукцію (процеси, послуги), системи якості, атестовані виробництва, акредитовані органи із сертифікації, дослідні лабораторії, атестованих аудиторів.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 512;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.