Погодинна форма оплати праці та її системи

Виділяють просту погодинну та погодинно-преміальну системи оплати праці.

Проста погодинна заробітна плата визначається за формулою:

,

де ТС – тарифна ставка за присвоєним робітнику розрядом (посадковий оклад службовця), грн.;

Тміс.. – фактично відпрацьований час за місяць, годину.

Оплата праці робітника, який працює погодинно залежить від не розряду роботи, а від його кваліфікації. Для розрахунків застосовують погодинні, поденні та помісячні тарифні ставки.

Проста погодинна система заробітної плати стимулює працівника в підвищенні кваліфікації та раціональному використанні робочого часу, трудової дисципліні які, регламентуються функціональним розподілом праці, технологічними картами, посадовими інструкціями, планами – завданнями.

Погодинно – преміальнасистема заробітної плати є більш ефективною, бо стимулює працівника не тільки до раціонального використання робочого часу, але й до досягнення певних кількісних та якісних показників. Виплата премій здійснюється, як правило, за виконання встановлених кількісних показників за умов досягнення відповідної якості продукції (робіт).

Погодинно-преміальна заробітна плата визначається за формулою:

ЗПпогод.прем. = ЗПпогод. + Д

где Д – доплата (премія).

 

Встановлення для преміювання праці кількісних показників наближує погодинну форму оплати праці до відрядної, створює, так названу, змішану форму заробітної плати: погодинно-преміальну з нормованим завданням.

В Україні передбачено поступово запровадження погодинної системи оплати праці із застосуванням законодавчо гарантованого мінімального розміру погодинної заробітної плати. Об’єктивними умовами для цього є ринкове реформування економіки, а саме:

· поширення зайнятості неповний робочий день і тиждень;

· а також в умовах зайнятості на тимчасових, сезоних, громадських, допоміжних роботах та інших роботах з встановленням норм праці;

· робота в режимі вторинної та третинної зайнятості;

· зростання чисельності зайнятих за трудовими договорами, укладнених на час виконання певної роботи, як правило з коротким терміном її виконання.

Вважається,що застосування мінімальних погодинних гарантій в оплаті праці сприятиме підвищенню ефективності використання робочого часу, впровадженню нових форм зайнятості, урегулюванню питань зайнятості та оплати праці осіб, які не охоплені колективними договорами.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 749;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.