Коефіцієнт готовності дорівнює

 

 

Статистичне визначення коефіцієнта готовності

 

 

де То – середній наробіток на відмову;

Тв – середня тривалість відновлення.

 

 

Методи визначення надійності та функційної безпечності технічних засобів

Загальні поняття

 

Визначення надійності та функційної безпечності – визначення кількісних значень показників надійності та функційної безпечності об’єкта.

Виконується для оцінювання відповідності кількісних значень показників надійності та функційної безпечності об’єкта вимогам, встановленим у Технічному завданні (ТЗ) на його розроблення і/або технічних умовах (ТУ) на його виготовлення, а також для виявлення й усунення причин відмов і розробляння рекомендацій з підвищення безпечності й надійності.

Для визначення надійності та функційної безпечності використовують експериментальні, розрахункові чи розрахунково–експериментальні методи. Необхідність та методику визначення показників надійності та функційної безпечності регламентовано національними і галузевими нормативними документами [2, 7].

Експериментальний метод–метод, що базується на статистичному обробленні даних, одержаних у випробуваннях чи в експлуатації об’єкта.

Розрахунковий метод – метод, який ґрунтується на розрахунку показників надійності за даними довідників із надійності компонентів і комплектувальних елементів об’єкта, за даними про надійність аналогів елементів об’єкта, за даними про властивості матеріалів та іншій інформації, наявній на час проведення розрахунку.

Розрахунково-експериментальний метод– метод, коли показники надійності та функційної безпечності всіх чи деяких складових частин об’єкта визначають за результатами випробувань і/чи експлуатації, а показники надійності та функційної безпечності об’єктів у цілому розраховують за математичною моделлю.

Розраховування безвідмовності та функційної безпечності – визначення числових значень показників безвідмовності та функційної безпечності об’єкта за довідковими даними про надійність і функційну безпечність його складових частин (елементів), за результатами випробовування, за даними про властивості матеріалів та іншою інформацією, наявною в момент оцінювання функційної безпечності.

Визначення надійності та функційної безпечності методом статистичного моделювання– спосіб визначення показників надійності та функційної безпечності об’єкта, який проектують на ЕОМ, шляхом моделювання процесів функціонування об’єкта, виникнення та усунення відмов.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.019 сек.