Експериментальний метод визначення надійності та функційної безпечності

 

Експериментальні випробовування об’єкта на безвідмовність і функційну безпечність проводять методом статистичного випробовування. Під час випробовування на безвідмовність фіксують усі відмови, під час випробовування на функційну безпечність – тільки небезпечні відмови.

Для проведення експериментального випробовування одночасно долучають до роботи Nо об'єктів з усієї генеральної сукупності N виготовлених чи запланованих до виготовлення об'єктів. Кількість об'єктів для випробовування (обсяг вибірки) визначають залежно від середньоквадратичного відхилу наробітку до відмови і небезпечної відмови об'єктів, а також від вимог до вірогідності результатів випробовування, яку планують одержати (довірчої ймовірності). Обсяг вибірки збільшують у разі підвищення вимог до вірогідності результатів випробовування й збільшенні середньоквадратичного відхилу наробітку до відмови і небезпечної відмови об'єктів. Обсяг вибірки визначають згідно з ДСТУ 3004 [53]. Під час випробовування повинна бути забезпечена незмінність умов випробовування.

За результатами експериментального випробування визначають кількість небезпечних відмов nн(Dti) і кількість захисних відмов nз(Dti) за кожен і–інтервал часу Dti, на підставі яких складають таблицю результатів статистичного випробовування (табл. 3.1), у якій першу частину “Експериментальні дані” заповнюють за результатами випробування, а другу частину “Розрахункові дані” – за результатами розрахунків, виконаних на підставі отриманих результатів випробування.

Таблиця 3.1

Зведена таблиця статистичних даних випробовування

 

Кількість об'єктів, які поставлено на випробовування Nо =_________
  Кількість відмов n(Dti) за інтервал часу Dti
Dt1 Dt2 . . . Dtn
1. Експери-менттальні дані: 1.1. Кількість небезпечних відмов nн(Dti) за інтервал часу Dti   nн(Dt1)     nн(Dt2)   . . .   nн(Dtn)
1.2. Кількість захисних відмов nз(Dti) за інтервал часу Dti     nз(Dt1)     nз(Dt2)     . . .     nз(Dtn)
2. Розрахун-кові дані: 2.1. Кількість відмов n(Dti) за інтервал часу Dti   n(Dt1)   n(Dt2)   . . .   n(Dtn)
2.2. Кількість небезпечних відмов nн(ti) за час ti nн(t1)=nн(Dt1) nн(t2)=nн(Dt1)+nн(Dt2) . . . nн(tn)=nн(Dt1)+ +nн(Dt2)++…+ +nн(Dtn)
2.3. Кількість захисних відмов nз(ti) за час ti nз(t1)=nз(Dt1) nз(t2)=nз(Dt1)+nз(Dt2) . . . nз(tn)=nз(Dt1)+ +nз(Dt2)+ +…+nз(Dtn)
2.4. Кількість відмов n(ti) за час ti n(t1)=nн(t1)+ +nз(t1) n(t2)=nн(t2)+nз(t2) . . . n(tn)=nн(tn)+ +nз(tn)

 

Для визначання середнього наробітку до відмови, до захисної відмови, до небезпечної відмови необхідно додатково фіксувати відповідно моменти часу усіх відмов (відповідні наробітки до відмови, до захисної відмови і небезпечної відмови і-об'єктів).

Після одержання експериментальних статистичних даних за формулами (2.3), (2.7), (2.13), (2.17), (2.19) визначають показники безвідмовності, а за формулами (2.25), (2.28), (2.31), (2.34), (2.36) – показники функційної безпечності. Для визначення показників безвідмовності у розрахункові формули підставляють значення кількості усіх відмов (як захисних, так і небезпечних) за необхідний інтервал часу. Показники безвідмовності та функційної безпечності визначають для різних інтервалів часу, після чого будують експериментальні функції у часі показників безвідмовності і функційної безпечності (для кожної групи показників достатньо й однієї), які потім апроксимують теоретичними функціями, після чого одержують їхні математичні вирази. За цими виразами і за формулами взаємозв'язку (2.5), (2.8), (2.9), (2.12) (2.14), (2.16), (2.18) обчислюють інші показники безвідмовності, а за формулами взаємозв'язку (2.27), (2.29), (2.30), (2.32) (2.33), (2.35), (2.36) – показники функційної безпечності.

Випробовування проводять у лабораторіях (випробувальних центрах) із використанням спеціального випробувального устаткування або в умовах підконтрольного експлуатування за допомогою збирання чи обробляння статистичних даних про експлуатування об’єкта. Умови випробовування зазначають у ТУ і/або методиках випробовування об’єкта конкретного виду. Крім цього, у цих документах зазначають: номенклатуру оцінюваних показників функційної безпечності і безвідмовності; стратегію випробовування – із відновленням і/або заміною виробів, що відмовили; перелік параметрів, за якими визначають працездатний і безпечний стан об’єкта; обсяг вибірки (кількість зразків об’єкта, що піддають випробовуванню); кількість незалежних спостережень і негативних результатів цих спостережень, що дають змогу прийняти рішення про відповідність чи невідповідність об’єкта заданим вимогам із безвідмовності і функційної безпечності, а також правила прийняття рішення; довірчу імовірність до результатів випробовування; тривалість проведення випробовувань; режими роботи, вид, характер і ступінь навантаженості елементів і складових частин об’єкта; періодичність перевіряння стану об’єкта у процесі випробовування.

Суттєвим недоліком експериментального методу визначення показників надійності та функційної безпечності є необхідність залучення до тривалих випробувань великої кількості об’єктів (особливо для визначення їх функційної безпечності), що у багатьох випадках є економічно недоцільним.

У разі неможливості чи недоцільності проведення повного статистичного випробовування об’єкта на функційну безпечність і безвідмовність визначення їх показників проводять розрахунковим чи розрахунково-експериментальним методом.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 554;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.